Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΣΑΧΕΛ
Κλιμακώνονται οι ιμπεριαλιστικές κόντρες και τα προσχήματα για επεμβάσεις

Το επικίνδυνο κουβάρι των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και συγκρούσεων στη ζώνη του Σαχέλ στην Αφρική στην οποία προωθείται η αποστολή και ελληνικών στρατευμάτων βάσει της πρόσφατης ελληνογαλλικής συμφωνίας, αντανακλά νέα παρέμβαση του γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, για τα εντεινόμενα περιστατικά «εχθρικής συμπεριφοράς» έναντι των κυανοκράνων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Λίγες μόλις μέρες μετά την επιστολή του, με την οποία γνωστοποιούσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι το ΝΑΤΟ μελετά «επιλογές» για την εμπλοκή του στο Σαχέλ, ο Αντ. Γκουτέρες επανήλθε, με έκθεσή του προς το ΣΑ του Οργανισμού, στην οποία αναφέρει ότι τα περιστατικά «εχθρικής συμπεριφοράς» έναντι των κυανοκράνων στα οποία εμπλέκονται «δυνάμεις του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας» της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας καθώς και «προσωπικό ασφαλείας που έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας», συνεχίζονται κι έχουν φθάσει σε «απαράδεκτο επίπεδο».

Μεταξύ άλλων, ο Γκουτέρες καταγγέλλει «παρακώλυση της ελευθερίας της κίνησης περιπολιών της MINUSCA (σ.σ. της "ειρηνευτικής" αποστολής του ΟΗΕ), σύλληψη ή κράτηση μελών» της, διατύπωση «απειλών», «προσπάθειες να ερευνηθούν οχήματα ή οικήματα προσωπικού του ΟΗΕ», προαναγγέλλοντας επί της ουσίας και άλλες εξελίξεις.

Ολα τα παραπάνω εντάσσονται στο πλαίσιο του πολέμου που μαίνεται στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία από το 2013, μεταξύ του στρατού και διαφόρων οργανώσεων τζιχαντιστών, σε μια σύγκρουση άρρηκτα δεμένη με τις παρεμβάσεις και τον σκληρό ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό ανάμεσα στις ΗΠΑ, στη Γαλλία (με τα «παραδοσιακά» συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων της από την περίοδο της αποικιοκρατίας και έως σήμερα), στη Ρωσία, στην Κίνα κ.ά., για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στη χώρα και ευρύτερα στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο στην περιοχή του Σαχέλ επιχειρούν ήδη χιλιάδες κυανόκρανοι του ΟΗΕ, ισχυρές γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις, το ΝΑΤΟ εξετάζει την παραπέρα εμπλοκή του και η Ρωσία ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία (π.χ. η ρωσική εταιρεία «ασφάλειας» «Wagner Group», που επιχειρεί σε αρκετές χώρες της περιοχής παζαρεύοντας συμφωνία και με το Μάλι), ενώ η Κίνα επεκτείνει παραπέρα την οικονομική της επιρροή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ