Πέμπτη 9 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκτιμήσεις που παραπέμπουν σε ζοφερό μέλλον για τους λαούς

Eurokinissi

Στοιχεία που δείχνουν ότι ΕΕ και Ευρωζώνη βρίσκονται μπροστά στην εκδήλωση νέας κρίσης, ενώ αυξάνεται η πιθανότητα σοβαρής επιβράδυνσης συνολικά της διεθνούς οικονομίας, περιλαμβάνουν οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την παγκόσμια οικονομία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα.

Το σύνολο των προβλέψεων προδιαγράφει μια ζοφερή εικόνα για τους λαούς, αφού η ακρίβεια και η ενεργειακή φτώχεια θα ενταθούν μέχρι και το 2023. Επιπλέον, η προσπάθεια ανακοπής της επιβράδυνσης περνά μέσα από σειρά αντιλαϊκών μέτρων που θα έχουν σαρωτικές επιπτώσεις στο λαϊκό εισόδημα.

Συγκεκριμένα, ο ΟΟΣΑ εκφράζει έντονο προβληματισμό για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και εκτιμά ότι η ανάπτυξη παγκοσμίως θα φτάσει το 3% το 2022, από 4,5% που ήταν η πρόβλεψη του Δεκέμβρη του 2021. Η αναθεωρημένη πρόβλεψη του ΟΟΣΑ είναι οριακά χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα η Παγκόσμια Τράπεζα και έκαναν λόγο για ανάπτυξη 2,9%.

Επιπλέον, εκτιμά ότι είναι απίθανο να έρθει οποιαδήποτε άμεση ανακούφιση από τις αυξήσεις των τιμών, με τον πληθωρισμό να αναμένεται να κορυφωθεί σε 8,5% στις χώρες του ΟΟΣΑ το 2022, προτού υποχωρήσει σε 6% το 2023. Οι προηγούμενες προβλέψεις έκαναν λόγο για πληθωρισμό που θα κορυφωνόταν σε 5% και θα υποχωρούσε σταδιακά σε 3% το 2023.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, «το κόστος του πολέμου στην Ουκρανία μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερο για την παγκόσμια οικονομία. Η σύγκρουση εμποδίζει τη μεταφορά βασικών τροφίμων και ενεργειακών προϊόντων, ανατροφοδοτώντας υψηλότερο πληθωρισμό παντού και απειλώντας κυρίως τις πιο αδύναμες χώρες. Οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να απεξαρτηθούν από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, αλλά επειδή οι εναλλακτικές πηγές Ενέργειας δεν είναι τόσο εύκολο να βρεθούν τόσο γρήγορα, υπάρχει ο κίνδυνος ακόμα υψηλότερων τιμών ή ακόμα και ελλείψεων. Αν ο πόλεμος κλιμακωθεί ή παραταθεί, οι προοπτικές θα επιδεινωθούν, ειδικά για τις χώρες με χαμηλό εισόδημα και την Ευρώπη».

Για την Ελλάδα ο ΟΟΣΑ προβλέπει ανάπτυξη 2,8% για φέτος και 2,5% το 2023, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ακόμα, σημειώνει την αύξηση του πληθωρισμού σε ιστορικά υψηλά 25ετίας, κυρίως λόγω των συνεχών ανατιμήσεων των τιμών των καυσίμων. Οπως αναφέρει, οι τιμές στην Ελλάδα επηρεάζονται από την εξάρτηση της χώρας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο και φυσικό αέριο), που αντιστοιχεί στο 30% των αναγκών. Αυτό έχει αποτυπωθεί στην πραγματική οικονομία με την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 79%, με βάση τα στοιχεία του Απρίλη.

Σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη για επιβράδυνση της ανάπτυξης, ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι για τον επόμενο χρόνο «οι τιμές θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, λόγω του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από όλη την ΕΕ».

Οσο για τους κινδύνους που εντοπίζει ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, αυτοί είναι οι εξής:

-- Πρόσθετες διαταραχές στον ενεργειακό ανεφοδιασμό της χώρας - ειδικά αερίου - θα ενισχύσουν τις ήδη υψηλές τιμές στην Ενέργεια και θα καθυστερήσουν τη βελτίωση στην οικονομική δραστηριότητα και τις εξαγωγές.

-- «Μισθολογικές αυξήσεις πάνω από το αναμενόμενο», που κατά τον ΟΟΣΑ «θα μπορούσαν να ανατροφοδοτήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις, θίγοντας τη βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα και αδυνατίζοντας επενδύσεις - εξαγωγές», δίνει δηλαδή σήμα για καθήλωση των μισθών.

-- Αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, που θα μπορούσε να καθυστερήσει τις δημόσιες επενδύσεις.

-- «Επιδείνωση στην οικονομική δραστηριότητα και αύξηση των επιτοκίων, που θα έθεταν σε κίνδυνο την εξυγίανση των τραπεζών, με τη δημιουργία νέων "κόκκινων" δανείων».

Σε ό,τι αφορά τα περιβόητα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, στην έκθεση γίνεται σαφές ότι μεγάλο μέρος αυτής θα χαθεί από την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ μέσα στον χρόνο, κάτι που εκτιμάται ότι θα επηρεάσει την Ελλάδα περισσότερο από τις άλλες χώρες της ΕΕ, γιατί θα αυξήσει το κόστος δανεισμού του Δημοσίου, αλλά και των επιχειρήσεων μέσω εταιρικών ομολόγων. Κι αυτό παρότι η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί ειδικά για την Ελλάδα να παρεμβαίνει όταν κάποια ομόλογα αντιμετωπίζουν πρόβλημα στις αγορές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ