Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΙ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΕΕ
«Λάδι στη φωτιά» της αντιπαράθεσης με Ρωσία για τις «στρατηγικής σημασίας ζώνες»

«

Λάδι στη φωτιά» της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία ρίχνει το ΝΑΤΟ, με τη σύμφωνη γνώμη και της ελληνικής κυβέρνησης, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τον λαό μας.

Χαρακτηριστικά, κλείνοντας χτες ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, τη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας, με δηλώσεις του στον Τύπο μίλησε ξανά για «σοβαρή κρίση που προκλήθηκε από τη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας μέσα και γύρω από την Ουκρανία. Παρά τους ισχυρισμούς της Μόσχας, δεν έχουμε δει κανένα σημάδι απόσυρσης ή αποκλιμάκωσης μέχρι στιγμής. Αντίθετα, η συσσώρευση της Ρωσίας φαίνεται να συνεχίζεται», επέμεινε.

«Κάλεσε», εξάλλου, τη Ρωσία «να κάνει αυτό που λέει και να αποσύρει τις δυνάμεις της από τα σύνορα της Ουκρανίας. Αυτό θα είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς μια ειρηνική πολιτική λύση». Πρόσθεσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις που είναι αυτήν τη στιγμή στη συνοριογραμμή με την Ουκρανία είναι τόσο πολλές και τόσο εξοπλισμένες ώστε να εξαπολύσουν ολοκληρωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας με ελάχιστο ή και καθόλου χρόνο προειδοποίησης. Αλλωστε, έσπευσε να προεξοφλήσει ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει τις χτεσινές εχθροπραξίες στο Ντονέτσκ για να επέμβει, αφήνοντας αιχμές για προβοκάτσια από πλευράς Μόσχας.

«Νέα κανονικότητα» η πολεμική όξυνση

Σημειωτέον, είχε προηγηθεί κοινή συνεδρία των υπουργών του ΝΑΤΟ με τους ομολόγους τους από Ουκρανία και Γεωργία, με τον Στόλτενμπεργκ να επιμένει εκεί πως «η Ρωσία έδειξε για άλλη μια φορά ότι αδιαφορεί για τις αρχές που διέπουν την ευρωπαϊκή ασφάλεια, και την ικανότητα και την προθυμία της να απειλήσει τη χρήση βίας για την επιδίωξη των στόχων της».

«Δυστυχώς, φοβάμαι ότι αυτό είναι η νέα κανονικότητα για την οποία πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», πρόσθεσε, προϊδεάζοντας για συνέχιση της συγκέντρωσης δυνάμεων και παραπέρα κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής κόντρας. Είπε ακόμη ότι «η ισχυρή πολιτική και πρακτική (βλ. και παραδόσεις όπλων) υποστήριξη του ΝΑΤΟ τόσο για τη Γεωργία όσο και για την Ουκρανία συνεχίζεται».

Αργότερα, στις δηλώσεις του στον Τύπο χαρακτήρισε «στρατηγικής σημασίας» τη ζώνη της Μαύρης Θάλασσας για το ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι στη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε η «ισχυρή πολιτική και πρακτική υποστήριξη του ΝΑΤΟ και για τις δύο χώρες». «Το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοι βοηθούν την Ουκρανία να ενισχύσει την ικανότητά της να αμύνεται», είπε, παραπέμποντας π.χ. σε «εκπαιδευτές» που έχουν σταλεί στη χώρα, στρατιωτικό εξοπλισμό, οικονομική βοήθεια.

Και όχι μόνο. Θυμίζουμε ότι ήδη από προχτές οι υπουργοί Αμυνας συμφώνησαν να στήσουν και νέους Σχηματισμούς Μάχης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ηδη έχει παρθεί απόφαση κοντά στα ήδη υπάρχοντα 4 Battlegroups - στις χώρες της Βαλτικής και στην Πολωνία - να στηθεί άλλο ένα στη Ρουμανία, ενώ μεθοδεύεται να αναπτυχθεί ένα ακόμα στη Βουλγαρία. Η στήριξη των Σχηματισμών αυτών με στρατιώτες, οπλισμό και πολεμοφόδια περνά μέσα από την Αλεξανδρούπολη, που έχει αναδειχθεί σε βασικό κόμβο της εν λόγω υποστήριξης για τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς, μέσα και από τη νέα Συμφωνία για τις βάσεις.

Ο Στόλτενμπεργκ στηλίτευσε, εξάλλου, την «παρουσία ρωσικών δυνάμεων στις γεωργιανές περιοχές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας», αλλά και την πρόσφατη ψηφοφορία στη Ρωσική Δούμα, «που συνιστά την αναγνώριση των μη κυβερνητικών ελεγχόμενων περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Ολοι συμφωνούμε ότι θα ήταν μια περαιτέρω κατάφωρη παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας».

Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ «επιβεβαίωσαν ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτή» για την Ουκρανία ή όποια άλλη χώρα, όπως και ότι «επανέλαβαν την ισχυρή υποστήριξή τους για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα τόσο της Γεωργίας όσο και της Ουκρανίας».

Ακολούθησε συνάντηση με τους υπουργούς Αμυνας των κρατών - μελών της ΕΕ που δεν είναι ταυτόχρονα και μέλη του ΝΑΤΟ, μαζί με τους «εταίρους» από Φινλανδία και Σουηδία. Ο Στόλτενμπεργκ μίλησε και εκεί για «μια κρίσιμη στιγμή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Η ουκρανική κρίση καθιστά τη συνεργασία του ΝΑΤΟ με την ΕΕ, τους στενούς μας εταίρους Φινλανδία και Σουηδία πιο σημαντική από ποτέ. Οι ρωσικές ενέργειες αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου αυξανόμενου στρατηγικού ανταγωνισμού, αυξανόμενων υβριδικών απειλών και διάχυτης αστάθειας. Αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία μόνο εάν συνεργαστούμε», πρόσθεσε.

«Αποφασισμένη» για τα ευρωατλαντικά σχέδια και η ελληνική κυβέρνηση

Σημειωτέον, σχεδόν με τη λήξη της Συνόδου του ΝΑΤΟ ακολούθησε άτυπη σύνοδος των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά «με την πορεία των τελευταίων εξελίξεων όσον αφορά τη Ρωσία και την Ουκρανία».

Οπως δήλωσε κατόπιν ο Κυρ. Μητσοτάκης, «επανεπιβεβαιώσαμε την απόλυτη ενότητά μας, τη στήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και την αποφασιστικότητά μας να αντιδράσουμε συντονισμένα και σε συνεννόηση με τους Ευρωατλαντικούς συμμάχους μας σε περίπτωση που υπάρξει μία εισβολή από πλευράς Ρωσίας στην Ουκρανία».

Ταυτόχρονα, είπε, επανεπιβεβαίωσαν την «πίστη» τους στον διάλογο και την ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτά όλα τα κανάλια επικοινωνίας με τη Ρωσία, είτε μέσω του «σχήματος της Νορμανδίας» είτε μέσω του ΟΑΣΕ είτε και μέσω διμερών επαφών που τα κράτη - μέλη της ΕΕ μπορούν να έχουν με τη Ρωσία. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, θύμισε ότι σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, συναντάται στη Μόσχα με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ, όπου - όπως τόνισε ο Μητσοτάκης - «θα επαναλάβει τις θέσεις της χώρας, που αποτελούν εξάλλου και θέσεις όλων των κρατών - μελών της ΕΕ».

Σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ, «οι συνομιλίες αναμένεται να εστιάσουν στην ασφάλεια στην Ευρώπη, στην κατάσταση στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς και στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ «στο πλαίσιο των παραδοσιακά ιστορικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, θα εξετασθεί η διμερής συνεργασία».

«Ελπίζουμε για το καλύτερο αλλά προετοιμαζόμαστε και για το χειρότερο», κατέληξε ο Μητσοτάκης, και πώς αλλιώς εφόσον μια σειρά από βάσεις και υποδομές (σε Σούδα, Λάρισα, Στεφανοβίκειο, Αλεξανδρούπολη) που βρίσκονται στη διάθεση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών για πολεμική προπαρασκευή, υποστήριξη επιχειρήσεων και ανάπτυξη δυνάμεων, έχουν πάρει φωτιά το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, σχεδόν καθημερινά αεροσκάφος της USAF τύπου RC-135V, με τον κωδικό «HOMER», απογειώνεται από τη Σούδα για αποστολές επιτήρησης των κινήσεων των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα.

Σε αντίμετρα, όλες αυτές τις μέρες μοίρα ρωσικών πολεμικών πλοίων, αποτελούμενη από φρεγάτα, αντιτορπιλικό, δύο κορβέτες και πυραυλοφόρο καταδρομικό, συνεχίζει να πλέει νότια της Κρήτης.

Πεδίο ανταγωνισμών και η Αφρική

Σημειωτέον, σε άλλο ένα πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων για τα μερίδια της καπιταλιστικής λείας, αμέσως μετά την άτυπη σύνοδο για το Ουκρανικό, ξεκίνησε η διήμερη Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ), με στόχο τη δρομολόγηση μιας «φιλόδοξης δέσμης επενδυτικών μέτρων Αφρικής - Ευρώπης, λαμβανομένων υπόψη των παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και η τρέχουσα κρίση στον τομέα της Υγείας». Καθώς ο ανταγωνισμός για τέτοιες μπίζνες οξύνεται με αντίπαλα ιμπεριαλιστικά μέτρα, η συζήτηση περιστράφηκε και γύρω από «εργαλεία και λύσεις για την προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας μέσω μιας ανανεωμένης αρχιτεκτονικής για την ειρήνη και την ασφάλεια», που στον πυρήνα της έχει την παρουσία ευρωενωσιακών στρατιωτικών τμημάτων σε ζώνες όπως το Σαχέλ.

Σε αυτό το φόντο έγιναν θεματικές συζητήσεις «στρογγυλής τραπέζης» με θέματα όπως: Χρηματοδότηση της ανάπτυξης, συστήματα Υγείας και παραγωγή εμβολίων, γεωργία, επαγγελματική κατάρτιση και μετανάστευση, ασφάλεια και διακυβέρνηση, κλιματική αλλαγή και ενεργειακή μετάβαση, ψηφιακή τεχνολογία και μεταφορές.

Στις συζητήσεις αυτές εκτός των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων της ΕΕ και της ΑΕ συμμετείχαν «εμπειρογνώμονες» στους αντίστοιχους τομείς δραστηριότητάς τους. Οι συμμετέχοντες αναμένεται να εκδώσουν κοινή δήλωση σχετικά με ένα «κοινό όραμα» για το 2030.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, αναπτύσσοντας τους στόχους των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων για το εν λόγω πεδίο, διαβεβαίωσε ότι «η δυνατότητά μας να επεκτείνουμε τη δραστηριότητά μας στην Αφρική είναι πάρα πολύ σημαντική». Παρέπεμψε π.χ. στις «πρωτοβουλίες διασύνδεσης μεταξύ της αφρικανικής ηπείρου και της Ευρώπης, ειδικά στον τομέα της Ενέργειας», όπως το ηλεκτρικό καλώδιο για τη διασύνδεση με την Αίγυπτο. Η εν λόγω συμφωνία με την Αίγυπτο βρέθηκε και στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρό της Abdel Fattah al-Sisi, στο περιθώριο της Συνόδου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ