Τρίτη 19 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντιλαϊκός οδοστρωτήρας

Το ότι η κυβέρνηση προωθεί «μεταρρύθμιση» στο Δημόσιο Τομέα είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό, τουλάχιστον από το Γενάρη του 2001 που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ως νόμος του κράτους πλέον (Ν. 2880/2001) το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα ΠΟΛΙΤΕΙΑ. Πρόκειται για μια απαίτηση, σαφέστατα διατυπωμένη απ' όλους τους διεθνείς καπιταλιστικούς οργανισμούς. Αυτό και μόνο το γεγονός δείχνει το είδος και τον προσανατολισμό της μεταρρύθμισης, με μια λέξη το χαρακτήρα της. Για του λόγου το αληθές θυμίζουμε ότι τη διοικητική μεταρρύθμιση απαίτησε η Ευρωπαϊκή Ενωση με τις συνόδους κορυφής της Λισαβόνας (Μάρτης 2000) και της Φέιρα (Ιούνης 2001), αλλά και ο ΟΟΣΑ, ομάδα εμπειρογνωμόνων του οποίου παρέδωσε στην κυβέρνηση, αλλά και δημοσιοποίησε, ολόκληρη έκθεση για το θέμα.

Βασικοί άξονες αυτής της μεταρρύθμισης είναι: Πρώτον, η απλοποίηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό των διαδικασιών που προβλέπει η λειτουργία του κράτους στην κίνηση και στην τοποθέτηση των κεφαλαίων. Αυτό με δυο λέξεις σημαίνει, στο όνομα της λεγόμενης διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας, να διευκολύνονται οι κάθε λογής επιχειρηματίες, ντόπιοι και ξένοι, στη, με ταχείς ρυθμούς, προσοδοφόρα τοποθέτηση των κεφαλαίων τους απαλλαγμένοι από γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, ακόμη και από κείνες που είναι απαραίτητες για το δημόσιο συμφέρον. Δεύτερον, η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του δημοσίου - ως επί το πλείστον των πιο επικερδών- και ο περιορισμός του κράτους σ' ένα καθαρά στρατηγικό - επιτελικό ρόλο ικανό να αποβαίνει θετικός σ' όλη τη λειτουργία της καπιταλιστικής οικονομίας. Τρίτον, η εισαγωγή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, με την εφαρμογή μεθόδων σύγκρισης του κόστους με το όφελος, που δεν μπορεί να μεταφραστεί σε τίποτε περισσότερο από την αναζήτηση σε κάθε περίπτωση του κέρδους. Τέταρτον, ως απόρροια όλων των παραπάνω, η ριζική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα με την αφαίρεση όλων των βασικών κατακτήσεων των δημοσίων υπαλλήλων.

Χωρίς αμφιβολία αυτή η διοικητική μεταρρύθμιση θα είναι ένας πραγματικός αντιλαϊκός οδοστρωτήρας. Και ακριβώς γι' αυτό το λόγο η κυβέρνηση προβάλλει κατά κόρον εκείνες τις πλευρές της που δείχνουν φιλολαϊκές, κυρίως δε τα λεγόμενα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, τα οποία με τη χρήση των νέων τεχνολογιών απαλλάσσουν τον πολίτη από μια σειρά γραφειοκρατικές διαδικασίες στη συναλλαγή του με το κράτος. Μπροστά λοιπόν μπαίνει ο... αντιγραφειοκρατικός αγώνας- που κανείς δεν αρνείται την αναγκαιότητά του- για να ακολουθήσει απαρατήρητος ο... κεφαλαιοκρατικός χειμώνας! Η κυβέρνηση προφανώς κάνει τη δουλιά της. Και την κάνει όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται, αξιοποιώντας και την υποστήριξη που της παρέχουν στο θέμα αυτό η ΝΔ και ο ΣΥΝ. Το ζήτημα είναι τι κάνουν οι εργαζόμενοι. Οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ υποστηρίζουν τη νεοφιλελεύθερη διοικητική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση και δεν το κρύβουν. Πότε όμως οι εργαζόμενοι πέτυχαν έστω το παραμικρό στηριγμένοι στη συμβιβασμένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία κι όχι στις δικές τους δυνάμεις;


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ