Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ - ΠΑΪΑΤ
«Πυλώνας» του Στρατηγικού Διαλόγου με τις ΗΠΑ ο ΣΥΡΙΖΑ

Για τη στήριξή του στην «περαιτέρω προώθηση του Στρατηγικού Διαλόγου για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις σε αμοιβαία επωφελή βάση», διαβεβαίωσε τον Αμερικανό πρέσβη Τζ. Πάιατ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχαν χτες στη Βουλή, «ανανεώνοντας» τα διαπιστευτήρια του κόμματός του στη στρατηγική της εμπλοκής στους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς.

Την ίδια ώρα που «με δυο χέρια» συνυπέγραφε ξανά τον «Στρατηγικό Διάλογο» που ο ίδιος εγκαινίασε με τον «διαβολικά καλό» Τραμπ - που οδήγησε στην «ανανεωμένη» Συμφωνία για τις βάσεις που υπέγραψε η κυβέρνηση της ΝΔ - ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Κουμουνδούρου... «επανέλαβε τη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με την αναθεώρηση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας, καθώς δεν πραγματοποιείται σε αμοιβαία επωφελή βάση και αποδυναμώνει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή». Κοροϊδία στο τετράγωνο δηλαδή, με τις - όποιες - επιμέρους διαφωνίες να αφορούν και την εξασφάλιση κάποιων παραπάνω ανταλλαγμάτων για λογαριασμό της εγχώριας αστικής τάξης που διεκδικεί μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας.

Κατά τα λοιπά, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν και οι εξελίξεις στην Ουκρανία, με τον Αλ. Τσίπρα να υποστηρίζει την ανάγκη αναβάθμισης του ρόλου της ΕΕ και να προβάλλει σαν λύση την «καθιέρωση μιας πανευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας και ελέγχου εξοπλισμών, που να συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία».

Σε ό,τι αφορά την επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης ο Αλ. Τσίπρας καλλιέργησε αυταπάτες για τον ρόλο ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας «τη σημασία που έχει η αμερικανική πίεση προς την Τουρκία, προκειμένου να τερματίσει τις προκλητικές δηλώσεις και παραβιάσεις και να προχωρήσει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις ύφεσης, με ορίζοντα την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας - ΑΟΖ στη Χάγη», όταν αποδεδειγμένα η στάση των Ευρωατλαντικών την ενθαρρύνει.

Από τη μεριά του, ο Πάιατ εκφράζοντας την «εκτίμησή του» για την ευκαιρία να συναντήσει τον Αλ. Τσίπρα, ανακοίνωσε πως υπογράμμισε «τη σημασία για ΗΠΑ και Ελλάδα, της προώθησης των κοινών στόχων μας στα Δ. Βαλκάνια, την Ανατ. Μεσόγειο και πέραν αυτής» και για την Ουκρανία «τη δέσμευσή μας στη διπλωματία και την ανησυχία ότι η Ρωσία δεν έχει δείξει κάποια αξιοσημείωτη απόσυρση δυνάμεων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ