Τρίτη 19 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
5ΟΧΡΟΝΑ ΝΑΤΟ
Εύσημα από τα αφεντικά

Εύσημα για τη συμβολή και αφοσίωση της επίσημης Ελλάδας στη ΝΑΤΟική συμμαχία απένειμαν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους και ο ΓΓ της ατλαντικής συμμαχίας, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Σημειώνεται ότι στις 18 Φλεβάρη 1952 έγιναν μέλη του ΝΑΤΟ η Ελλάδα και η Τουρκία.

Ο πρόεδρος Μπους σε ευχετήριο μήνυμα που έστειλε στον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο αναφέρεται «στα αισθήματα φιλίας και στις σχέσεις συνεργασίας που χαρακτήρισαν επί πεντηκονταετία τη συμμαχία».

Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Τζ. Ρόμπερτσον σημειώνει ότι οι δύο χώρες είναι από την ημέρα εκείνη «πιστοί Σύμμαχοι και συμβάλλουν σημαντικά στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρω-ατλαντική ζώνη».

Ο Τζ. Ρόμπερτσον αναφέρει σε δήλωσή του, με αφορμή την επέτειο αυτή, ότι κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, «οι δύο χώρες σήκωσαν, μαζί με τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, το βάρος της υπεράσπισης της δημοκρατίας και των κοινών μας αξιών. Η Νότια Πτέρυγα του ΝΑΤΟ είναι μια περιοχή με μεγάλους κινδύνους και προκλήσεις και η Τουρκία αλλά και η Ελλάδα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην περιφρούρηση της ασφάλειας. Και μόνο γι' αυτό η συμβολή της Ελλάδας και της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μπορεί να θεωρηθεί ήδη ως μεγάλη επιτυχία και φόρος τιμής για τις δύο χώρες».

Ο λόρδος Ρόμπερτσον σημειώνει ακόμη ότι από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Ατλαντική Συμμαχία έχει αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις: «Από τους πολέμους στα Βαλκάνια ως την οικοδόμηση νέων Συνεργασιών με πρώην αντιπάλους και την πρόκληση της τρομοκρατίας. Το ΝΑΤΟ έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία σε όλες αυτές τις προκλήσεις. Ελλάδα και Τουρκία έχουν συμβάλει σημαντικά σε αυτά. Πράγματι η επιτυχία του ΝΑΤΟ την τελευταία δεκαετία έδειξε ότι οι δεσμοί μεταξύ των συμμάχων παραμένουν ισχυρότεροι από ποτέ και ότι το ΝΑΤΟ παραμένει ένας ασύγκριτος παράγοντας θετικών αλλαγών», υποστηρίζει.

Καταλήγοντας ο γραμματέας του ΝΑΤΟ αναφέρει: «Συγχαίρω την Ελλάδα και την Τουρκία με την ευκαιρία της 50ής επετείου της επίσημης ένταξής τους στο ΝΑΤΟ. Υπήρξε μισός αιώνας ισχυρής αλληλεγγύης με ολόκληρη την Ατλαντική Κοινότητα και αποφασιστικής συμβολής στην ευρω-ατλαντική ασφάλεια. Η αλληλεγγύη αυτή και η αποφασιστικότητα αυτή, θα είναι σημαντικά στοιχεία καθώς αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις ασφαλείας του μέλλοντος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ