Πέμπτη 9 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ευρωατλαντικός σημαιοφόρος στα Βαλκάνια η κυβέρνηση

Από τη χτεσινή συνάντηση με την Πρόεδρο του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση με την Πρόεδρο του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου
Στο Κόσοβο βρέθηκε χτες, συνεχίζοντας την ευρωατλαντικής κοπής τουρνέ του στα Δυτικά Βαλκάνια, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, με την ελληνική κυβέρνηση να πρωτοστατεί στα ευρωατλαντικά σχέδια στην περιοχή, που ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά των ανταγωνισμών.

Στις επαφές του με τους Κοσοβόρους αξιωματούχους, ανάμεσά τους και με την Πρόεδρο του Κοσόβου, Β. Οσμάνι, συζήτησε την «ενεργειακή διασυνδεσιμότητα», με άξονα την απεξάρτηση από το ρωσικό καύσιμο και την προώθηση του αμερικανικού LNG, στην οποία πρωτοστατεί η κυβέρνηση, τη «σταθερότητα» στα Δυτικά Βαλκάνια, όπως βαφτίζονται τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ απέναντι σε Ρωσία και Κίνα, τις εξελίξεις στον Διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας και την «ευρωπαϊκή πορεία» των Δυτικών Βαλκανίων.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Δένδιας είχε συνάντηση και με τους επικεφαλής γραφείων και αποστολών διεθνών και περιφερειακών οργανισμών στην Πρίστινα, καθώς και με τους πρέσβεις Γερμανίας, Γαλλίας, Ηνωμένου Βασιλείου, ΗΠΑ και Ιταλίας, με επίκεντρο την «περιφερειακή γεωπολιτική κατάσταση».

Τα θέματα αυτά θα συζητηθούν αύριο και στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας για τη Συνεργασία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη. Σε αυτή θα παρευρεθούν επίσης ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και το τριμελές προεδρείο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, με τα σχέδια διάλυσης της χώρας πάνω στο τραπέζι. Ακόμα, οι ηγέτες Αλβανίας, Βόρειας Μακεδονίας, Μαυροβουνίου, Κοσόβου, Σερβίας, Βουλγαρίας, Σλοβενίας, Ρουμανίας και Μολδαβίας, καθώς και και η Τουρκία, που θα εκπροσωπηθεί σε επίπεδο υφυπουργού Εξωτερικών.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της συνεχούς στοίχισης με τα σχέδια του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού, το ΥΠΕΞ με την ευκαιρία της χτεσινής Παγκόσμιας Μέρας Ωκεανών ανακοίνωσε ότι οι κυβερνήσεις Ελλάδας και ΗΠΑ θα συνδιοργανώσουν το 2024 την 9η Διεθνή Διάσκεψη «Our Ocean Conference», η οποία θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας.

Η Διάσκεψη διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2014, ως πρωτοβουλία του τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και νυν προεδρικού απεσταλμένου για το Κλίμα, Τζον Κέρι. Η διοργάνωση της Διάσκεψης είχε βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης του Δένδια με τον Κέρι στην Ουάσιγκτον στις 17 Μάη.

Επισήμως η Διάσκεψη αναμένεται να εξετάσει τους τρόπους αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, της υπεραλίευσης και της μόλυνσης των θαλασσών. Θα εκπροσωπηθούν ενδιαφερόμενα κράτη αλλά και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, με σκοπό την «ανάληψη δεσμεύσεων για την προστασία των θαλασσών».

«Η προστασία και η διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος αποτελούν χωριστό κεφάλαιο της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (κεφάλαιο 12), ο σεβασμός της οποίας αποτελεί θεμελιώδη αρχή της χώρας μας», αναφέρεται από πλευράς του υπουργείου Εξωτερικών, σε άλλη μια επιβεβαίωση ότι το παζάρι στα Ελληνοτουρκικά για τα μερίδια της καπιταλιστικής λείας σε ό,τι αφορά θαλάσσιες ζώνες και διαύλους «ξεχειλώνει», πιάνοντας όλες τις πτυχές και δίνοντας παντού ρόλο και λόγο στους Αμερικανούς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ