Παρασκευή 17 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Ψηφοθηρία με φόντο την καμένη γη στη Βόρεια Εύβοια

Εναν από τους τόπους του εγκλήματος της διαχρονικής πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, εμπορευματοποίησης της γης, υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του τομέα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, τη Βόρεια Εύβοια, που καταστράφηκε περίπου έναν χρόνο πριν, επισκέφτηκε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Προσπάθησε να «πουλήσει» συμπάθεια στους πληγέντες της πολύπαθης περιοχής και να φιλοτεχνήσει με φόντο τα καμένα το προφίλ του ικανότερου διαχειριστή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξιφούλκησε κατά της ΝΔ, που «άφησε αβοήθητους» τους κατοίκους, ξεχνώντας ότι η παντελής έλλειψη αντιπυρικής προστασίας είναι διαχρονικό έγκλημα των κυβερνήσεων - και της δικής του - όπως μαρτυρά άλλωστε και η τραγωδία στο Μάτι, αλλά και γιατί «σήμερα, 10 μήνες σχεδόν μετά (...) εκτός από μεγάλες υποσχέσεις δεν έχουν δει τίποτα απτό στην καθημερινότητά τους, καμία προσπάθεια να επουλωθούν οι μεγάλες τους πληγές», προσπερνώντας κι εδώ το γεγονός ότι τέσσερα χρόνια μετά το Μάτι και πέντε από τη Μάνδρα, υπάρχουν πληγέντες που περιμένουν ακόμα αποκατάσταση...

Αλλωστε, ο Αλ. Τσίπρας δεν βρήκε ούτε μισή λέξη να πει για το γεγονός ότι τέτοιου είδους δαπάνες, για τόσο κρίσιμα για τον λαό έργα, θεωρούνται μη επιλέξιμες απ' την ΕΕ, αφού δεν αποφέρουν κέρδη για τους κατασκευαστές.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που είχε στο δημαρχείο της Ιστιαίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στα «μείον» της κυβέρνησης πρόσθεσε και την έλλειψη βασικών υποδομών, όπως είναι το οδικό δίκτυο, ο πολεοδομικός σχεδιασμός, οι σοβαρές μελέτες για το δάσος, αλλά και τα προβλήματα που αφορούν στα σχολεία, στα Κέντρα Υγείας κ.λπ., δίχως ίχνος αυτοκριτικής γιατί δεν προχώρησαν τέτοια έργα ούτε επί των ημερών της δικής του κυβέρνησης. Δεκαετίες τώρα στη Βόρεια Εύβοια μικρά παιδιά ταξιδεύουν κάθε πρωί με μισθωμένα ταξί για το πλησιέστερο σχολείο, όταν οι δρόμοι είναι ανοιχτοί και δεν αποκλείονται τα χωριά τους από χιονοπτώσεις ή έντονες νεροποντές, ενώ άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από ένα καρδιακό επεισόδιο παρότι βρίσκονται 3 ώρες μόνο μακριά απ' την πρωτεύουσα και ακόμα λιγότερο απ' την πρωτεύουσα του νομού, όπου και το πλησιέστερο νοσοκομείο.

Ο Αλ. Τσίπρας άφησε αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο συγκροτήθηκε η Επιτροπή Ανασυγκρότησης από την κυβέρνηση. «Αποδεικνύεται πολύ μεγάλο λάθος η Τοπική Αυτοδιοίκηση να μείνει έξω απ' τον σχεδιασμό ανασυγκρότησης», ανέφερε και ακόμα με αφορμή τις δημόσιες καταγγελίες του δημάρχου Ιστιαίας για την κυβερνητική αδιαφορία μετά τις πυρκαγιές, τον συνεχάρη, λέγοντας πως «δεν έχουμε τις ίδιες ιδέες και απόψεις, αλλά στέκεται στο ύψος του και υψώνει φωνή όπου χρειάζεται», καθώς «έτσι πρέπει να κάνει η αυτοδιοίκηση απέναντι σε οποιαδήποτε κυβέρνηση», κανακεύοντας τους «οικοδεσπότες» του, που ωστόσο δεν είναι άμοιροι ευθυνών για την καταστροφή που υπέστη ο τόπος πέρυσι το καλοκαίρι. Μια καταστροφή που όλοι οι κάτοικοι ήξεραν ότι είναι θέμα χρόνου να συμβεί με την κατάσταση στην οποία βρισκόταν το δάσος, αλλά η Τοπική Διοίκηση δεν κούνησε το δαχτυλάκι της για τη διεκδίκηση λήψης μέτρων.

Ψαρεύοντας ψήφους έταξε αντιπλημμυρικά έργα αλλά και άμεση καταβολή αποζημίωσης στο σύνολο των ρητινοκαλλιεργητών χωρίς εξαιρέσεις, στελέχωση των δασαρχείων, για την υποστελέχωση των οποίων δεν ξέρει τίποτα, ικανοποιητικές αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους για τα σπίτια αλλά και για την πρωτογενή παραγωγή κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ