Τρίτη 15 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΑΛΛΟΥΣΑΣ ΘΝΗΤΟΤΗΤΑΣ
Αλλο ένα πειστήριο της εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας

Κατά 22% αυξήθηκαν οι θάνατοι στην Ελλάδα τη διετία 2020 - 2021

Eurokinissi

Τα τραγικά για τον λαό αποτελέσματα από την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας με κριτήριο το «κόστος - όφελος», από την ανυπαρξία δημόσιας ΠΦΥ, τη διαχρονική υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, αποτυπώνονται και στα στοιχεία της μελέτης του ιατρικού περιοδικού «The Lancet» για την «υπερβάλλουσα θνητότητα» (παραπάνω θάνατοι ετησίως από όσους έχει συνήθως μια χώρα).

Σύμφωνα με τη μελέτη, στην Ελλάδα 22% περισσότεροι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τη διετία 2020 - 2021. Η μελέτη εκτιμά επίσης σε 25.400 τα θύματα της πανδημίας έναντι του επίσημου απολογισμού των 20.800 (έως την ημερομηνία που έλαβε υπόψη της η μελέτη). Ετσι, έναντι καταγεγραμμένης θνητότητας λόγω COVID-19 στη χώρα μας 104,1 θανάτων ανά 100.000 πληθυσμού, η υπερβάλλουσα πραγματική θνητότητα εκτιμήθηκε σε 127,1 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους ή 1,22 φορές (22%) μεγαλύτερη!

Οι ίδιοι δείκτες αποτυπώνουν τη χρεοκοπία όλων των «πρότυπων» εμπορευματοποιημένων συστημάτων Υγείας στην ΕΕ: Στην Ιταλία 227 επιπλέον θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους, στην Ισπανία 186, στο Βέλγιο 146, στη Γαλλία 124 και στη Γερμανία 120.

Ωστόσο, για την κυβέρνηση και τη διαχρονική πολιτική που θεωρεί «κόστος προς εξορθολογισμό» την υγεία του λαού, δεν υπάρχει θέμα. «Η Ελλάδα έχει 127, 7 παραπάνω από τη Γερμανία, 3 παραπάνω από τη Γαλλία (...) Δεν έχει ξεπεράσει σε κανένα σημείο τον μέσο όρο της ΕΕ»: Με αυτόν τον ισχυρισμό επιχείρησε να ξεπλύνει τις ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης από το βήμα της Βουλής την περασμένη Παρασκευή. Εξέφρασε δε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για το ότι «είμαστε στους μέσους όρους της ΕΕ και στην υπερβάλλουσα θνητότητα είμαστε καλύτερα από πολλές μεγάλες χώρες...».

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους θανάτους στην Ελλάδα κατά τις 5 πρώτες βδομάδες του 2022, αυξήθηκαν 32,44% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2021. Συγκεκριμένα, τις 5 πρώτες βδομάδες του 2022 οι θάνατοι ανήλθαν σε 17.106 (8.534 άνδρες και 8.572 γυναίκες), ενώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2021 είχαν ανέλθει σε 12.916.

Κοινή στρατηγική των αστικών κυβερνήσεων η εμπορευματοποιημένη Υγεία

«Η Υγεία δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα, η πανδημία ανέδειξε σε όλη της την έκταση, και στη χώρα μας και στις άλλες καπιταλιστικές οικονομίες, τη βαθιά αντιλαϊκότητα, την αναποτελεσματικότητα και χρεοκοπία των κατ' όνομα δημόσιων συστημάτων Υγείας, αφού στην πραγματικότητα είναι όλα εμπορευματοποιημένα», ήταν η απάντηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλη στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της ευνόησε τον ιδιωτικό τομέα, ενώ μεγάλοι εργασιακοί χώροι και Μέσα Μεταφοράς έγιναν χώροι υπερμετάδοσης, γιατί δεν λήφθηκαν τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα. Και ανέδειξε ότι η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να ανακηρύξει το εμβόλιο, ένα σημαντικό όπλο κατά της πανδημίας, ως ατομική ευθύνη, χωρίς την απαραίτητη αντίστοιχη κρατική στήριξη, ενώ οι παλινωδίες και αντιφάσεις της έδωσαν χώρο σε σκοταδιστικές αντιλήψεις.

Ο βουλευτής του Κόμματος επεσήμανε ότι ο λαός μας και οι άλλοι λαοί έμειναν απροστάτευτοι γιατί όλα τα συστήματα Υγείας οικοδομούνται πάνω στους νόμους της αγοράς και του «κόστους - οφέλους». Υπενθύμισε την τραγική κατάσταση στην οποία βρήκε η πανδημία το δημόσιο σύστημα Υγείας, με μια σειρά προβλήματα και τραγικές ελλείψεις λόγω της διαχρονικής υποχρηματοδότησης και απαξίωσής του, προς όφελος του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Οσον αφορά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε καταθέσει και τη σχετική Ερώτηση για τη συζήτηση το απόγευμα της Παρασκευής, ο Γ. Λαμπρούλης επεσήμανε ότι ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα θετικό, αφού ως κυβέρνηση υπηρέτησε την πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία ως εμπόρευμα. Θύμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έτρεχε να υποβάλει τα σέβη του στους επιχειρηματικούς ομίλους, παρά τις κορόνες για το δημόσιο σύστημα Υγείας, έκανε λόγο για «επίταξη του ιδιωτικού τομέα αλλά σε λογικές τιμές» και για «μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου τομέα, αλλά πάντα κοστολογημένα».

Χαρακτήρισε απατηλή την υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ για ενίσχυση της δημόσιας Υγείας, η οποία είναι εκ των πραγμάτων ναρκοθετημένη, αφού ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική της ΕΕ για περικοπές στις δαπάνες της Υγείας και λειτουργία με βάση τα κριτήρια της αγοράς.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί από τα σχέδια της κυβέρνησης για το λεγόμενο «νέο ΕΣΥ», που περιλαμβάνει νέο κύκλο καταργήσεων νοσοκομείων και κλινικών, Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια σε βάρος εργαζομένων και ασθενών, ενώ νερό στον μύλο των ανθυγιεινών σχεδιασμών ρίχνουν και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ «για μία "προοδευτική" διακυβέρνηση με δήθεν φιλολαϊκό πρόσημο, που αποτελεί παγίδα ενσωμάτωσης του εργατικού - λαϊκού κινήματος στα σχέδια της κυβερνητικής εναλλαγής, και που θα συνεχίσει το αντιλαϊκό έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων».

«Οι εξελίξεις στην Υγεία επιβεβαιώνουν ότι για τον λαό υπάρχουν δύο δρόμοι ανάπτυξης: Είτε της Υγείας που θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες, είτε της Υγείας - εμπόρευμα που θα υπηρετεί τα κέρδη των επιχειρηματιών», κατέληξε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διακρίσεις, σκοταδισμός και ο καπιταλισμός καθαυτός μείωσαν απότομα το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ(2022-11-05 00:00:00.0)
Χιλιάδες τα θύματα από την ανυπαρξία κλινών ΜΕΘ(2022-03-16 00:00:00.0)
Μεγάλοι οι κίνδυνοι από τη μείωση της καραντίνας στις πέντε μέρες(2022-01-18 00:00:00.0)
Τα παιχνίδια εντυπώσεων για την πανδημία ανέδειξαν τη στρατηγική τους σύμπλευση(2021-10-19 00:00:00.0)
Πλήρωσαν ακριβά τη μετατροπή του δημόσιου συστήματος Υγείας σε μίας νόσου(2021-06-25 00:00:00.0)
Για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις(2019-06-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ