Πέμπτη 9 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ασπίδα προστασίας των νέων ζευγαριών η πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες σε συμπόρευση με το ΚΚΕ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την ομιλία του πρωθυπουργού σε ημερίδα για το δημογραφικό:

«Οι προτάσεις του πρωθυπουργού για το δημογραφικό σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν απάντηση στα αδιέξοδα που βιώνουν οι νέες γυναίκες και τα νέα ζευγάρια για τη δημιουργία οικογένειας, όταν στενάζουν από τη "θύελλα" της ακρίβειας σε είδη βασικής ανάγκης και ενοίκια, από τους μισθούς που τελειώνουν στα μισά του μήνα, από τη ζωή - λάστιχο.

Οι κυβερνητικές διακηρύξεις αποτελούν ανακύκλωση των συνταγών της ΕΕ που καταδικάζουν τη νεολαία, ιδιαίτερα τις νέες εργαζόμενες και μητέρες, στην "ευέλικτη" εργασία, στα σπαστά και ακανόνιστα ωράρια, στις αβάσταχτες καθημερινές υποχρεώσεις της ατομικής - οικογενειακής ευθύνης για τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ΑμεΑ. Τα προγράμματα για την περιβόητη "ευέλικτη φροντίδα" των παιδιών βρίσκονται στην αντίπερα όχθη από τη σύγχρονη ανάγκη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν φροντίδα και Προσχολική Αγωγή, για την ολόπλευρη ψυχοσωματική, διανοητική, κοινωνική τους ανάπτυξη.

Η ανακοίνωση επέκτασης του ωραρίου του σχολείου γεννά τουλάχιστον μία σειρά ερωτηματικά. Σε ποιους χώρους θα γίνει αυτό; Μήπως στα εκατοντάδες κοντέινερ που υπάρχουν; Πού θα μελετήσουν τα παιδιά; Εκεί που τρώνε; Με ποιους εκπαιδευτικούς, όταν τα κενά συνεχώς γιγαντώνονται; Οσο οι υπαρκτές κοινωνικές και μορφωτικές ανάγκες θα βρίσκονται στα αζήτητα, αυτά τα καίρια ερωτήματα θα μένουν αναπάντητα.

Παρά τα μεγάλα λόγια για τις πρωτοβουλίες σχετικά με το πλαίσιο της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, οι προωθούμενες αλλαγές εδραιώνουν το σημερινό τοπίο, όπου αυτή η εξέλιξη της επιστήμης γίνεται πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους της Υγείας.

Αλλωστε, όπως κυνικά ομολόγησε ο πρωθυπουργός, το κίνητρο των όποιων μέτρων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού δεν είναι οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες αλλά η αύξηση του "οικονομικά ενεργού πληθυσμού", ως ανάγκη των επιχειρηματικών ομίλων για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους. Αυτή η πολιτική λογαριάζει τα αναγκαία μέτρα προστασίας και στήριξης της οικογένειας με τη λογική του "κόστους - οφέλους", και με κριτήριο το κέρδος των μονοπωλίων.

Γι' αυτό άλλωστε όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις απορρίπτουν τις προτάσεις του ΚΚΕ για το δημογραφικό, οι οποίες έχουν στο επίκεντρο τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες των νέων στην εργασία, με σταθερό ωράριο και αυξήσεις μισθών, με βελτίωση των συνθηκών εργασίας και ζωής, με κοινωνική προστασία της μητρότητας και κάλυψη όλων των εξόδων προγεννητικού ελέγχου, ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τοκετού από το κράτος, με μέτρα στήριξης της πολύτεκνης και της μονογονεϊκής οικογένειας. Αυτές είναι οι οικονομικές, κοινωνικές προϋποθέσεις για να είναι πραγματικά ελεύθερη η επιλογή ενός νέου ζευγαριού, για το πότε και αν θα δημιουργήσει οικογένεια, πόσα παιδιά θα κάνει, χωρίς να περιορίζεται από οικονομικούς ή άλλους κοινωνικούς παράγοντες.

Πραγματική ασπίδα προστασίας των νέων ζευγαριών είναι η πάλη γι' αυτές τις σύγχρονες ανάγκες σε συμπόρευση με το ΚΚΕ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ