Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Επικίνδυνη κλιμάκωση της σύγκρουσης στο Ντονμπάς

Ενώ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ συνεχίζουν να εξοπλίζουν το Κίεβο και επιμένουν για «επικείμενη ρωσική εισβολή»

Η επικίνδυνη κλιμάκωση των συγκρούσεων στην περιοχή Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας, μεταξύ των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, συντηρεί στο «κόκκινο» τη συνολικότερη αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας, με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να κατηγορούν τη Μόσχα ότι αναζητεί πρόσχημα για εισβολή στην Ουκρανία και τη Ρωσία να καταγγέλλει σχέδια εισβολής του ουκρανικού στρατού.

Οι εντάσεις στο Ντονμπάς υποβόσκουν εδώ και βδομάδες. Χτες, φιλορώσοι αυτονομιστές και ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις αντάλλαξαν κατηγορίες ότι άνοιξαν πυρ κατά μήκος της γραμμής επαφής στην Ανατολική Ουκρανία.

Οι αυτονομιστές κατηγόρησαν τις κυβερνητικές δυνάμεις ότι άνοιξαν πυρ εναντίον του εδάφους τους τέσσερις φορές τις τελευταίες 24 ώρες. Εκρήξεις από οβίδες πυροβολικού ακούστηκαν χτες το πρωί κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ και στο χωριό Ελενόβκα, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα. Εκπρόσωποι των αυτονομιστών δήλωσαν πως επί δύο ώρες νωρίς το πρωί «τμήματα του ουκρανικού στρατού έβαλλαν εναντίον εννέα οικισμών στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ, με 160 οβίδες και βλήματα όλμου».

Το Κίεβο με τη σειρά του κατηγόρησε τους αυτονομιστές ότι εξαπέλυσαν οβίδες, μερικές από τις οποίες έπληξαν ένα νηπιαγωγείο.

Η αποστολή παρατήρησης του ΟΑΣΕ κατέγραψε πολλαπλά επεισόδια βομβαρδισμών κατά μήκος της γραμμής επαφής τις πρώτες πρωινές ώρες.

«Προβοκάτσιες» και «προσχήματα»

Το τελευταίο 24ωρο ενισχύθηκαν οι «προβοκατόρικες ενέργειες του Κιέβου» στην Ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ, κάνοντας λόγο για «πάρα πολύ επικίνδυνη κατάσταση». Απέρριψε μεν αναφορές για σχεδιαζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά τόνισε ότι η Μόσχα παρακολουθεί στενά την κατάσταση στο Ντονμπάς.

Πριν λίγες μέρες ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν είχε κάνει λόγο για «γενοκτονία» των ρωσόφωνων πληθυσμών, σε μεγάλα τμήματα των οποίων η Ρωσία χορήγησε το 2019 ρωσικά διαβατήρια. Επιπλέον, η Μόσχα καταγγέλλει ότι οι μεγάλες ποσότητες ΝΑΤΟικών εξοπλισμών που έχουν μεταφερθεί τις τελευταίες βδομάδες στην Ουκρανία, από ΗΠΑ, Βρετανία, Τουρκία, Λιθουανία, Πολωνία κ.ά., ενθαρρύνουν το Κίεβο να επιδιώξει «στρατιωτική λύση» στο Ντονμπάς.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμ. Κουλέμπα κάλεσε τους Δυτικούς «εταίρους» να καταδικάσουν «αυτήν τη σοβαρή παραβίαση των συμφωνιών του Μινσκ από τη Ρωσία».

Η στρατιωτική ένταση στο Ντονμπάς και οι καταγγελίες της Μόσχας «είναι μια κραυγαλέα προσπάθεια της ρωσικής κυβέρνησης να κατασκευάσει προσχήματα για εισβολή», δήλωσε η Βρετανίδα ΥΠΕΞ Λιζ Τρας.

Το ΝΑΤΟ «ανησυχεί ότι η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει πρόσχημα για ένοπλη επίθεση κατά της Ουκρανίας», δήλωσε ο γγ του, Γ. Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας πως η Ρωσία «έχει αρκετά στρατεύματα για να εξαπολύσει πλήρη εισβολή στην Ουκρανία με πολύ λίγο ή καθόλου χρόνο προειδοποίησης».

ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ κάνουν λόγο για αύξηση των ρωσικών στρατευμάτων

Η Ρωσία ανακοίνωσε και χτες ότι συνεχίζει την απόσυρση στρατιωτικών της δυνάμεων και ότι μονάδες τεθωρακισμένων από Δυτική Ρωσία και Κριμαία επιστρέφουν στις βάσεις τους.

ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ωστόσο αμφισβητούν ότι υπάρχει μείωση, αντίθετα ισχυρίζονται ότι υπάρχει ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων, με τη Ρωσία να απαντά ότι πρόκειται για «ψεύδη», όπως «η ρωσική εισβολή στις 15-16 Φλεβάρη».

«Παρατηρήσαμε αύξηση (ρωσικών) στρατευμάτων στη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρών, έως και κατά 7.000. Είδαμε να κατασκευάζεται μια γέφυρα από τη Λευκορωσία προς την Ουκρανία ή κοντά στην Ουκρανία», επέμεινε χτες ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Μπ. Γουάλας.

Ρωσία και Λευκορωσία έχουν ανακοινώσει ότι κανένας Ρώσος στρατιώτης δεν θα παραμείνει στη Λευκορωσία μετά το πέρας των κοινών τους ασκήσεων, που ολοκληρώνονται μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Πάντως ο Λευκορώσος Πρόεδρος Αλ. Λουκασένκο αναφέρθηκε χτες στην πιθανότητα ανάπτυξης των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων «S-400» και ότι διεξάγονται συζητήσεις για αγορά τους. «Μπορεί να τους αναπτύξουμε κάπου κοντά στο Μινσκ και θα παρακολουθούμε τι συμβαίνει στο Κίεβο, πέρα από τη Βαρσοβία κ.λπ.», είπε. Αντιπυραυλικά συστήματα «S-400» βρίσκονται επί του παρόντος στη Λευκορωσία, με αφορμή τις κοινές ασκήσεις.

Η Ρωσία φέρνει στρατεύματα πιο κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, αναπτύσσει στην περιοχή περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη, αυξάνει την ετοιμότητά της στη Μαύρη Θάλασσα και δημιουργεί αποθέματα αίματος, ισχυρίστηκε από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λ. Οστιν, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στην Πολωνία, όπου θα επισκεφθεί αμερικανικά στρατεύματα. Επεσήμανε επίσης ότι η Βουλγαρία συμφώνησε χτες να φιλοξενήσει αμερικανικό λόχο για κοινή εκπαίδευση.

Η «Maxar Technologies», ιδιωτική αμερικανική εταιρεία, επικαλέστηκε δορυφορικές φωτογραφίες που δείχνουν ότι ενώ η Ρωσία έχει αποσύρει κάποιο στρατιωτικό εξοπλισμό από περιοχές κοντά στην Ουκρανία, μεταφέρει εκεί άλλο.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Αντ. Μπλίνκεν άλλαξε τα σχέδιά του χτες για να μιλήσει σε σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ουκρανία, όπου είπε πως «οι πληροφορίες μας δείχνουν σαφώς» ότι οι ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται στα ουκρανικά σύνορα, «συμπεριλαμβανομένων χερσαίων δυνάμεων και αεροσκαφών, ετοιμάζονται να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον της Ουκρανίας τις επόμενες μέρες».

Ο κίνδυνος μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είναι «πολύ υψηλός» και μπορεί να συμβεί «τις επόμενες μέρες», επανέλαβε χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, προσθέτοντας πως η πόρτα της διπλωματίας παραμένει ανοιχτή. «Δυστυχώς συνεχίζεται να υποδαυλίζεται η ένταση με παρόμοιες δηλώσεις», σχολίασε το Κρεμλίνο.

Παράλληλα συνεχίζεται η ενίσχυση στρατιωτικών δυνάμεων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Χτες Αμερικανοί στρατιώτες έφτασαν στη Σλοβακία για να συμμετάσχουν στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ «Saber Strike 22» (5 - 10 Μάρτη).

Τρία γερμανικά μαχητικά αεροσκάφη «Eurofighter» έφτασαν χτες σε αεροπορική βάση στην ανατολική Ρουμανία, στο πλαίσιο της ανάπτυξης δυνάμεων στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Μαζί με ιταλικές και ρουμανικές δυνάμεις, θα ενισχύσουν τις αποστολές επιτήρησης τις επόμενες τρεις βδομάδες. Θα σταθμεύσουν σε αεροπορική βάση στη Μαύρη Θάλασσα, όπου 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες μεταφέρθηκαν πρόσφατα από τη Γερμανία.

Μια νέα μακρά περίοδος έντονου ανταγωνισμού με τη Ρωσία

«Η Ρωσία ενδέχεται να παρατείνει για πολύ περισσότερο αυτήν την κατάσταση, σε ένα αναίσχυντο τέχνασμα να υπονομεύει για βδομάδες, αν όχι μήνες, την Ουκρανία και να δοκιμάζει την ενότητα της Δύσης», τόνισε η Βρετανίδα ΥΠΕΞ, καθώς αντικρουόμενα συμφέροντα μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα διαμορφώνουν διάφορες «αποχρώσεις» στη στάση απέναντι στη Ρωσία.

Η Βρετανία σηκώνει καθημερινά τους τόνους της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.

Επιβεβαιώνοντας ότι στην τρέχουσα οξυμένη κρίση το διακύβευμα ξεπερνά μια «πιθανή εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», ακόμη και την ίδια τη σύγκρουση στο Ντονμπάς, ο Βρετανός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Τζ. Χίπι επεσήμανε: «Είτε εισβάλει η Ρωσία είτε όχι, νομίζω πως πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ότι εισερχόμαστε σε μια νέα περίοδο έντονου ανταγωνισμού με τη Ρωσία, που θα μπορούσε να διαρκέσει μια γενιά ή και παραπάνω».

Κίνα: Καλεί την Ευρώπη να αποφασίσει με «στρατηγική αυτονομία»...

«Η Κίνα στηρίζει όλες τις προσπάθειες που οδηγούν στην εκτόνωση των εντάσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κίνας στη χτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, Ζανγκ Τζουν, ενώ επέλεξε να ξεχωρίσει ειδικά «την πρόσφατη διπλωματική δέσμευση της Ρωσίας με Γαλλία, Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε επίπεδο ηγετών». Σύμφωνα με το πρακτορείο «Σινχουά», πρόσθεσε ότι «ένας μηχανισμός για την ευρωπαϊκή ασφάλεια που θα έχει αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης θα είναι ισορροπημένος, αποτελεσματικός και βιώσιμος, θα εξυπηρετήσει ως στέρεα βάση για διαρκή ειρήνη και σταθερότητα σε όλη την Ευρώπη».

Κλείνοντας μάλιστα, με φόντο την κλιμάκωση πολύπλευρων παζαριών του Πεκίνου με τις Βρυξέλλες (αλλά και Παρίσι, Βερολίνο κ.λπ.), καθώς και διαφόρων διεργασιών εντός του βορειοατλαντικού άξονα, έσπευσε να τονίσει πως «εμείς πιστεύουμε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα λάβουν αποφάσεις με στρατηγική αυτονομία, σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα».

Εντείνεται η πυρηνική απειλή στην Ευρώπη

Οι ΗΠΑ δεν απάντησαν στην πρόταση της Ρωσίας να επιστρέψουν τα πυρηνικά όπλα στο έδαφός τους και να αποφύγουν περαιτέρω ανάπτυξή τους εκτός της επικράτειάς τους, σε κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, δήλωσε χτες το ρωσικό ΥΠΕΞ, καθώς παρέδωσε στον Αμερικανό πρέσβη την αντίδραση της Ρωσίας στις απαντήσεις των ΗΠΑ για τις «εγγυήσεις ασφαλείας» στην Ανατολική Ευρώπη.

Εξάλλου ο Λουκασένκο έχει προτείνει στη Ρωσία να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, σε περίπτωση που αμερικανικές πυρηνικές κεφαλές εμφανιστούν στην Πολωνία.

«Η αμερικανική πλευρά επέλεξε σκόπιμα ζητήματα που νιώθει άνετα να συζητήσει» και υπάρχουν αμφιβολίες ότι είναι πρόθυμη να διευθετήσει το ζήτημα της «ευρωπαϊκής ασφάλειας», συνεχίζει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Η Ρωσία είχε ζητήσει μεταξύ άλλων τερματισμό της επέκτασης του ΝΑΤΟ στα ανατολικά. Πάντως η ρωσική πλευρά βλέπει δυνατότητες επίτευξης συμφωνίας με τις ΗΠΑ σε μέτρα «μείωσης των κινδύνων», σχετικά με πτήσεις βαρέων βομβαρδιστικών κοντά στα σύνορα και των δύο χωρών και με την ανάπτυξη πολεμικών πλοίων.

Στο επίκεντρο η (μη) ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ διαβεβαίωσε πάντως και χτες, κατά τη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας, ότι η πόρτα παραμένει ανοιχτή για νέα μέλη, όπως η Ουκρανία και η Γεωργία, την ώρα που η Ρωσία στις «εγγυήσεις ασφαλείας» ζητά να απορριφθεί ρητά αυτό το ενδεχόμενο.

Και ενώ και μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα υπάρχουν διαφωνίες για το ζήτημα, ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι, σε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα «Bild», υποβάθμισε τις πιθανότητες ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας πως η διαδικασία δεν προχωρά και «η πορεία προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι πολύ μεγάλη».

«Δεν είναι μόνο η Ρωσία που είναι αντίθετη στην ένταξη. Κάποια μέλη του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν τη θέση της Μόσχας. Αυτό είναι κοινό μυστικό», είπε. «Δεν μας είναι εύκολο με αυτούς τους γείτονες και δεν θέλουμε κινδύνους ή διπλωματικές διαμάχες», πρόσθεσε.

Ο πρέσβης της Ουκρανίας στο Βερολίνο κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε έναν «κακό συμβιβασμό πάνω στα κεφάλια μας», αναφερόμενος σε πρόσφατη δήλωση του καγκελάριου Ολ. Σολτς, από τη Μόσχα, ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ «δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη».

Στο μεταξύ, το γεγονός ότι τυχόν κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα έχουν μεν «παγκόσμιες επιπλοκές», αλλά δεν θα βλάψουν όλους το ίδιο, αναγνώρισε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζ. Γέλεν.

«Προφανώς θέλουμε η πίεση να ασκηθεί πάνω απ' όλα στη Ρωσία. Ομως αναγνωρίζουμε ότι οι κυρώσεις θα έχουν παγκόσμιες επιπλοκές», είπε, αναφερόμενη στο «πακέτο κυρώσεων» στον χρηματοοικονομικό τομέα και σε «βιομηχανίες - κλειδιά», που προετοιμάζει η Ουάσιγκτον σε συντονισμό με την ΕΕ.

«Εξασφαλίσαμε πολύ ισχυρή υποστήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους μας», είπε η Γέλεν, εκφράζοντας παράλληλα «ανησυχίες» για τις συνέπειες των γεωπολιτικών εντάσεων στις τιμές της Ενέργειας.

Οι ΗΠΑ, εκμεταλλευόμενες την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία, έχουν αυξήσει τις παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη και αναζητούνται «διαθέσιμες προμήθειες» πετρελαίου και φυσικού αερίου από «άλλες περιοχές του κόσμου» ώστε να εξασφαλιστεί «η καλύτερη δυνατή προστασία των Ευρωπαίων συμμάχων», είπε η Γέλεν.

Η Ρωσία έχει καταγγείλει ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αποσπάσει από τη Ρωσία την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου και η αποσταθεροποίηση στην Ουκρανία, μέσω της οποίας πήγαινε το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, ήταν επωφελής για τις ΗΠΑ όλα αυτά τα χρόνια. Εξάλλου η τρέχουσα κατάσταση είναι δεδομένο ότι καθυστερεί τη λειτουργία του ρωσικού αγωγού «Νοrd Stream 2».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ