Τρίτη 19 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Σε ρόλο θύτη, το θύμα...

Οπου απαιτηθούν «ανθρωπιστικές» επιχειρήσεις για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας θα είμαστε παρόντες! Ακόμα και στο Αφγανιστάν... Ρητά και κατηγορηματικά πολλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν προβεί στις συγκεκριμένες δηλώσεις, εδώ και αρκετό καιρό... φανερώνοντας τις διαθέσεις της κυβέρνησης για την ακόμα πιο ενεργή ανάμειξή της, στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς. Μόλις χτες έφτασε στην Καμπούλ, πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, το πρώτο στρατιωτικό τμήμα αποτελούμενο από 49 στελέχη του ελληνικού στρατού, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν άλλοι 101 στρατιωτικοί, προκειμένου να συμπληρώσουν το τμήμα των 150 ανδρών που θα συγκροτήσει την Ελληνική Δύναμη Αφγανιστάν (ΕΛΔΑΦ).

Οι ελληνικές εκστρατευτικές αποστολές, λοιπόν αποκτούν άλλο ένα... μέλος, αφού μετά τη Βοσνία, την Αλβανία, το Κόσσοβο και την ΠΓΔΜ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έχοντας την πλήρη στήριξη της ΝΔ, υλοποιεί τις δεσμεύσεις της, στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ και την ΕΕ. Στέλνει άλλο ένα εκστρατευτικό σώμα συμμετέχοντας και με αυτό τον τρόπο στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο με αρνητικές συνέπειες για το λαό και τη χώρα. Η συγκεκριμένη στρατιωτική αποστολή, χαρακτηρίστηκε «υψηλής επικινδυνότητας», από τους αξιωματούχους του ελληνικού Πενταγώνου, κάτι το οποίο φάνηκε και από την έλλειψη δηλώσεων εθελοντικής συμμετοχής των στρατιωτικών για την αποστολή. Σε τέτοιο σημείο μάλιστα που το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, σε επίσημες ανακοινώσεις του, έκανε λόγο ακόμα και για υποχρεωτική συμμετοχή στρατιωτικών, προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός. Τελικά με δέλεαρ τους υψηλούς μισθούς οι «λεγεωνάριοι» πείστηκαν... Αξίζει μόνο να αναφέρουμε ότι μηνιαίες αποδοχές κυμαίνονται από 1.242.033 δραχμές για τους ανώτατους στρατιωτικούς μέχρι και 984.426 δραχμές για τους χαμηλόβαθμους. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι στο ελληνικό δημόσιο η αποστολή μόνο για τους μισθούς θα στοιχίζει πάνω από 150 εκατομμύρια δραχμές το μήνα!

Η απόφαση των κυβερνώντων, να προσφέρουν «γην και ύδωρ» στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, βρήκε αντίθετο το αντιιμπεριαλιστικό και φιλειρηνικό κίνημα της πατρίδας μας. Ο λαός μας αντέδρασε οργανωμένα, με συλλαλητήρια, εκδηλώσεις και πλήθος καταδικαστικών ανακοινώσεων, τόσο για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, όσο και κατά της αποστολής τους ελληνικού εκστρατευτικού σώματος στην περιοχή.

Τα συμφέροντα όμως που κρύβονται πίσω από την ενεργή συμμετοχή της χώρας πλέον, σε κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση για τους Ελληνες κεφαλαιούχους, αλλά και για τα συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικών είναι τεράστια. Περίπου πριν από τρεις μήνες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, μιλώντας σε ημερίδα, έκανε λόγο για «χαμένες ευκαιρίες» για επεμβάσεις στις διαδοχικές κρίσεις στα Βαλκάνια. Ο αναβαθμισμένος ρόλος στα πλαίσια του ιμπεριαλιστικού συστήματος που έχει ενστερνιστεί η ελληνική κυβέρνηση, είναι σίγουρο ότι θα βάλει σε μεγάλες περιπέτειες τη χώρα. Το λαϊκό κίνημα, οφείλει να βρίσκεται σε επιφυλακή. Οφείλει να μπει φραγμός στα «δολοφονικά» σχέδια. Να καταδικάσει στην πράξη εκείνη την πολιτική που τρομοκρατεί τους λαούς, που βάζει στο στόχαστρο τις λαϊκές ελευθερίες και τις δημοκρατικές κατακτήσεις του.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ