Τρίτη 19 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι «τσιλιαδόροι» του πολιτικού τζόγου

Το δημοσίευμα του «Ρ» στις 27.2.98
Το δημοσίευμα του «Ρ» στις 27.2.98
Μέγα πολιτικό θέμα και τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα ο τζόγος - κι όχι μόνον ο ηλεκτρονικός, αλλά και αυτός των καζίνων, των στοιχημάτων, των λαχείων, κλπ. - πλην όμως περίεργη, αν όχι ύποπτη, η ενασχόληση μ' αυτόν κάποιων εκ των «θηρίων» της ηλεκτρονικής «ενημέρωσης», με προεξάρχοντα τον «βασιλιά της Ζούγκλας».

Γιατί, εκ προοιμίου, περίεργη και ύποπτη; Οχι μόνο διότι γνωρίζουμε το «ποιόν», την «ιστορία», την «εξέλιξη» και την «προοπτική» τούτων των «τηλεδημοσιογράφων», αλλά και γιατί πιστεύουμε πως είναι, μάλλον, ανώφελη και, πάντως, αναποτελεσματική η «δημοσιογραφική έρευνα» που:

  • Δεν αγγίζει την αιτία του προβλήματος, αλλά μένει στην «ανάδειξή» του, χάριν εντυπωσιασμού και τηλεθέασης.
  • Δεν ακουμπάει τον «αρχινονό του τζόγου», ο οποίος κατοικοεδρεύει στα πολιτικά σαλόνια της άρχουσας τάξης, αλλά «περιπολεί», σαν τους «μπάτσους», στα «τζογομάγαζα» ψάχνοντας για «εξιλαστήρια θύματα».
  • Δεν μπορεί να πείσει με τη δύναμη των γεγονότων και την πειθώ της ανάλυσής τους κι επιχειρεί να «αποδείξει» μέσω της θολής εικόνας μιας «κρυφής κάμερας».
  • Δε στοχεύει στην ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά στον αποπροσανατολισμό της «κοινής γνώμης», από άλλα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό.

Το γεγονός ότι μια τέτοια «δημοσιογραφική έρευνα» μπορεί να «στείλει στη φυλακή» μερικούς από τους «παπατζήδες» του τζόγου, ή να «πετάξει έξω από τη Βουλή», κάποιους από τους «αναλώσιμους πολιτικούς» των κομμάτων εξουσίας, ας μην προκαλεί έκπληξη. Κάθε «δουλιά» έχει και τις απώλειες κι ας πρόσεχαν όσοι «ανακατεύτηκαν με τα πίτουρα»...

***

Ακουσε κανείς κάποιον από αυτούς τους «τηλεσερίφηδες» να εξηγεί πότε, πώς, από ποιους και γιατί η χώρα μας μετατράπηκε σε «βασίλειο του τζόγου»; Ακουσε κανείς ένα «βρυχηθμό του γορίλα», ή, εν πάση περιπτώσει, ένα «τσίριγμα της μαϊμούς», όταν η κυβέρνηση των «σοσιαλεκσυγχρονιστών» ψήφιζε το νόμο 2515/97, που μετέφερε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τις αρμοδιότητες χορήγησης και ανάκλησης των αδειών διενέργειας «ψυχαγωγικών και τεχνικών παιγνίων», μετατρέποντας τους δήμους σε «νταβατζήδες του τζόγου»;

Τότε, κι έκτοτε μέχρι ν' ακουστούν οι σημερινές «κραυγές των βατράχων», «άκρα του τάφου σιωπή» επικρατούσε και στη «ζούγκλα», αλλά και στα «ακριβά σαλέ» της «ενημέρωσης». Και μόνο τούτη εδώ η εφημερίδα φώναζε και διαμαρτυρόταν. Με ρεπορτάζ, με άρθρα, με σχόλια.

Τότε κι έκτοτε, μέχρι ν' ακουστούν οι σημερινές δηλώσεις πολιτικών, του τύπου «αν γνώριζα ότι ο τζόγος ήταν τόσο κοντά μου, θ' αντιδρούσα», στα μεγάλα πολιτικά κόμματα και σε άλλα «μαγαζιά», ο τζόγος χαρακτηριζόταν «έκφραση επιχειρηματικότητας». Κι ήταν το ΚΚΕ που φώναζε και διαμαρτυρόταν, αλλά «φωνή βοώντος εν τη ερήμω»...

***

Για όσους διατηρούν αμφιβολίες, ή τους άλλους που επιχειρούν «διάχυση ευθυνών», ισχυριζόμενοι πως «όλοι το ίδιο είναι», ιδού μια απόδειξη - απόρροια, βεβαίως, «φανερής γραφής» κι όχι «κρυφής κάμερας» - για το ποιοι «τζογάρισαν στο τζόγο» και ποιοι όχι:

Σε ρεπορτάζ για ημερίδα της ΚΕΔΚΕ στη Λάρισα, που δημοσίευσε ο «Ριζοσπάστης» στις 27 Φλεβάρη του 1998, αναφέρεται ότι θέση υπέρ του νόμου 2515/97 πήραν ο Δ. Αβραμόπουλος, ως εκλεκτός τότε της ΝΔ για το Δήμο της Αθήνας και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και ο Θ. Λαζαρίδης, ως αντιπρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη. Υπέρ του νόμου που έδινε «τζογαδόρικες αρμοδιότητες» στην Αυτοδιοίκηση, εκτός του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τάσσονταν και οι επιχειρηματίες του τζόγου - στην ημερίδα είχαν εκπροσωπηθεί από τον Π. Τσιμογιάννη - ενώ «καλά λόγια» είπε ο εκπρόσωπος του ΣΔΟΕ, αλλά και της ΠΟΕ - ΟΤΑ!

Υπήρξαν, όμως, αιρετοί που αντέδρασαν με πρώτους και καλύτερους τους κομμουνιστές που μετείχαν στην ημερίδα. Μιλώντας ο τότε δήμαρχος Ταύρου, Π. Βακαλόπουλος, υπογράμμισε ότι «σήμερα εδώ πρέπει να δηλώσουμε καθαρά πως ζητάμε την απομάκρυνση όλων των παιγνίων από τους δήμους μας» και τόνισε πως ο ίδιος και ο Δήμος Ταύρου δεν πρόκειται να ανανεώσει παλιές άδειες, ή να χορηγήσει νέες.

***

Κάποιοι, λοιπόν, υπήρξαν «προμηθείς», καταγγέλλοντας εξαρχής την πολιτική που μετατρέπει την Ελλάδα σ' ένα απέραντο «τζογομάγαζο». Σ' αυτούς μπορεί να στηριχτεί ο αγώνας για μια άλλη Ελλάδα, της ευθύνης, της δουλιάς και της αξιοπρέπειας κι όχι στους «επιμηθείς» που επιχειρούν να μετατρέψουν τη δημοσιογραφία σε «τσιλιαδόρο» των «πολιτικών παπατζήδων»...


Π. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ