Τρίτη 19 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Ομολογία ήττας» η πρόταση Λαλιώτη

Να εξουδετερώσει και υπονομεύσει την «αποτελεσματικότητα» της κίνησης Λαλιώτη τουλάχιστον στο προπαγανδιστικό πεδίο επιχειρεί η ηγεσία της ΝΔ, η οποία όμως ταυτόχρονα δεν κρύβει την ανησυχία της για πού «θα το πάει» τελικά το ΠΑΣΟΚ. Πάντως αυτό που κυρίως εκμεταλλεύεται είναι ότι η κυβέρνηση έχει «κωλύσει» και δεν προωθεί τις νεοφιλελεύθερες διαρθρωτικές αλλαγές, πράγμα που, όπως πιστεύει, ανεβάζει τις δικές της μετοχές στο δικομματικό πόλεμο για την εξουσία.

Η Ρηγίλλης προσπαθεί να ακυρώσει την εμβέλεια των «στρατηγικών κινήσεων» της Χ. Τρικούπη για «κυβερνητική συνεργασία με την Αριστερά», με το επιχείρημα ότι πρόκειται για ομολογία ήττας. Ομως την ίδια στιγμή και η ίδια επιχειρεί «ανοίγματα» με στόχο ψηφοφόρους πέραν της «κεντροδεξιάς». Πάντως δε συζητούν την αλλαγή του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερο, με το γνωστό επιχείρημα ότι ο τόπος χρειάζεται «ισχυρές κυβερνήσεις».

Ο εκπρόσωπος Τύπου Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας χτες σε σχετική ερώτηση είπε ότι «ο κ. Λαλιώτης και το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι θυμούνται δύο πράγματα, όταν ετοιμάζονται να χάσουν τις εκλογές: την Αριστερά και την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Το μόνο που μένει απ' αυτές τις δηλώσεις είναι ότι και οι ίδιοι, πλέον, παραδέχονται δημοσίως ότι θα χάσουν τις επερχόμενες εκλογές. Το πήραν απόφαση». Σε άλλη δήλωσή του την Κυριακή είχε υποστηρίξει πως για το μόνο που αγωνιούν οι κυβερνώντες είναι «να γατζωθούν στην εξουσία».

Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής επιχείρησε να ενισχύσει την εικόνα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα είναι «όλων των πολιτών» και μάλιστα ότι θα τους αξιοποιήσει και στη μελλοντική κυβέρνησή του. «Στην αυριανή μας κυβέρνηση το πρώτιστο κριτήριο επιλογής δε θα είναι η κομματική ταυτότητα, αλλά η ικανότητα, η εντιμότητα και το ήθος. Θέλουμε και θα χρησιμοποιήσουμε ανθρώπους ικανούς και έντιμους, έστω και αν βρίσκονται σε άλλες πολιτικές προτιμήσεις. Αυτή είναι η δύναμη της παράταξής μας». Σχολιάζοντας την πρόταση - τέχνασμα - όπως την αποκάλεσε του Κ. Λαλιώτη ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Β. Μεϊμαράκης, είπε ότι ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ αναζητά απεγνωσμένα σωσίβιο από Αριστερά πριν το ναυάγιο του ιδίου και του κόμματός του.

Ο Κ. Μητσοτάκης σχολιάζοντας την πρόταση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ για αναλογικότερο εκλογικό σύστημα είπε ότι αυτή «ομολογεί την αποτυχία της κυβέρνησης και προβλέπει την ήττα». Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε βέβαιος για εκλογική νίκη της ΝΔ στις εθνικές εκλογές, ενώ χαρακτήρισε πολιτική τη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών στις οποίες, όπως είπε, «ο ελληνικός λαός θα δώσει ένα δυνατό πολιτικό μήνυμα».

Από την πλευρά του ο Μ. Εβερτ σε συνέντευξή του (στη χτεσινή «Απογευματινή») τάσσεται υπέρ της επιστροφής των Δ. Αβραμόπουλου και Αντ. Σαμαρά.

Η Ντ. Μπακογιάννη επανέλαβε χτες (στον «Φλας») την εκτίμησή της, ότι δεν είναι απίθανο να υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αλλά το πιθανότερο, πρόσθεσε, είναι να γίνουν μετά την ελληνική προεδρία στην ΕΕ. Οσο για την υποψηφιότητά της είπε ότι η σχετική απόφαση του κόμματος θα ανακοινωθεί περί τα μέσα Μάρτη, ενώ απέφυγε να επιβεβαιώσει ότι «ο κύβος ερρίφθη οριστικά και αμετάκλητα».

Ο Γ. Βουλγαράκης εκτίμησε ότι η αποτελεσματικότητα της πρότασης Λαλιώτη θα κριθεί από την αλλαγή του εκλογικού νόμου. «Εάν η μηχανική των εκλογών παραμείνει η ίδια, -ισχυρίστηκε - αυτά έχουν μικρό νόημα για το χώρο της Αριστεράς από πλευράς σχηματισμού κυβερνήσεων συνεργασίας που έλεγε ο Λαλιώτης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βαφτίζουν «απλή αναλογική» την πρότασή τους και σπεκουλάρουν(2016-07-05 00:00:00.0)
Σχεδιάζονται αλλαγές στα μέτρα των σύγχρονων αναγκών του συστήματος(2016-06-08 00:00:00.0)
Στο φόντο των διεργασιών αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού(2014-09-17 00:00:00.0)
Ας προσέξουν(2000-03-29 00:00:00.0)
Και μετά ήρθε η... σύγχυση(1999-06-27 00:00:00.0)
Στήριξαν Σημίτη οι "πρωτοκλασάτοι" υπουργοί(1998-11-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ