Πέμπτη 9 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ορόσημο» στα Ελληνοτουρκικά η Σύνοδος του ΝΑΤΟ

Με τη συμμετοχή των ΗΠΑ ολοκληρώνεται σήμερα η άσκηση «EFES» που προβλέπει σενάρια κατάληψης μικρού νησιού και ναυτικό αποκλεισμό μεγαλύτερου!

Ολοκληρώνεται σήμερα η μεγάλη τουρκική άσκηση «EFES 22», την οποία θα παρακολουθήσουν ο Ερντογάν και ο κυβερνητικός του εταίρος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, θα μεταβούν από κοινού στη Σμύρνη και αναμένεται ότι «θα στείλουν και διάφορα μηνύματα».

Σημειωτέον, ένα από τα σενάρια της άσκησης είναι η κατάληψη μικρού νησιού και ο ναυτικός αποκλεισμός μεγαλύτερου. Δεν περνά απαρατήρητο ότι στην τουρκική άσκηση μετέχουν - άρα συνδράμουν τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις στην ...εμπέδωση του σεναρίου - και οι ΗΠΑ, για πρώτη φορά μετά το 2016, με το αποβατικό «USS Arlington» και με την 22η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών. Θυμίζουμε ότι το αμερικανικό πολεμικό πλοίο, πριν πάει στη Σμύρνη, είχε καταπλεύσει για «αναψυχή» του πληρώματος στην Αλεξανδρούπολη, περιοχή που έχει μετατραπεί σε άλλη μια αμερικανοΝΑΤΟική βάση, η οποία, κατά τα κόμματα του αμερικανοΝΑΤΟικού τόξου, παρέχει δήθεν ασφάλεια στη χώρα.

Στο μεταξύ, η τουρκική αστική τάξη εντείνει τις προκλήσεις ως κομμάτι και του ιμπεριαλιστικού παζαριού, όπως έδειξαν και οι προχτεσινές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, στην Αγκυρα, κατά την υποδοχή του ομολόγου του από τη Βόρεια Μακεδονία, Μπουγιάρ Οσμάνι. Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε τις κατηγορίες κατά της Αθήνας για παραβίαση Συνθηκών που «εάν δεν εγκαταλείψει (...) η κυριαρχία των νησιών θα αμφισβητηθεί» και την ίδια στιγμή απέδωσε στην Αθήνα επιλογές «που δεν ταιριάζουν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ».

Ακόμα είπε: «Εχουμε διαφορές απόψεων με την Ελλάδα, υπάρχουν ζητήματα στα οποία διαφωνούμε, η ένταση άλλοτε αυξάνεται, άλλοτε υπάρχει ύφεση, άλλοτε αναβιώνουμε διερευνητικές και συμβουλευτικές συνομιλίες (...) Φυσικά, κάθε χώρα πρέπει να υπερασπιστεί τα δικά της συμφέροντα και τις δικές της αλήθειες (...) Είναι απαραίτητο να ενεργούμε πιο προσεκτικά στο πλαίσιο του νόμου και εντός μιας συγκεκριμένης κατανόησης».

Εξάλλου, χτες, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε σε 43 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και δύο εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.

«Στρατηγικός εταίρος» της ΕΕ η Τουρκία

Νέα ορμή στο παζάρι για την αξιοποίηση της Τουρκίας στην «αναχαίτιση» αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων δίνει και η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία που, παρά τις διαφωνίες και αντιθέσεις τις οποίες ανέδειξε και η συζήτηση στην Ολομέλεια, αναγνωρίζει την «ακλόνητη πεποίθηση» ότι «η Τουρκία είναι χώρα στρατηγικής σημασίας όσον αφορά την πολιτική, την οικονομία και την εξωτερική πολιτική, εταίρος καίριας σημασίας για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής και σημαντικός σύμμαχος, μεταξύ άλλων εντός του ΝΑΤΟ».

Η έκθεση τονίζει μεταξύ άλλων «τη ζωτική σημασία της ισχυρής συνεργασίας ΕΕ - Τουρκίας στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας στους σημερινούς δύσκολους καιρούς και χαιρετίζει εν προκειμένω τη σταθερή ευθυγράμμιση της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ», ενώ «τονίζει ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ και στρατηγικός εταίρος με τον οποίο μας ενώνουν σημαντικά συμφέροντα».

Από τη μεριά του, το τουρκικό ΥΠΕΞ αντέδρασε στην έκθεση εκφράζοντας δυσαρέσκεια για «στενόμυαλες προσπάθειες ενός ή δύο μελών της ΕΕ για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό» που «δεν ωφελούν», αλλά την ίδια στιγμή επισημαίνει ότι «η ανάγκη ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ της χώρας μας και της ΕΕ μέσω αμοιβαίων προσπαθειών είναι εμφανής» και γι' αυτό «δεν αποδεχόμαστε και απορρίπτουμε τις προκατειλημμένες και μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) στην έκθεση, το οποίο αγνοεί αυτή την ανάγκη με μια ρηχή και χωρίς οράματα προσέγγιση». Καταλήγει δε μεταξύ άλλων ότι «η πρωταρχική μας προσδοκία από το ΕΚ είναι να μην καταστεί εργαλείο στην ατζέντα στενόμυαλων κύκλων και να επιδείξει μια ενθαρρυντική στάση έναντι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ προκειμένου να αναβιώσει τη διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Με φόντο τη ΝΑΤΟική Σύνοδο οι επόμενες κινήσεις

Μιλώντας χτες στον «ΣΚΑΪ» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, για την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας, τόνισε ότι «το ορόσημο της συνεδρίασης του ΝΑΤΟ (σ.σ. η Σύνοδος Κορυφής της λυκοσυμμαχίας στα τέλη Ιούνη) είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να αγνοηθεί. Εκεί υπάρχουν διάφορα ζητήματα που έχει η Τουρκία, και για την είσοδο της Φινλανδίας, και της Σουηδίας. Προφανώς, αυτό είναι ένα ορόσημο που πρέπει κανείς να το λάβει υπόψη του σοβαρά. Από εκεί και πέρα, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και μια σειρά από άλλα πράγματα. Εχουν εκλογές, έχουν μια οικονομία που καταρρέει», πρόσθεσε, στη γνωστή προσπάθεια εφησυχασμού.

Θυμίζουμε ότι, όπως δημοσίευσε ήδη από την προηγούμενη βδομάδα ο «Ριζοσπάστης», σε αρμόδιες υπηρεσίες συζητείται το σενάριο η Αγκυρα, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις αρχές Ιούλη να στείλει νότια της Γαύδου πλωτό της γεωτρύπανο (συνοδευόμενο από πολεμικά της πλοία) για έρευνες, πάνω στη θαλάσσια ζώνη που ορίζεται από το περιλάλητο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, το οποίο τέμνει την ελληνική ζώνη δικαιοδοσίας, όπως χαράχτηκε από τη Συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την ΑΟΖ.

Σημειωτέον, η Αγκυρα έχει ήδη ανακοινώσει ότι το τέταρτο πλωτό γεωτρύπανό της, «Cobalt Explorer» (θα μετονομαστεί σε «Αλπ Αρσλάν»), το οποίο απέκτησε πρόσφατα, θα σταλεί τον Ιούλη στην Ανατολική Μεσόγειο, με Αθήνα και Λευκωσία να εξετάζουν μια σειρά περιπτώσεων για το πού μπορεί να αναπτυχθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, σε μια πρώτη αντίδραση, η Αθήνα με ΝΟΤΑΜ δέσμευσε σχεδόν όλη την περιοχή στο τρίγωνο Ρόδου - Καρπάθου - Καστελόριζου από τις 21 Ιούνη έως τις 7 Σεπτέμβρη για ασκήσεις Πολεμικού Ναυτικού και Πολεμικής Αεροπορίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ