Τρίτη 15 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Πολλαπλές συνέπειες στον τομέα της γεωργίας και των Τροφίμων

Στο στόχαστρο οι λαοί, που θα κληθούν να πληρώσουν και με νέες μεγάλες αυξήσεις στα τρόφιμα

Αλυσιδωτές επιπτώσεις στον τομέα της γεωργίας και των Τροφίμων έχει η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, οδηγώντας σε μεγάλη αύξηση τιμών και σε μεγάλες ελλείψεις, με τους λαούς να είναι αυτοί που πληρώνουν το «μάρμαρο». Καθώς Ουκρανία και Ρωσία είναι μεγάλοι εξαγωγείς σιτηρών και λιπασμάτων, οι πολεμικές επιχειρήσεις, οι δυτικές κυρώσεις και τα αντίμετρα του Κρεμλίνου έχουν πολλαπλές συνέπειες.

Χαρακτηριστικά, οι δύο χώρες έχουν το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού.

Χτες έγινε γνωστό ότι η Ρωσία προσανατολίζεται να απαγορεύσει τις εξαγωγές σίτου, σίκαλης, κριθαριού και καλαμποκιού από 15/3 έως τις 30/6.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που μεταδίδει το πρακτορείο «Interfax», «το υπουργείο Γεωργίας, μαζί με το υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου, έχουν συντάξει κυβερνητικό ψήφισμα που προβλέπει την προσωρινή απαγόρευση της εξαγωγής βασικών σιτηρών από τη Ρωσία από τις 15 Μαρτίου έως τις 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους συμπεριλαμβανομένου».

Αντίστοιχα, και η Ουκρανία έχει ανακοινώσει απαγόρευση εξαγωγών βασικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων και του κριθαριού και της σίκαλης. Ιδιαίτερα έντονες επιπτώσεις αναμένονται για τις αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα σιτηρά της Ουκρανίας.

Στα παραπάνω προστίθεται η απαγόρευση στις εξαγωγές λιπασμάτων έως το τέλος του 2022, που ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες η Ρωσία. Χαρακτηριστικά, και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν προειδοποίησε με νόημα την περασμένη Πέμπτη ότι οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως μπορεί να αυξηθούν λόγω της εκτίναξης των τιμών λιπασμάτων, εάν η Δύση προκαλέσει προβλήματα για τους εξαγωγείς λιπασμάτων της Ρωσίας που αντιστοιχούν στο 13% της παγκόσμιας παραγωγής.

Ο συνδυασμός όλων αυτών των εξελίξεων όπως και της μεγάλης ακρίβειας στα καύσιμα, με δεδομένη πάντα την προσπάθεια των μεγάλων μονοπωλίων των Τροφίμων και άλλων συναφών κλάδων να διατηρήσουν την κερδοφορία τους, οδηγεί σε έκρηξη της ακρίβειας στα τρόφιμα σε δεκάδες χώρες (το κύμα ακρίβειας να σαρώνει πρώτα τις τιμές ηλιέλαιου, φοινικέλαιου, σόγιας, δημητριακών κ.α.). Αντίστοιχα, οι εξελίξεις στα λιπάσματα βάζουν νέα, μεγαλύτερη «φωτιά» στους προϋπολογισμούς εκατομμυρίων βιοπαλαιστών αγροτών τουλάχιστον στην Ευρώπη.

Ολα τα παραπάνω εξάλλου έρχονται να «πατήσουν» πάνω στις μεγάλες αυξήσεις του πληθωρισμού, που έφταναν σε επίπεδα - ρεκόρ σε ΗΠΑ, Βρετανία και χώρες της ΕΕ επί αρκετούς μήνες πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ηδη, στη Βρετανία, η τιμή του σιταριού έχει αυξηθεί από τον Μάρτη του 2021 κατά 39%.

Παράλληλα, οι απαγορεύσεις εξαγωγών τροφίμων δεν περιορίζονται στην περίπτωση της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Ηδη η Αίγυπτος από τον φόβο ελλείψεων στις αγορές της Μέσης Ανατολής απαγόρευσε μέχρι νεοτέρας τις εξαγωγές οσπρίων και σιτηρών. Η Ινδονησία επίσης μείωσε τις εξαγωγές φοινικέλαιου, που αποτελεί ένα από τα βασικά υλικά που χρησιμοποιούν οι πολυεθνικές τροφίμων και καλλυντικών. Θεωρείται δε πολύ πιθανό πως θα ακολουθήσουν και άλλα κράτη, λαμβάνοντας αντίστοιχες αποφάσεις, καθώς αναθερμαίνεται η συζήτηση για αύξηση της εγχώριας αγροτικής παραγωγής σε διάφορες χώρες, ώστε να επιτευχθεί μία σχετική «επισιτιστική αυτάρκεια».

Σε ένα τέτοιο φόντο, καταγράφονται και «γκρίνιες» από εκπροσώπους διαφόρων μονοπωλίων, όχι βέβαια από έγνοια για τους λαούς, αλλά με κριτήριο τι υπηρετεί καλύτερα την κερδοφορία τους. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ρώσος μεγιστάνας λιπασμάτων και άνθρακα Αντρέι Μελνιτσένκο, που ίδρυσε την «EuroChem», έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς λιπασμάτων στη Ρωσία, που μεταφέρθηκε στην Ελβετία το 2015, δήλωσε χτες ότι «ένα από τα θύματα αυτής της κρίσης θα είναι η γεωργία και τα τρόφιμα (...) Τα γεγονότα στην Ουκρανία είναι πραγματικά τραγικά. Χρειαζόμαστε επειγόντως ειρήνη»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ