Τρίτη 15 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ
Ολη η Ελλάδα βάση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών

Το αμερικανικό «San Jacinto» στον Πειραιά
Το αμερικανικό «San Jacinto» στον Πειραιά
Στη Σούδα αναμένεται να ελλιμενιστεί μετά τις 20 Μάρτη το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Χάρι Τρούμαν», ενώ την ίδια περίοδο προγραμματίζεται να αγκυροβολήσει στον Πειραιά το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκολ».

Τα δύο γιγαντιαία πλοία αναμένεται να καταπλεύσουν σε Σούδα και Πειραιά για υποστήριξη αφού λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, παρατείνουν την παρουσία τους στις ελληνικές θάλασσες, όπου πλέουν ήδη εδώ και βδομάδες.

Μετά το κλείσιμο των Στενών του Βοσπόρου, η Ανατολική Μεσόγειος και το Αιγαίο Πέλαγος είναι οι εγγύτερες θάλασσες από τον νότο για τέτοιες αναπτύξεις ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης.

Θυμίζουμε πως τις προηγούμενες μέρες το αμερικανικό αεροπλανοφόρο έπλευσε στο Βόρειο Αιγαίο και αεροσκάφη του πέταξαν μέχρι Ρουμανία.

Ηδη χτες έδεσε στον Πειραιά το πολεμικό πλοίο των Αμερικανών «San Jacinto», ενταγμένο στην αρμάδα συνοδείας του «Τρούμαν».

Αυτά ενώ τις επόμενες μέρες ετοιμάζεται νέα «απόβαση» των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην Αλεξανδρούπολη, με υλικό, εξοπλισμό και στρατιώτες να προωθούνται προς την Ανατ. Ευρώπη στην πρώτη γραμμή της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης.

Στο μεταξύ, χτες, η Διοίκηση Αεροπορικών Δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας (ΑirCom) ανακοίνωσε ότι ιπτάμενα ραντάρ από Γαλλία, Τουρκία, Ιταλία και Ελλάδα συνεργάζονται στενά, καθημερινά, με τα AWACS του ΝΑΤΟ σε πτήσεις για συλλογή πληροφοριών σχετικά με την επιχειρησιακή εικόνα στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Αλλωστε, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, την προηγούμενη Τετάρτη ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ τύπου «EMB-145H AEW&C» απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Ελευσίνας και πέταξε μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα και στα ανοιχτά της Βουλγαρίας. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στο πλαίσιο του αμερικανοΝΑΤΟικού καταμερισμού τέτοιες αποστολές αφορούν συλλογή εικόνας και πληροφοριών, οι οποίες αναμεταδίδονται σε «πραγματικό χρόνο» στην έδρα του ΝΑΤΟ, που με τη σειρά του τις προωθεί στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Σημειωτέον, τους τελευταίους μήνες, και ενώ η κρίση κλιμακωνόταν, πολλές φορές ελληνικά ιπτάμενα ραντάρ σηκώθηκαν πάνω από τη Βουλγαρία στον κάθετο άξονα βόρεια της Βάρνας - νότια του Μπουργκάς, σε αποστολές «εναέριας αστυνόμευσης». Είναι όμως η πρώτη φορά που δημοσιοποιείται τέτοια αποστολή, από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

Περιττό να ειπωθεί ότι οι αναπτύξεις τέτοιων αεροσκαφών (που στη γλώσσα της Πολεμικής Αεροπορίας περιγράφονται ως «μέσα υψηλής αξίας») τίθενται αυτόματα υπό την παρακολούθηση της αντίπαλης πλευράς, με ό,τι περιλαμβάνουν τα δικά της «πρωτόκολλα αντίδρασης».

Και νέοι επικίνδυνοι ρόλοι στη νέα δομή του ΝΑΤΟ

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο κλιμάκωσης της σύγκρουσης κι ενώ το ΝΑΤΟ αναπροσαρμόζει επί το επιθετικότερον τη στρατηγική του, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, αύριο, Τετάρτη, στις Βρυξέλλες, θα συζητηθούν νέες «βαθιές αλλαγές» στη δομή διοίκησης και δυνάμεών του, ο υπουργός Ν. Παναγιωτόπουλος δέχθηκε χτες στο γραφείο του τον βοηθό γγ του ΝΑΤΟ, αρμόδιο «για τις Αναδυόμενες Προκλήσεις Ασφάλειας», Ντέιβιντ βαν Βιλ.

Προηγουμένως, ο βοηθός γγ συμμετείχε σε συνάντηση εργασίας με τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας, Ν. Χαρδαλιά, στην οποία συμμετείχαν ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Αμυντικού Εξοπλισμού & Επενδύσεων του ΥΠΕΘΑ, αντιναύαρχος Αρ. Αλεξόπουλος, ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», Γ. Νούνεσης, και ο επιτελής του Κλάδου Καινοτομίας (Innovation Unit) της Συμμαχίας, Μόριτζ Ζίμερμαν.

Επισήμως ανταλλάχθηκαν απόψεις σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με επίκεντρο την «ενίσχυση της αμυντικής καινοτομίας του ΝΑΤΟ, με την ανάπτυξη υπερ-προηγμένων και διττής χρήσης τεχνολογιών προς τον αμυντικό τομέα, σε επίπεδο Συμμαχίας».

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Ζελένσκι

Στο μεταξύ, χτες, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι, είχε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, διαβεβαιώνοντάς τον για την «αμέριστη υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην Ουκρανία, για την αποστολή βοήθειας και την υποδοχή προσφύγων ομογενών και Ουκρανών». Επίσης, συζητήθηκαν «η δραματική κατάσταση στις περιοχές που διαμένει η ελληνική ομογένεια και η ανάγκη διάνοιξης ανθρωπιστικού διαδρόμου για την ασφαλή έξοδο, αλλά και την πρόσβαση του ανθρωπιστικού υλικού» καθώς και η ασφαλής μετακίνηση του Ελληνα γενικού προξένου στη Μαριούπολη.

Παραπέρα υποστήριξε ότι «η ΕΕ έστειλε ένα σημαντικό πολιτικό μήνυμα στήριξης από τη Γαλλία την περασμένη εβδομάδα για την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας». Επίσης, τόνισε ότι «η πλήρης εφαρμογή των κυρώσεων από το σύνολο εταίρων και συμμάχων θα συνδράμει στην πίεση προς τη ρωσική πλευρά προκειμένου να σταματήσει τις επιθέσεις», σε μια αιχμή για τη στάση της Αγκυρας.

Παράλληλα, επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί από χτες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος χτες συνάντησε την Karen Donfried, υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, όπου συζητήθηκαν «η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, η κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη μετά την εισβολή στην Ουκρανία, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα ενεργειακά ζητήματα».

Αμφότεροι συμφώνησαν ότι «οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα» και ότι «η στρατηγική συνεργασία τους έχει ενισχυθεί σημαντικά, ιδίως μετά την υπογραφή της Αμυντικής Συμφωνίας». Διαπιστώθηκαν επίσης «οι δυνατότητες περαιτέρω εμβάθυνσης των αμυντικών και οικονομικών σχέσεων».

Αργότερα απηύθυνε χαιρετισμό στο επίσημο δείπνο του 3ου Συνεδρίου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια, στο πλαίσιο του οποίου συζητήθηκε θεματική με τίτλο «Η συμμαχία 3+1 της Ανατολικής Μεσογείου: Μια θεώρηση των εθνικών Κοινοβουλίων», με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Robert Menendez.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ