Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εχθροί μας δεν είναι οι γείτονες λαοί, αλλά οι αστικές τάξεις και οι ενώσεις τους

Εκδήλωση για τη Μέρα του Μετανάστη διοργάνωσε η ΤΟ Λιβαδειάς του ΚΚΕ με ομιλητή τον Ελισαίο Βαγενά

Οι διεθνείς εξελίξεις, τα Ελληνοτουρκικά και το τεράστιο ζήτημα του Προσφυγικού βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης της ΤΟ Λιβαδειάς του ΚΚΕ την Τετάρτη 18/12, με ομιλητή τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ. Μια εκδήλωση που εντάσσεται στις σχετικές πρωτοβουλίες που παίρνουν το τελευταίο διάστημα Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό.

Η εκδήλωση, άλλωστε, συνέπεσε με την Παγκόσμια Μέρα του Μετανάστη, με τον Ελισαίο Βαγενά να σχολιάζει ότι τα προσφυγικά κύματα πολλαπλασιάζονται από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, όπως έγινε σε Ιράκ, Αφγανιστάν, Συρία κ.α.

Οπως είπε, «το ΚΚΕ με συνεχείς πολιτικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες στο ζήτημα αυτό, τόσο αυτοτελώς, όσο και μέσα από τη συμμετοχή των κομμουνιστών στα συνδικάτα, στις μαζικές οργανώσεις καλούσε και καλεί σε οργάνωση της αλληλεγγύης και παραπέρα στην πάλη για την εξάλειψη των αιτιών». Κι αυτό σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα, που «υμνούν την ΕΕ, αποδέχονται και στηρίζουν ποικιλοτρόπως το ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς "συμμάχους". Από αυτές τις δυνάμεις περισσεύουν τα "κροκοδείλια δάκρυα" για τους ναυαγούς, τους αδικοχαμένους, τα παιδάκια στις σκηνές, μέσα στο κρύο, αλλά την ίδια ώρα "τσιμουδιά" δεν ακούς απ' αυτές τις δυνάμεις για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Συρία, στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη, στο Ιράκ κι αλλού...».


Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα διάφορα «εργαλεία» που αξιοποιεί η αστική τάξη για τη διαχείριση του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού, πότε του ρατσισμού - εθνικισμού και πότε του κοσμοπολιτισμού, που στόχο έχουν είτε τη διχόνοια ανάμεσα στους εργαζόμενους είτε την αξιοποίηση των ξεριζωμένων για την αύξηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Ο Ελ. Βαγενάς στάθηκε στις άθλιες συνθήκες στις οποίες ζουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα και ανέδειξε τις αιτίες του εγκλωβισμού τους, δηλαδή την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ, από την κυβέρνηση της ΝΔ. Επίσης, αναφέρθηκε στον νέο νόμο της ΝΔ, με τον οποίο επιτίθεται στα στοιχειώδη δικαιώματα των ξεριζωμένων αιτούντων άσυλο: «Αντί να λύσει το πρόβλημα της μεταφοράς στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, σκοπεύει να γεμίσει τη χώρα με κέντρα - φυλακές ανθρώπων που δεν έχουν κάνει κανένα έγκλημα, με στόχο να κάνει μαζικές απελάσεις. Η πολιτική αυτή είναι αντιδραστική αλλά και αδιέξοδη. Θα οδηγήσει σε περισσότερο εγκλωβισμό, μεγαλύτερη δυστυχία και απόγνωση», τόνισε.

Οι «ισχυροί σύμμαχοι» είναι αυτοί που διαμελίζουν και αιματοκυλούν λαούς

Ο Ελισαίος Βαγενάς αναφέρθηκε αναλυτικά στις εξελίξεις των Ελληνοτουρκικών, μετά και το τελευταίο επεισόδιο της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης, στη στάση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τονίζοντας ότι η «κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι έκθετη, γιατί καλλιεργεί στον ελληνικό λαό ένα κλίμα εφησυχασμού, πότε λέγοντας πως τα προβλήματα επιλύονται μέσω του διαλόγου, ή της Χάγης, πότε ότι οι ισχυροί δήθεν "σύμμαχοί" μας, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ δεν θα μας αφήσουν έτσι, θα μας υπερασπιστούν».

Οπως εξήγησε, οι αιτίες της όξυνσης βρίσκονται στις σχέσεις που διαμορφώνουν οι κυρίαρχες και στις δύο χώρες τάξεις, οι αστικές τάξεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, αλλά και στην εμπλοκή των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Και απαντώντας στην προπαγάνδα για τους «ισχυρούς συμμάχους», ανέφερε ότι «το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, αλλά και οι λεγόμενοι "στρατηγικοί σύμμαχοί" μας, δηλαδή οι ΗΠΑ, ποτέ δεν βάζουν στο "ζύγι" το δίκαιο των λαών, ακόμα και το "Διεθνές Δίκαιο", αλλά πάντα "πυξίδα" έχουν το κέρδος των καπιταλιστών, των μεγάλων μονοπωλιακών συμφερόντων. Από την πείρα μας ξέρουμε πως είναι αυτά τα συμφέροντα που διαμελίζουν χώρες και αιματοκυλούν λαούς. Αυτά τα συμφέροντα, όλα τα προηγούμενα χρόνια, υπηρετούσαν οι κυβερνήσεις κάθε "χρώματος" και η πρώτη φορά "αριστερή" κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που άνοιξε το δρόμο για τη μετατροπή της χώρας σε ένα απέραντο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο, με τη συμφωνία για τις βάσεις, που υπόγραψε η ΝΔ με τον Πομπέο».

Με βάση τα παραπάνω, ο Ελ. Βαγενάς υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ «ευθέως δηλώνει πως δεν μπορεί να υπάρξει καμία "εθνική γραμμή", καμία "ομοψυχία" με όλα εκείνα τα αστικά κόμματα, που στηρίζουν το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που στηρίζουν τον ευρωατλαντικό δρόμο, που καλλιεργούν αυταπάτες στον λαό πως δεν κινδυνεύει δήθεν από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τον καλούν την ίδια ώρα να κάνει υπομονή». Και συνέχισε, λέγοντας: «Το ΚΚΕ ξεκαθαρίζει ότι οι ίδιοι που κλέβουν τον ιδρώτα της εργατικής τάξης σε συνθήκες ειρήνης, είναι οι ίδιοι που τη στέλνουν στον πόλεμο, για να σκοτωθεί για τα συμφέροντά τους.

Το ΚΚΕ θέτει το ζήτημα της αποχώρησης της Ελλάδας από όλες τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, όπως το ΝΑΤΟ κι η ΕΕ, ζήτημα που μπορεί να το εγγυηθεί οριστικά και μόνιμα με ανάπτυξη - συνεργασία και φιλία με όλους τους λαούς, μόνο η εργατική - λαϊκή εξουσία.

Είμαστε βαθιά πεπεισμένοι πως εχθροί μας δεν είναι οι γείτονες λαοί, είναι οι κυβερνήσεις τους, οι αστικές τάξεις, οι βάσεις και οι ΝΑΤΟικοί.

Απαιτούμε να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες βάσεις στην Ελλάδα. Να σταματήσει η χώρα μας να είναι εφαλτήριο για νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους!

Να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιωτικοί από αποστολές εκτός συνόρων.

Τώρα, χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Γιατί μόνο η λαϊκή πάλη μπορεί να εγγυηθεί ειρήνη και ασφάλεια, και σε σύγκρουση με τα σχέδια των αστικών τάξεων και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ