Πέμπτη 9 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΡΩΣΙΑ
Προωθεί τη δική της στρατιωτική συμμαχία ως «αντίβαρο» στο ΝΑΤΟ

Την πρόθεση της Ρωσίας να ισχυροποιήσει τον Οργανισμό Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (ΟΣΣΑ), ως «αντίβαρο» στο ΝΑΤΟ, εξέφρασε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, καθώς η ρωσική αστική τάξη προχωρά τα σχέδια της καπιταλιστικής ενοποίησης σε εδάφη της πρώην ΕΣΣΔ, εδραιώνοντας τη θέση των μονοπωλίων της, στη διαπάλη για ενεργειακό πλούτο, δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων, μερίδια αγορών.

Τέτοιες «συμμαχίες» αποτελούν σε οικονομικό επίπεδο η Ευρασιατική Οικονομική Ενωση, σε πολιτικό επίπεδο το «Ενωσιακό Κράτος» Ρωσίας - Λευκορωσίας και σε στρατιωτικό το «αμυντικό» σύμφωνο ΟΣΣΑ, στο οποίο συμμετέχουν Ρωσία, Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν και Τατζικιστάν.

Σε συνέντευξή του σε ντοκιμαντέρ με τίτλο «Σύμμαχοι ΟΣΣΑ - 30 χρόνια σε ετοιμότητα για τη συλλογική ασφάλεια», ο Λαβρόφ είπε ότι η συγκεκριμένη ιμπεριαλιστική στρατιωτική συμμαχία, στην οποία η Μόσχα έχει ηγετικό ρόλο, θα πρέπει να είναι ένας «παράγοντας εξισορρόπησης στην ευρωατλαντική περιοχή».

«Ενας έντονος διάλογος βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του ΟΣΣΑ για την εξασφάλιση αδιαίρετης ασφάλειας», είπε.

«Θέτουμε αυτά τα ζητήματα στους συνομιλητές μας διότι εκτός από τη δέσμευση να μην ενισχύουμε την ασφάλεια κανενός σε βάρος των άλλων, όλοι έχουν αναλάβει τη δέσμευση να εμποδίσουν οποιαδήποτε οργάνωση - στην προκειμένη περίπτωση, το ΝΑΤΟ - να διεκδικήσει έναν εξαιρετικό ρόλο σε γεγονότα και διαδικασίες που σχετίζονται με την ασφάλεια στην ευρωατλαντική περιοχή», συνέχισε ο Λαβρόφ.

Η ανάπτυξη του ΟΣΣΑ «δεν αρέσει στο ΝΑΤΟ»

Ολα αυτά τα σχέδια, βέβαια, έρχονται σε αντίθεση με αντίστοιχους σχεδιασμούς δυτικών μονοπωλίων και ιμπεριαλιστικών ενώσεων στις ίδιες κρίσιμες περιοχές, κάτι που παραδέχθηκε ο Λαβρόφ, λέγοντας ότι η ανάπτυξη του ΟΣΣΑ δεν αρέσει στις χώρες του ΝΑΤΟ. «Ο ΟΣΣΑ θα αναπτυχθεί ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν στην πρακτική ζωή. Δεν αρέσει σε όλους η ανάπτυξη του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων των συναδέλφων μας στο ΝΑΤΟ», είπε.

Συνέχισε λέγοντας ότι από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, ο ΟΣΣΑ καλεί το ΝΑΤΟ να δημιουργήσουν μηχανισμούς διαβουλεύσεων, ανταλλαγής πληροφοριών και συνεργασίας σε διάφορους τομείς της ευρωατλαντικής ασφάλειας, κυρίως στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ. «Τα μέλη του ΝΑΤΟ, που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν άλλα κράτη και οργανισμούς με αλαζονεία, αγνόησαν αυτά τα αιτήματα», ανέφερε ο Λαβρόφ.

Να σημειωθεί ότι ενδεικτικό για τον χαρακτήρα και αυτής της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας είναι το γεγονός ότι η πρώτη φορά που ενεργοποιήθηκε το σχετικό άρθρο για παρέμβαση στρατιωτικών δυνάμεων του ΟΣΣΑ ήταν τον περασμένο Γενάρη, όταν στρατεύματά του κλήθηκαν να επέμβουν στο Καζακστάν, προκειμένου να καταστείλουν τις μεγάλες λαϊκές αντιδράσεις ενάντια στην ακρίβεια, στην ανεργία και στα άλλα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, που μαστίζουν τη χώρα, 30 χρόνια μετά την αντεπαναστατική ανατροπή και τη διάλυση της ΕΣΣΔ...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ