Τρίτη 3 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τελευταίο «αντίο» στην σ. Μαρίκα Κολοβού - Παπαδοπούλου

Τελευταίο «αντίο» στην σ. Μαρίκα Κολοβού - Παπαδοπούλου, που πέθανε σε ηλικία 92 ετών, είπαν συγγενείς, σύντροφοι και φίλοι, το Σάββατο 30 Απρίλη. Η κηδεία της ήταν πολιτική.

Η ΤΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην κόρη της Λούλα, στην οικογένεια και τους οικείους της.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Η σ. Μαρίκα Κολοβού - Παπαδοπούλου γεννήθηκε το 1930 στην Ιερισσό Χαλκιδικής. Ηταν κόρη της Αικατερίνης και του Ιωάννη Κολοβού και αδελφή των Τάκη και Γιώργου Κολοβού, όλοι τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Η Μαρίκα ήταν μια από τις νεότερες και γενναιότερες αντάρτισσες - μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στα τμήματα της Χαλκιδικής, με διοικητή τον Κώστα Παπαγιώργη. Προέρχεται από μια οικογένεια με σχετικά υψηλή κοινωνικοοικονομική θέση, που τα θυσίασε όλα για τη λευτεριά και τους ταξικούς αγώνες. Χαρακτηριστικό δείγμα της ανδρείας της το γεγονός ότι σε μάχη που βρέθηκε, όταν οι υπόλοιποι σύντροφοί της είχαν "χαθεί", να πολεμά μόνη της σε μια χαράδρα για 5 μέρες, με δύναμη αγριμιού και ανυποχώρητη θέληση και τελικά γλίτωσε.

Αργότερα, στο πλαίσιο της οργανωμένης υποχώρησης του ΔΣΕ, η Μαρίκα τραυματισμένη στο πόδι, που κακοφόρμιζε, κολυμπώντας στη λίμνη Κερκίνης, πέρασε από τον Στρυμόνα στο Μπέλες και έφτασε στη Λαϊκή Δημοκρατία της Βουλγαρίας. Μαζί με τους γιατρούς πάλεψε και δεν έχασε μήτε τη ζωή μήτε το πόδι της.

Εκεί, σπούδασε και έγινε διδάκτωρ στη Γεωπονία. Δημιούργησε την οικογένειά της μαζί με τον σύντροφό της, αγωνιστή, επιστήμονα και στέλεχος του ΚΚΕ Λεωνίδα Παπαδόπουλο.

Επιστρέφοντας στην πατρίδα συνέχισε τους αγώνες για όλα τα λαϊκά προβλήματα και μέσα από τις γραμμές της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Μέχρι το τέλος της ζωής της η Μαρίκα Κολοβού - Παπαδοπούλου, μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, ως κομματικό του μέλος για πάνω από 70 χρόνια, υπηρέτησε και πάλεψε για το δίκιο της εργατικής τάξης, για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού, απάνθρωπου καπιταλισμού, για τον θρίαμβο του σοσιαλισμού - κομμουνισμού».


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ