Παρασκευή 17 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στο ίδιο έργο θεατές

Ετοιμαστείτε για ένα «θερινό κύμα κρουσμάτων»... Αυτή ήταν η χτεσινή προειδοποίηση της κυβέρνησης, με την οποία φέρνει πιο κοντά το ραντεβού που είχε κλείσει για τον λαό με τον κορονοϊό, πετώντας του ταυτόχρονα το μπαλάκι της ευθύνης.

Θυμίζουμε ότι με την έναρξη της τουριστικής σεζόν είχε κηρυχθεί «λήξη» ακόμα και στα υγειονομικά πρωτόκολλα - λάστιχο, με την κυβέρνηση να τοποθετεί προς το φθινόπωρο μια νέα έξαρση του ιού, αφού οι προσδοκίες για υψηλή καλοκαιρινή κερδοφορία των τουριστικών ομίλων δεν μπορούν να συνδυαστούν με την ουσιαστική προστασία του λαού.

Τώρα όπως όλα δείχνουν αυτή η έξαρση έρχεται νωρίτερα, με τους τουριστικούς προορισμούς και τα μεγάλα αστικά κέντρα ήδη να «βράζουν». Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα περίπου 8.000 κρούσματα που καταγράφηκαν την περασμένη Τρίτη για ένα 48ωρο, η χτεσινή ημερήσια επιδημιολογική εικόνα κατέγραφε πάνω από 8.200 μολύνσεις, ενώ προχτές Τετάρτη ήταν η χειρότερη μέρα από τις 27 Απρίλη.

Αυτή η έκρηξη κρουσμάτων μάλιστα αποτυπώνεται ενώ η υγειονομική επιτήρηση είναι στα αζήτητα, τα τεστ ελάχιστα και οι έλεγχοι - ειδικά εκεί που υπάρχει αυξημένος συγχρωτισμός, π.χ. σε χώρους δουλειάς και ΜΜΜ - σχεδόν ανύπαρκτοι.

Με λίγα λόγια ο ιός κυκλοφορεί ανεξέλεγκτα στην κοινότητα, με τον κίνδυνο να υπάρξουν και νέες μεταλλάξεις. Απ' αυτήν τη διάδοση ένα μικρό μόνο τμήμα «πιάνουν» οι όποιοι έλεγχοι γίνονται, και πάντα με προσωπική πρωτοβουλία όσων βλέπουν ότι έχουν συμπτώματα, ενώ η κυβέρνηση οχυρώνεται πίσω από τον μειωμένο φόρτο στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ.

Μόνο που ακόμα κι αυτός ο δείκτης αποτυπώνει αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, επιβεβαιώνοντας ότι από μόνοι τους οι εμβολιασμοί, αν και αναγκαίοι, δεν επαρκούν για την ουσιαστική προστασία του λαού από τον ιό.

Τι προτάσσει όμως η κυβέρνηση απέναντι στον κίνδυνο που αναζωπυρώνεται, και μάλιστα πολύ πριν τις αρχικές προβλέψεις της; Την «αυτοπροστασία», καλώντας ιδιαίτερα τις «ευάλωτες ομάδες» να τηρούν τα μέτρα. Δηλαδή να εκτιμούν τον κίνδυνο τα ίδια τα υποψήφια θύματα του ιού και να προσπαθούν να προστατευτούν όπως - όπως, σε ένα περιβάλλον όπου κάθε τέτοια προσπάθεια υπονομεύεται από την ίδια την πραγματικότητα.

Αρκεί να δει κανείς τι γίνεται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σε μεγάλους χώρους δουλειάς και αλλού. Και, βέβαια, ούτε λόγος για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, ειδικά των δομών που καλύπτουν όπως - όπως τους τουριστικούς προορισμούς, για μαζικά δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ, ώστε να προλαμβάνονται συρροές κρουσμάτων.

Τα μόνα μέτρα που υπάρχουν στο κυβερνητικό λεξιλόγιο είναι αυτά των «περιορισμών», πάντα από Σεπτέμβρη και με μοναδικό κριτήριο τα στενά όρια «αντοχής» του συστήματος Υγείας, όπως αυτά καθορίζονται από την επιχειρηματική λειτουργία του.

Την ίδια στιγμή το υγειονομικό προσωπικό παραμένει αποψιλωμένο, εκατοντάδες γιατροί και νοσηλευτές βρίσκονται εκτός υπηρεσίας με αναστολή συμβάσεων, το δε φορτίο για τα νοσοκομεία είναι ασήκωτο από τη συσσώρευση άλλων νόσων, που ταλαιπωρούν ασθενείς αλλά εδώ και δύο χρόνια σχεδόν παραμένουν σε «απόσταση ασφαλείας» από το σύστημα Υγείας.

Και, βέβαια, τώρα η κυβέρνηση «γκαζώνει» για την προώθηση του «νέου ΕΣΥ», που φέρνει ένταση της επιχειρηματικής δράσης σε όλες τις βαθμίδες του συστήματος Υγείας, αξιοποιώντας ως «πρότυπα» αντίστοιχες «μεταρρυθμίσεις» των προκατόχων της του ΣΥΡΙΖΑ για τα «νοσοκομεία ΑΕ», π.χ. της Σαντορίνης.

Με την υγειονομική εικόνα να μοιάζει ξανά με βραδυφλεγή βόμβα και τον λαό να είναι στο ίδιο έργο θεατής, δεν χωράει καμία αναμονή. Κάθε μέρα που περνάει γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι ακόμα και τα πιο στοιχειώδη μέτρα προστασίας, ακόμα και τα ελάχιστα για την ενίσχυση των νοσοκομείων, προϋποθέτουν ισχυρή αγωνιστική πίεση και διεκδίκηση, με οργανωμένο αγώνα από τα σωματεία και τους φορείς του κινήματος ο οποίος θα βάζει στο στόχαστρο την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας, τη συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που είναι σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Η πάλη λοιπόν συνεχίζεται κόντρα στην πολιτική που θυσιάζει την υγεία του λαού για τη θωράκιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, βάζοντας στο επίκεντρο την πιο ζωτική ανάγκη, την ουσιαστική προστασία της ζωής...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ