Παρασκευή 17 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Δόξα και τιμή στο ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και στον Πρωτοκαπετάνιο Αρη Βελουχιώτη

77 χρόνια συμπληρώθηκαν χτες από τον θάνατό του

Πέρασαν 77 χρόνια από τις 16/6/1945, όταν ο Πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ Αρης Βελουχιώτης, κυκλωμένος στη Μεσούντα Αρτας από τις ένοπλες φασιστικές και παρακρατικές συμμορίες των ταγματασφαλιτών, ΜΑΥ κ.ά., έβαλε τέλος στη ζωή του, περνώντας στην αιωνιότητα για την τεράστια συνεισφορά που είχε ως Πρωτοκαπετάνιος του θρυλικού ΕΛΑΣ στην απελευθέρωση της χώρας μας από τους Γερμανούς φασίστες - ναζί κατακτητές. Ηταν η περίοδος μετά την απαράδεκτη Συμφωνία της Βάρκιζας και την παράδοση των όπλων από τον ΕΛΑΣ, κατά την οποία οι φασιστικές συμμορίες, έχοντας αποθρασυνθεί, προχωρούσαν σε ένοπλη τρομοκρατική δράση ενάντια στον λαό και στο κίνημά του.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ τονίζει:

«Αιώνια τιμή και δόξα στον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη, όπως και σε όλους τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης, πολλοί από τους οποίους έδωσαν και τη ζωή τους για τη λευτεριά της πατρίδας μας, ενώ συνέχισαν τον αγώνα για μια Ελλάδα χωρίς αφεντικά, μια Ελλάδα του λαού της, δίκαιη και κοινωνικά απελευθερωμένη.

Ο Αρης Βελουχιώτης, γέννημα - θρέμμα του τιμημένου ΚΚΕ, έμεινε πιστός στο Κόμμα μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του. Πρωτοστάτησε - με την καθοδήγηση του ΚΚΕ και ως στέλεχος του Κόμματος - στην οργάνωση της ένοπλης αντίστασης του λαού μας από την πρώτη στιγμή, για τη συγκρότηση, την ανάπτυξη και τη νικηφόρα δράση του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ), που υπήρξε το οπλισμένο χέρι της μεγάλης λαϊκής ΕΑΜικής Αντίστασης κατά του ναζί κατακτητή. Την εποποιία στην οποία οργανωτής, καθοδηγητής και αιμοδότης, ψυχή και νους, ήταν το ηρωικό ΚΚΕ.

Στη λαϊκή συνείδηση ο Αρης Βελουχιώτης είναι ταυτισμένος με την ηρωική πορεία του ΚΚΕ, τον αγώνα του για την ανατροπή της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας και την κοινωνική απελευθέρωση. Ο Αρης Βελουχιώτης, όπως και το ΚΚΕ, τάχθηκε υπέρ της ένοπλης πάλης για την απελευθέρωση της Ελλάδας, σε συνθήκες που οι αστοί καλούσαν σε υποταγή στον κατακτητή ή εγκατέλειπαν τον λαό, θεωρώντας τον εχθρό ανίκητο. Αλλά η απελευθερωτική πάλη των ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, ΟΠΛΑ, έδειξε πως όταν ο λαός το αποφασίσει γίνεται ανίκητος απέναντι σε κάθε αντίπαλό του, όσο κι αν φαντάζει παντοδύναμος.

Ο Αρης Βελουχιώτης έχει τη δική του συμβολή σε αυτό που απορρίπτουν, την πάλη με όλες τις μορφές και τη λαϊκή χειραφέτηση, όσοι με την αστική και οπορτουνιστική προπαγάνδα και ιστοριογραφία επιχειρούν να τον οικειοποιηθούν, παίρνοντας δήθεν υπό την προστασία τους τον Αρη, με μοναδικό σκοπό να επιτεθούν στο ΚΚΕ.

Ομως καμία συκοφαντία και κατευθυνόμενη παραπληροφόρηση δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια και να αμαυρώσει την ηρωική δράση του Πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη και του ΚΚΕ, του οποίου ήταν στέλεχος. Ο Αρης Βελουχιώτης ανήκει και θα ανήκει πάντα στο πάνθεον των ηρώων του λαού μας και του τιμημένου ΚΚΕ, του Κόμματος της Αντίστασης και της εποποιίας του ΔΣΕ, για τη μεγάλη προσφορά στον λαό μας.

Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνει η απόφαση του ΚΚΕ στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψή του στις 23/6/2018 για την κομματική αποκατάσταση του Αρη Βελουχιώτη, συνέχεια εκείνης της 16/7/2011, για την πολιτική αποκατάστασή του.

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), που εκφράζει τα ιδανικά και τα οράματα της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, στην επέτειο των 77 χρόνων από τον θάνατό του, αποτίει φόρο τιμής στον Πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη για την τεράστια προσφορά του στο πλαίσιο του ΕΑΜικού αντιστασιακού κινήματος και του ΚΚΕ.

Από αυτήν την ηρωική δράση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ την περίοδο της ναζιστικής Κατοχής ο λαός μας διδάσκεται και εμπνέεται στους νέους αγώνες του για κοινωνικά δικαιώματα, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτόν, ενάντια στη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και συνασπισμούς και στη δράση τους, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Δεν ξεχνάμε, συνεχίζουμε!».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ