Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΗ
Αυξάνεται η χρήση άνθρακα για την παραγωγή Ενέργειας

Ο τετραπλασιασμός των τιμών χονδρικής για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη από την αρχή του έτους «σπρώχνει» όλο και περισσότερους επιχειρηματικούς ομίλους να στρέφονται στη χρήση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αφού η χρήση του είναι οριακά πιο συμφέρουσα για το κεφάλαιο, παρά τα τεράστια «πράσινα» χαράτσια με τα οποία φορτώνεται και το γεγονός ότι και οι δικές του τιμές (βάσει του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ) έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από την αρχή του έτους.

Χαρακτηριστικά, στη Γερμανία η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα ανήλθε το τρίτο τρίμηνο φέτος στις 35,1 τεραβατώρες (TWh), από 28 TWh στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 και 29,3 TWh στο τρίτο τρίμηνο πέρυσι.

Αναλυτές μάλιστα επισημαίνουν ότι η χρήση άνθρακα αναμένεται να παραμείνει πιο συμφέρουσα σε σχέση με το φυσικό αέριο για τα επόμενα δύο τρίμηνα.

Οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου προκάλεσαν επίσης τη μετάβαση στο πετρέλαιο για την παραγωγή Ενέργειας στη Βρετανία.

Ολα τα παραπάνω, την ίδια ώρα που η ΕΕ προωθεί την περιβόητη «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία», επιβεβαιώνουν ότι το ενεργειακό μείγμα, όπως και ο βαθμός και ο ρυθμός μετάβασης στις λεγόμενες πιο «πράσινες» μορφές Ενέργειας, καθορίζονται με αποκλειστικό κριτήριο την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

Ρωσία: «Ετοιμότητα» να πουλήσει μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου

Την ίδια ώρα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, μιλώντας σε διεθνές ενεργειακό συνέδριο στη Μόσχα, έλεγε ότι «εάν μας ζητήσουν να τις αυξήσουμε και άλλο (σ.σ. τις προμήθειες φυσικού αερίου), είμαστε έτοιμοι να τις αυξήσουμε και άλλο. Τις αυξάνουμε τόσο όσο μας ζητήσουν οι εταίροι μας. Δεν υπάρχει καμία άρνηση» και σημείωσε πως «η "Gazprom" αύξησε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά 10%, η δε Ρωσία στο σύνολό της κατά 15%».

«Διαφημίζοντας» παράλληλα τα οφέλη από το κλείσιμο σταθερών συμβολαίων με τους ρωσικούς ομίλους, είπε ότι η «Gazprom» ενδιαφέρεται να συνάψει μακροπρόθεσμα συμβόλαια με την ΕΕ, αν και με τα συμβόλαια χάνει σε σχέση με τις τιμές που επικρατούν στις spot αγορές, προβάλλοντας το παράδειγμα των συμβολαίων με τη Γερμανία: «Η Γερμανία δεν αγοράζει τα χίλια κυβικά μέτρα με 2.000, ούτε με 1.500, αλλά με 250 - 230, μάξιμουμ 300 δολάρια. Η "Gazprom" φαίνεται μάλιστα να χάνει, καθώς θα πουλούσε στις spot αγορές 1.200 δολάρια τα χίλια κυβικά».

Αξιοποιώντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ο Πούτιν ανέφερε ότι ο αγωγός «Nord Stream 2» θα ανακουφίσει σημαντικά την «κρίση» φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει «γραφειοκρατία» για την έναρξη λειτουργίας του. Ενισχυτικά στα όσα είπε για την αναγκαιότητα του «Nord Stream 2», έκανε λόγο και για μεγάλους κινδύνους σοβαρού ατυχήματος και απωλειών αν αυξηθεί η διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω του συστήματος αγωγών της Ουκρανίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ