Τρίτη 15 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΕΕΔΥΕ ΠΑΤΡΑΣ
Απαίτησαν απεμπλοκή της Ελλάδας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια με μαχητικό συλλαλητήριο

Από την πορεία στους δρόμους της πόλης
Από την πορεία στους δρόμους της πόλης
Ενα σαφές μήνυμα καταδίκης του νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, απαιτώντας ταυτόχρονα άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας, να κλείσουν οι ευρωατλαντικές βάσεις και υποδομές στη χώρα, να μην υπάρξει καμιά διευκόλυνση από ελληνικό έδαφος για τις αμερικανοΝΑΤΟικές επιχειρήσεις, καθώς και να μην βγει κανένας Ελληνας φαντάρος ή αξιωματικός εκτός συνόρων, έστειλαν εργαζόμενοι, άνεργοι, γυναίκες και νεολαία της Πάτρας, με χτεσινή συγκέντρωση και συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα Εργατικού Κέντρου και Επιτροπής Ειρήνης, έδωσαν μαχητικό «παρών», διεκδικώντας, ταυτόχρονα, να μην επικυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις, να μην σταλεί πολεμικό υλικό στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται να διαλέξουν κανένα στρατόπεδο ληστή ιμπεριαλιστή, είτε πρόκειται για τους ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ από τη μία, είτε για τη Ρωσία από την άλλη.

«Αλληλεγγύη το όπλο των λαών, όχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών», βροντοφώναξαν, εκφράζοντας γνήσια αλληλεγγύη στους λαούς της Ουκρανίας και της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας: «ΗΠΑ και Ρωσία τη Γη ξαναμοιράζουν, με τον λαό το αίμα τα σύνορα χαράζουν».

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Μελάς, σημείωσε μεταξύ άλλων πως «μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις που "βρωμάνε μπαρούτι", απαιτείται ετοιμότητα και επαγρύπνηση». Κάλεσε «να δυναμώσει ακόμη πιο αποφασιστικά η λαϊκή πάλη ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης που γεννά τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τους ανταγωνισμούς, τους πολέμους και την προσφυγιά» και καταδίκασε την αντικομμουνιστική ρητορική των Πούτιν, Ζελένσκι και των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.


Αναφέρθηκε και στην κατάσταση στην Αχαΐα και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, τονίζοντας ότι βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα», καθώς ο Αραξος προετοιμάστηκε να υποδεχθεί πυρηνικά τα προηγούμενα χρόνια, η Ανδραβίδα συμμετέχει ενεργά σε σειρά ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις ΝΑΤΟικών δυνάμεων και στο Ακτιο εδρεύουν τα ιπτάμενα, κατασκοπευτικά Awacs που συμμετείχαν σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Γιουγκοσλαβία, στη Συρία κ.α.

«Ο πόλεμος που διεξάγει ο ιμπεριαλισμός και προκαλούν οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα και συμμαχίες για το μοίρασμα των αγορών, εδαφών και πλουτοπαραγωγικών πηγών είναι πόλεμος άδικος, βάρβαρος, με θύματα λαούς και στους νικητές και στους ηττημένους», είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΚΠ, Δημήτρης Μαρμούτας, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων: «Δίκαιος είναι ο αγώνας των λαών κατά της ιμπεριαλιστικής περικύκλωσης και εισβολής, κατά της συμμετοχής των παιδιών του λαού σε τέτοιους πολέμους».

Δήλωσε ότι «δίκαιος είναι ο αγώνας για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των λαών», προσθέτοντας πως «αυτός είναι ο δρόμος για να μπει τέλος στους πολέμους, στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και στη βαρβαρότητα, για τη συναδέλφωση των λαών. Αυτός, που έχει προοπτική για να μπορούν οι λαοί να ζήσουν με ειρήνη, ασφάλεια και αδερφοσύνη, όπως έζησαν οι λαοί της Ρωσίας και της Ουκρανίας για δεκαετίες, όταν οι ίδιοι βρίσκονταν στο τιμόνι της εξουσίας και είχαν στα χέρια τους τον πλούτο που παρήγαγαν. Αυτή είναι η σωστή πλευρά της Ιστορίας».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της Ενωσης Αποστράτων Στρατιωτικών Δυτικής Ελλάδας, Γρηγόρης Συμεωνίδης, αντισμήναρχος ε.α., καλώντας σε πάλη για απεμπλοκή της χώρας και του λαού από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Το «παρών» στη συγκέντρωση έδωσε αντιπροσωπεία της αγωνιστικής δημοτικής αρχής Πάτρας, με επικεφαλής τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη, συνδικαλιστές εργατικών σωματείων, καθώς και ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών (μέλος της ΟΓΕ).

Σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο

Αντιπολεμικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Ζάκυνθο και το Αργοστόλι της Κεφαλονιάς με πρωτοβουλία των Εργατικών Κέντρων και των αντίστοιχων Γραμματειών της ΕΕΔΥΕ στα δύο νησιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ