Πέμπτη 9 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απορρίπτουμε τα προσχήματα των ιμπεριαλιστών, δεν διαλέγουμε στρατόπεδο ληστών

Με επιτυχία η εκδήλωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με ομιλητή τον Ελ. Βαγενά

Οι «αλήθειες και ψέματα για τις αιτίες και τα προσχήματα του πολέμου στην Ουκρανία» αναδείχθηκαν μέσα από την εκδήλωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με ομιλητή τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή ενός 30λεπτου βίντεο με αποσπάσματα από εκπομπή του Ρώσου δημοσιογράφου Κονσταντίν Σιόμιν για τις αιτίες του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία.

Τόσο εισαγωγικά όσο και στη συζήτηση που ακολούθησε, απαντήθηκε ξεκάθαρα «για ποιον λόγο γίνεται αυτός ο πόλεμος», έγινε αναλυτική αναφορά στα προσχήματα που χρησιμοποιεί η κάθε πλευρά για να «ντύσει» τις επιδιώξεις της, όπως και στο γεγονός ότι κάποια από αυτά τα προσχήματα αξιοποιούν και αληθινά γεγονότα.

Εγινε αναφορά στην επιχειρηματολογία της αστικής προπαγάνδας (δυτικής ή ρωσικής) που θολώνει την πραγματικότητα. Π.χ. πως ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και οι κυβερνήσεις τους προασπίζονται τάχα την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη, που την καταπάτησε η ρωσική εισβολή. Πως δήθεν παλεύουν τον «αναθεωρητισμό» στις διεθνείς σχέσεις, που εκπροσωπεί πλέον η Ρωσία. Πως αντιστέκονται στον πόλεμο, που ξεκίνησε ένας αυταρχικός ηγέτης, που μάλλον είναι ψυχοπαθής, ή το λιγότερο έπαιρνε στεροειδή φάρμακα, όταν λάμβανε τη σχετική φαρμακευτική αγωγή, που «θόλωσαν» την κρίση του, ή πως έκανε κακό υπολογισμό γιατί ήταν απομονωμένος λόγω προβλημάτων υγείας, ενός πιθανού καρκίνου και δεν είχε επαφή με την πραγματικότητα και τις σωστές πληροφορίες.


Αλλά και στα προσχήματα που χρησιμοποιεί η αστική τάξη της Ρωσίας. Οπως π.χ. ότι το ΝΑΤΟ επεκτείνεται και απειλεί τη Ρωσία, η οποία αναγκάστηκε να αντιδράσει για να κάνει «αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας. Πως τάχα πολεμά τους φασίστες και κάνει «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας. Και πως η Ρωσία αναγκάστηκε να υπερασπιστεί τους ομοεθνείς Ρώσους και τους ρωσόφωνους του Ντονμπάς, που αντιμετώπιζαν μια γενοκτονία από το καθεστώς του Κιέβου.

Ο Ελισαίος Βαγενάς σημείωσε πως σ' αυτές τις 100 μέρες το ΚΚΕ «όργωσε» στην κυριολεξία την Ελλάδα και ανέδειξε τις πραγματικές αιτίες του πολέμου.

Οπως είπε, «ο πόλεμος αυτός γίνεται γιατί όλα αυτά, που για 70 χρόνια ο σοβιετικός λαός οικοδόμησε με σκληρή δουλειά, με θυσίες, με τον ιδρώτα του και κάτω από την καθοδήγηση του κόμματος των μπολσεβίκων, και τα οποία δούλευαν σε μεγάλο βαθμό για την κοινωνία, για όλο τον λαό, μετά το 1991 έγιναν εμπόρευμα, ατομική ιδιοκτησία.

Το πρώτο μας, λοιπόν, συμπέρασμα είναι πως ο πόλεμος προκλήθηκε πάνω στο έδαφος του μονοπωλιακού καπιταλισμού και εξαιτίας της δίψας των καπιταλιστών για το κέρδος.

Αυτό το βασικό μας συμπέρασμα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον αντικομμουνισμό, που εκδηλώνεται τόσο με αυτά που λέει ο Μπάιντεν και η αστική τάξη της Ουκρανίας, περί γενοκτονίας (γκολοντομόρ) από τους κομμουνιστές και τους Ρώσους των Ουκρανών, που τώρα δήθεν παλεύουν για την "ανεξαρτησία" τους και την "απογαλάκτιση" από τους Ρώσους, όσο και με αυτά που λέει ο Πούτιν, ο οποίος επιρρίπτει τις ευθύνες της σημερινής εμπόλεμης κατάστασης στον Λένιν και στους μπολσεβίκους, που έκαναν την επανάσταση και διέλυσαν την τσαρική αυτοκρατορία, έφτιαξαν την Ουκρανία και στη συνέχεια συγκροτώντας την ΕΣΣΔ έβαλαν μια "βόμβα στα θεμέλια" της χώρας και πως δήθεν αυτός τώρα, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, διορθώνει τα "λάθη" των μπολσεβίκων.

Το δεύτερο συμπέρασμά μας προκύπτει από το ποιες δυνάμεις συγκρούονται σε αυτόν τον πόλεμο. Τι δυνάμεις, λοιπόν, εμπλέκονται και διευθύνουν τη σύγκρουση; Κατηγορηματικά απαντάμε: Πρόκειται για δυνάμεις αντιλαϊκές!

Γιατί συγκρούονται; Για το πώς θα μοιράσουν τα εργοστάσια, τις επιχειρήσεις, τα λιμάνια, τη γη, τα δίκτυα των αγωγών, την εργατική δύναμη, σε τελική φάση τα μερίδια των αγορών.

Να γιατί λέμε πως αυτός ο πόλεμος είναι ιμπεριαλιστικός και δεν διαλέγουμε ληστή!».

Και έκλεισε την ομιλία του απαντώντας στο γιατί ο λαός πρέπει να δώσει μεγάλη προσοχή και να απορρίψει τα προσχήματα, που αξιοποιούνται δήθεν ως αιτίες του πολέμου.

«Γιατί - όπως είπε - αν τα αποδεχτούμε, τότε θα κάνουμε το λάθος να δώσουμε "συγχωροχάρτι" στις πραγματικές αιτίες, στον "φαύλο κύκλο" της καπιταλιστικής κοινωνίας, που προκαλεί τους πολέμους στην εποχή μας. Θα μπλεχτούμε στα "γρανάζια" αδιέξοδων δήθεν λύσεων, π.χ. της ανάγκης μιας "άλλης αρχιτεκτονικής ασφάλειας", που θα υπολογίζει τις "ανησυχίες ασφαλείας" των χωρών και προλαμβάνει τους πολέμους.

Ενώ η λύση βρίσκεται στην πάλη ενάντια σε κάθε αστική τάξη, ενάντια στη συμμετοχή των χωρών και των λαών στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, που οδηγεί στο "μακελειό" των λαών, στην πάλη για τη νέα σοσιαλιστική - κομμουνιστική κοινωνία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ