Τρίτη 3 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Στον «αφρό» οι αντιθέσεις και ομολογίες για τα δεινά που έρχονται για τους λαούς

Οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σχετικά και με το πώς τελικά θα γίνουν οι πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου από τα κράτη μέλη, αλλά και για τις κυρώσεις στη Ρωσία - το 6ο πακέτο των οποίων αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στη βδομάδα - αποτυπώθηκαν χτες κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου των υπουργών Ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κοινή ανακοίνωση δεν γίνεται καν αναφορά στο θέμα της πληρωμής σε ευρώ ή ρούβλια, ενώ είναι σαφές ότι αντιθέσεις προκαλεί και το ενδεχόμενο εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο, με το μόνο «βέβαιο» να είναι ότι οι λαοί της Ευρώπης θα πληρώσουν με νέες βαριές θυσίες και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, όπως και τον πόλεμο κυρώσεων και αντικυρώσεων που αποτελεί μέρος του.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο, η αρμόδια υπουργός της Γαλλίας Μπάρμπαρα Μομπιλί και η Επίτροπός για την Ενέργεια Κάντρι Σίμσον επικέντρωσαν στα ζητήματα που υπάρχει ενιαία θέση, λέγοντας ότι «όλοι καταδικάζουμε τη μονομερή απόφαση της Gazprom σχετικά με την Πολωνία και τη Βουλγαρία» και πως αποτελεί παραβίαση συμβολαίων η αναστολή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία στις δυο αυτές χώρες λόγω της απροθυμίας τους να πληρώσουν σε ρούβλια.

Η Κ. Σίμσον - με φόντο τις διαρροές όλων των προηγούμενων ημερών ότι ήδη μια σειρά από χώρες της ΕΕ έχουν προχωρήσει σε πληρωμές σε ρούβλια, αλλά και παρακάμπτουν με μια σειρά τρόπους τα «τυπικά» κωλύματα για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου - ανέφερε ότι ο νέος μηχανισμός πληρωμής του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια παραβιάζει την αποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών κυρώσεων, σημειώνοντας ότι «καταστήσαμε ξεκάθαρο ότι η πληρωμή που προτείνει η Ρωσία είναι μια μονομερής αλλαγή που δεν δικαιολογείται και πρέπει να απορριφθεί», υπογράμμισε η επίτροπος, ωστόσο δεν δόθηκε καθαρή απάντηση για το εάν θα ακολουθηθεί η τεχνική διαδικασία πληρωμών που έχει προτείνει η «Gazprom», με την επίτροπο να παραπέμπει σε πιο λεπτομερείς οδηγίες που θα εκδοθούν τις επόμενες μέρες.

Σε ό,τι αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου, η Επίτροπος ανέφερε ότι ενώ δεν υπάρχει άμεση απειλή για τις ευρωπαϊκές προμήθειες φυσικού αερίου, η αβεβαιότητα της κατάστασης σημαίνει ότι τα κράτη - μέλη πρέπει να αναβαθμίσουν τα εθνικά σχέδια έκτακτης ανάγκης, να δημιουργήσουν επαρκή αποθέματα φυσικού αερίου πριν από τον χειμώνα και να διαφοροποιήσουν τις πηγές Ενέργειας μακριά από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Η αποθήκευση φυσικού αερίου ανέρχεται επί του παρόντος στο 32% της χωρητικότητας της ΕΕ και αυξάνεται, είπε η Σίμσον. Ενώ αξίζει να σημειωθεί η φράση της, ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει συνέπειες και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ακραίες καταστάσεις»...

Στο μεταξύ, ενδεικτικό των αντιθέσεων, των ελιγμών και της προσπάθειας συμβιβασμών είναι πως πριν την έναρξη του Συμβουλίου, είχε γίνει γνωστό πως η ΕΕ ενδέχεται να προσφέρει στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία εξαιρέσεις από το ευρωπαϊκό εμπάργκο αγοράς ρωσικού πετρελαίου, το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι, με τους αξιωματούχους της ΕΕ να αναφέρουν πως η Επιτροπή είναι επιφυλακτική για το πόσο εξαρτημένες είναι αυτές οι δύο χώρες από το ρωσικό αργό πετρέλαιο.

«Κρίσεις που συσσωρεύονται η μία πάνω στην άλλη»

Στο μεταξύ η Γερμανία τάσσεται μεν υπέρ της επιβολής ευρωπαϊκού εμπάργκο στην αγορά πετρελαίου από τη Ρωσία, κάτι που δήλωσε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ, ωστόσο ζήτησε μια μεταβατική περίοδο μερικών εβδομάδων.

Επιπλέον, προειδοποίησε ότι αυτό θα επιφέρει αύξηση των τιμών Ενέργειας τόσο για τη βιομηχανία όσο και για τους καταναλωτές. Ταυτόχρονα, έστειλε μήνυμα ότι έρχονται μαύρες μέρες για τους λαούς, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αν ο Πούτιν κερδίζει περισσότερα χρήματα πουλώντας λιγότερο πετρέλαιο, τότε έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό. Οι καταναλωτές στη Γερμανία θα πρέπει να προσαρμοστούν στις αυξανόμενες τιμές, καθώς το κράτος δεν μπορεί να απορροφήσει όλες τις αυξήσεις. Αυτή είναι η πικρή σκληρή αλήθεια», πρόσθεσε και προέβλεψε «προβλήματα στις εύθραυστες αλυσίδες εφοδιασμού, υψηλό κόστος πρώτων υλών και έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων. Πρόκειται για κρίσεις οι οποίες σωρεύονται τώρα η μία πάνω στην άλλη. Η μεσαία οικονομία βρίσκεται υπό πίεση. Η πανδημία, η ακριβή Ενέργεια και η έλλειψη προσωπικού συνδυάζονται τώρα πολύ άσχημα»...

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ, δήλωσε πως «έχουμε προετοιμαστεί να εξαρτηθούμε λιγότερο από τις ρωσικές εισαγωγές Ενέργειας. Μπορούμε να μειώσουμε τις εισαγωγές, ξεκινώντας από τον άνθρακα και μετά το πετρέλαιο. Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ανεξαρτητοποιηθούμε από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αλλά θα συνεχίσουμε, έτσι στο τέλος θα είμαστε εντελώς ανεξάρτητοι από τη Ρωσία», ανέφερε.

Μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις για ένα εμπάργκο πετρελαίου στην ΕΕ, ο Λίντνερ επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν σοβαρές αντιθέσεις και ανέφερε ότι δεν ήθελε να κάνει εικασίες για τη στάση κρατών - μελών, όπως η Ουγγαρία. Ισχυρίστηκε πως «η Γερμανία είναι έτοιμη να μειώσει τις εισαγωγές πετρελαίου, γνωρίζουμε ότι οι άλλοι εξετάζουν προσεκτικά αυτό το ζήτημα» και ότι «λαμβάνουμε αυτές τις αποφάσεις μαζί, είναι προς το συμφέρον μας, όλες οι δημοκρατίες του κόσμου μοιράζονται αυτά τα συμφέροντα. Μένουμε μαζί... πρέπει να παραμείνουμε μαζί στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη διατλαντική εταιρική σχέση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ