Τρίτη 19 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κουρνιαχτός τρομοκρατολογίας

Δίνουν και παίρνουν τα δημοσιεύματα, που αφορούν την «τρομοκρατία» στη χώρα μας. Ο... κουρνιαχτός που σηκώνουν συνεντεύξεις, πληροφορίες και έγγραφα που δημοσιεύονται, δημιουργεί ένα θολό τοπίο, μέσα στο οποίο παίζονται διάφορα σκοτεινά «παιχνίδια». Αυτά ευνοούν τον αμερικανικό ...λύκο που μέσα στην αναμπουμπούλα απαιτεί «συλλήψεις, διώξεις», αλλά και καταδίκες. Ο Αμερικανός πρέσβης Τ. Μίλερ, την περασμένη βδομάδα το δήλωσε κοφτά και με σιγουριά: «... θα μπορούμε να μιλήσουμε μόλις υπάρξουν συλλήψεις και σχηματιστεί η δικογραφία». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι κριτήριο της συνεργασίας ΗΠΑ και Ελλάδας στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, είναι η αποτελεσματικότητα που σημαίνει συλλήψεις και διώξεις. Οσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα ο Αμερικανός πρέσβης έδειξε να μην τον ενδιαφέρουν και τόσο.

Το περασμένο Σάββατο, «Τα Νέα» φιλοξένησαν συνέντευξη του Ραμίρεζ Σάντσεζ, γνωστού ως Κάρλος, που κρατείται στις γαλλικές φυλακές. Χαρακτηρίζει τα μέλη της «ΕΟ 17Ν» ως «προ Παπανδρέου επαναστάτες» και υποστηρίζει ότι δεν έχει πατήσει ποτέ το πόδι του σε ελληνικό χώμα.

Ακολουθεί δημοσίευμα του κυριακάτικου «Βήματος», που αναφέρει ότι οι διωκτικές αρχές έχουν αποσπάσει πληροφορίες από μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης. Το δημοσίευμα αναφέρει, επίσης, ότι η σωστή αξιοποίησή της από τις αρχές, εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην εξάρθρωση της «ΕΟ 17Ν». Παράλληλα, το σχετικό ρεπορτάζ υποστηρίζει ότι οι αρχές είναι σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο ενός νέου τρομοκρατικού χτυπήματος. Σύμφωνα με αυτό, οι αρχές εκτιμούν ότι τα νέα δεδομένα που έχουν ανακύψει στον τομέα των ερευνών, τους επιτρέπουν να «αποστείλουν ένα σαφές μήνυμα προς τα μέλη της "ΕΟ 17Ν": ότι σε περίπτωση εκδήλωσης νέας τρομοκρατικής ενέργειας, η απάντηση θα είναι άμεση και καταλυτική».

Με αυτήν την εκτίμηση φαίνεται να συμφωνεί έγγραφο της «αντιτρομοκρατικής» που δημοσιεύει η κυριακάτικη «Ελευθεροτυπία». Σε αυτό υποστηρίζεται ότι «... η χρήση της προόδου στην αναζήτηση του βιολογικού υλικού (DNA) και η συγκριτική ικανότητα που παρέχεται σε συνδυασμό με τη δικαστική αξιοποίηση, που μπορεί να γίνει μετά την ψήφιση του ν.2928, είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσει νέα δεδομένα τουλάχιστον στα επιχειρησιακά σκέλη, των τρομοκρατικών οργανώσεων και ειδικότερα της "17Ν"». Είναι, βέβαια, άξιο απορίας πως παρέχεται η... συγκριτική ικανότητα, εκτός εάν τα στοιχεία που συγκεντρώνουν για διασταύρωση οι αρχές, συλλέγονται με τις μεθόδους που να μπορούν να παρουσιαστούν σε δικαστήριο με βάση την αντιτρομοκρατική νομοθεσία. Η τελευταία έχει δεχτεί κριτική ότι παραβιάζει συνταγματικές ελευθερίες και δικονομικά δικαιώματα. Παράλληλα, η υπηρεσία αυτή εκτιμά ότι η τετρασέλιδη αναφορά της «17Ν» στην τελευταία προκήρυξή της στην επιστημονική έρευνα και στη δικαστική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της, γίνεται, γιατί «προσπαθεί να προκαταλάβει τις τυχόν θετικές εξελίξεις από την επιστημονική αξιοποίηση των πειστηρίων».

Μετά από όλα αυτά ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε ανυπόστατο το δημοσίευμα του «Βήματος» με δηλώσεις του στη ΝΕΤ. «Πρόκειται για σενάριο δημοσιογραφικής φαντασίας και τίποτε παραπέρα», ανέφερε. Βρέθηκε δε στην ανάγκη να επαναλάβει ότι δεν ασκούνται πιέσεις στη χώρα μας από τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία στο θέμα της τρομοκρατίας. «Εγώ χειρίζομαι το θέμα ως πολιτικός προϊστάμενος και οι διωκτικές αρχές κάνουν τη δουλιά τους ερευνητικά και θέλω να πιστεύω ότι αν δουλέψουμε έτσι και χωρίς θόρυβο, θα έχουμε αποτελέσματα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ