Τρίτη 15 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ
Μεγάλο ενδιαφέρον και πλούσια συζήτηση στις εκδηλώσεις για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Σειρά από συσκέψεις και εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες από τις Κομματικές Οργανώσεις της Θεσσαλίας, οι οποίες συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον εκατοντάδων ανθρώπων, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως σε όλες ξεχώρισε η πλούσια συζήτηση που έγινε με όσους τις παρακολούθησαν, σε σχέση με ζητήματα όπως, γιατί έγινε τώρα η ρωσική εισβολή, αν έχουν βάση οι ισχυρισμοί του Πούτιν περί ανάγκης προστασίας των ρωσόφωνων στην ανατολική Ουκρανία από φασιστικές οργανώσεις και νεοναζί, για τους κινδύνους που προκύπτουν από την εμπλοκή της χώρας και άλλα.

Σε Καρδίτσα και Βόλο, την Παρασκευή και το Σάββατο αντίστοιχα, έγιναν εκδηλώσεις με ομιλητή τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του Κόμματος.

Το στέλεχος του ΚΚΕ ανέδειξε τις αιτίες του ιμπεριαλιστικού πολέμου, που βρίσκονται στις αντιθέσεις και «τη σύγκρουση των αστικών τάξεων, των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τη μοιρασιά του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι, για τον ορυκτό πλούτο, την Ενέργεια, τους δρόμους των εμπορευμάτων, τα μερίδια των αγορών, για γεωπολιτικά στηρίγματα». Παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία για το ξέσπασμα αυτού του πολέμου, όπως και για τον άδικο και αντιλαϊκό χαρακτήρα του από όλες τις πλευρές.

ΒΟΛΟΣ
ΒΟΛΟΣ
Αναφερόμενος στις μάχες, που συνεχίζονται στην Ουκρανία, σημείωσε πως το ΚΚΕ καταδικάζει αυτήν την εξέλιξη και ταυτόχρονα καταδικάζει και τη στάση των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, που με ψεύτικα προσχήματα έχουν βάλει μπροστά την κρεατομηχανή του ιμπεριαλιστικού πολέμου και πρόσθεσε: «Απορρίπτουμε τη λογική που λέει πως πρέπει να διαλέξουμε πλευρά ληστή, δηλαδή το ποια μονοπώλια, αμερικανικά, ευρωπαϊκά, ή ρωσικά, ή κινεζικά, θα εκμεταλλεύονται τους λαούς και τον πλούτο της περιοχής. Παλεύουμε, τουλάχιστον στη συνείδηση των εργαζομένων, να καταδικαστούν και να ηττηθούν οι καπιταλιστές και τα εγκληματικά συμφέροντά τους, ανεξάρτητα από το σε ποια πλευρά της στρατιωτικής σύγκρουσης βρίσκονται, ανεξάρτητα αν προωθούν οι μεν τα συμφέροντά τους με τη σημαία δήθεν της "ελευθερίας και δημοκρατίας", της "αυτοδιάθεσης" των λαών και οι δε του κάλπικου "αντιφασισμού"».

Ο Ελ. Βαγενάς επισήμανε τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, των άλλων αστικών κομμάτων του ευρωατλαντισμού για την εμπλοκή της χώρας στις αιματηρές εξελίξεις στην Ουκρανία. Σημείωσε πως σε αυτές τις συνθήκες το ΚΚΕ προτάσσει την πάλη «για να κλείσουν οι στρατιωτικές βάσεις, να επιστρέψουν στη χώρα οι στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται εκτός συνόρων, να δυναμώσει η πάλη για να αποδεσμευτούν οι χώρες από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και συμμαχίες, όπως είναι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, με τον λαό κυρίαρχο στον τόπο μας».

ΤΡΙΚΑΛΑ
ΤΡΙΚΑΛΑ
Στον Βόλο μίλησε και ο Νίκος Κανέλλος, πρέσβης επί τιμή, ο οποίος προσπάθησε να αναλύσει τις εξελίξεις στην Ουκρανία μέσα από την πολύχρονη εμπειρία του στη διπλωματία. Σημείωσε πως, πέρα από τις πολεμικές συγκρούσεις, υπάρχουν διεργασίες σε επίπεδο διπλωματίας, που πολλές φορές δεν γίνονται γνωστές και επιδρούν εις βάρος των λαών της περιοχής και γενικότερα. Τόνισε πως η χώρα μας δεν πρέπει να εμπλακεί σε αυτήν την αντιπαράθεση ούτε να διαλέξει στρατόπεδο μεταξύ των συγκρουόμενων δυνάμεων. Στάθηκε στις αλλαγές που θα φέρει ο πόλεμος στον κόσμο συνολικά και τόνισε πως «η νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας που προετοιμάζεται, δεν θα φέρει τίποτα θετικό στους λαούς».

Εκδήλωση έγινε την Κυριακή στα Τρίκαλα, ενώ συσκέψεις έγιναν ακόμα σε συνοικίες και χωριά της Λάρισας, στις φοιτητικές εστίες και αλλού.

Οι εκδηλώσεις και οι συσκέψεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες.

-- Η Οργάνωση Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ και η ΚΟ Λάρισας του ΚΚΕ διοργανώνουν μεγάλη πολιτική εκδήλωση το Σάββατο 19 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ. στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας (Κουμουνδούρου 19). Θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Επίσης, οι κλαδικές Κομματικές Οργανώσεις Καρδίτσας του ΚΚΕ οργανώνουν σύσκεψη - συζήτηση, την Παρασκευή 18 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα της ΤΕΔΚ, με θέμα: «Ποια είναι η σωστή πλευρά της Ιστορίας; Η πείρα των λαών διδάσκει». Θα μιλήσει η Μαρία Γαβαλά, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας.

ΔΡΑΜΑ
ΔΡΑΜΑ
-- Αντίστοιχα, η ΚΟΒ Τυρνάβου οργανώνει εκδήλωση, την Κυριακή 20 Μάρτη, στις 11 π.μ. στο δημοτικό θέατρο ΜΑΞΙΜ, με ομιλητή τον Ελισαίο Βαγενά.

Βγαίνουμε μπροστά, σπάμε τον φόβο και την αμηχανία που θέλουν να φωλιάσουν στον λαό

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσαν οι εκδηλώσεις που πραγματοποίησαν οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη για τις εξελίξεις γύρω από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία τις προηγούμενες μέρες.

Οι εκδηλώσεις είχαν τίτλο «Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Να κλείσουν τώρα οι βάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ» και πραγματοποιήθηκαν στην Καβάλα, όπου μίλησε ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, στην Κομοτηνή, όπου μίλησε ο Βαγγέλης Ευαγγελόπουλος, Γραμματέας της ΤΕ Ροδόπης του ΚΚΕ, στην Ξάνθη, με ομιλήτρια την Αρτεμη Ανδρονικίδου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, στην Ορεστιάδα, με ομιλητή τον Σιδέρη Μιχαηλίδη, Γραμματέα της ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ, και στη Δράμα, όπου μίλησε ο Διονύσης Κλάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ.

Στις ομιλίες αναδείχθηκε μεταξύ άλλων η θέση του Κόμματος πως οι λαοί δεν έχουν κανένα συμφέρον να διαλέξουν μεταξύ ληστών και πως η μόνη διέξοδος από τον πόλεμο και την εκμετάλλευση προς όφελος των λαών είναι η χάραξη αυτοτελούς δράσης, ο αγώνας ενάντια στις κάθε λογής κυβερνήσεις που, όπως και στη χώρα μας, στηρίζουν τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον ρόλο που παίζει για τα επικίνδυνα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών η Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με επίκεντρο την Αλεξανδρούπολη.

ΚΑΒΑΛΑ
ΚΑΒΑΛΑ
Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διονύσης Κλάδης από το βήμα της εκδήλωσης στη Δράμα, «οι κομμουνιστές έχουμε το καθήκον να βγούμε για μια ακόμα φορά μπροστά. Οπως σε κάθε κρίσιμη στιγμή της πάνω από αιώνα ζωής και δράσης του Κόμματός μας, όπως και σε κάθε περίοδο που φάνταζαν όλα ακούνητα αλλά τα γρανάζια της Ιστορίας δούλευαν υπόκωφα, έτσι και σήμερα που οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και επικίνδυνες για τους λαούς βγαίνουμε μπροστά!

Σπάμε τον φόβο και την αμηχανία που προσπαθούν να φωλιάσει στον λαό, γινόμαστε κάθε μέρα πιο ικανοί στην αντιπαράθεση με τα ιδεολογήματα και την προπαγάνδα των αστικών και οπορτουνιστικών κομμάτων και ομάδων, ώστε ο λαός μας να μην μπει κάτω από ξένη σημαία, να μην στοιχηθεί με το ένα ή το άλλο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο, να μην ανεχτεί άλλες θυσίες για να πλουτίζουν οι μεγαλοκαρχαρίες καπιταλιστές. Για να δυναμώσει η πάλη για τη δική του εξουσία, τη μόνη φιλολαϊκή διέξοδο από τον πόλεμο και την εκμετάλλευση, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απορρίπτουμε τα προσχήματα των ιμπεριαλιστών, δεν διαλέγουμε στρατόπεδο ληστών(2022-06-09 00:00:00.0)
Ολοκληρώθηκε με μεγάλη αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση στα Αδανα(2022-05-18 00:00:00.0)
Επιτυχημένες οι εκδηλώσεις για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο(2022-04-06 00:00:00.0)
Μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της Ελλάδας(2022-03-15 00:00:00.0)
«Τι πραγματικά συμβαίνει στην Ουκρανία;»(2022-03-11 00:00:00.0)
Εχθροί μας δεν είναι οι γείτονες λαοί, αλλά οι αστικές τάξεις και οι ενώσεις τους(2019-12-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ