Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στις 21 Οκτώβρη εκδικάζεται η κατάπτυστη αγωγή της ΕΑΑΣ σε βάρος του Ν. Μπογιόπουλου

Tην Πέμπτη 21 Οκτώβρη εκδικάζεται η κατάπτυστη αγωγή που κατέθεσε τον περασμένο Ιούλη η Ενωση Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) κατά του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου, αξιώνοντας την καταβολή 70.000 ευρώ για «ηθική βλάβη» και τη φυλάκισή του για έξι μήνες «ως μέσον εκτελέσεως της απόφασης που θα εκδοθεί».

Αφορμή για την αγωγή στάθηκαν όσα είπε ο δημοσιογράφος σε ραδιοφωνική του εκπομπή και περιγράφονταν στο άρθρο του «Οι "κομμουνιστοσυμμορίτες", οι κατσαπλιάδες του Βαν Φλιτ και τα τσιράκια του Πάιατ».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2020 και αφορούσε αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις της Ενωσης Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού σε Γράμμο και Βίτσι για τους πεσόντες «κατά τις επιχειρήσεις 1946 - 1949 κατά των κομμουνιστοσυμμοριτών», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Τις γιορτές αυτές τιμούν με την παρουσία τους διάφορα φασιστοειδή, νοσταλγοί των ναζί και των συνεργατών τους, ανάμεσά τους και οι χρυσαυγίτες, όπως έγινε και φέτος, όπου παρέστη και κατέθεσε στεφάνι εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής και του νέου φασιστικού μορφώματος που έφτιαξε ο Κασιδιάρης, ο οποίος βρίσκεται φυλακισμένος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Στις ομιλίες μάλιστα στελεχών της ΕΑΑΣ περίσσεψαν ο αντικομμουνισμός και η μετεμφυλιακή υστερία, με αναφορές σε «πεσόντες για την ελευθερία της πατρίδας εναντίον των κομμουνιστοσυμμοριτών», «πεσόντες υπέρ πατρίδος καθ' όλη τη διάρκεια του αντισυμμοριακού πολέμου» και άλλα παρόμοια.

Τη δίωξη με την κατηγορία της «συκοφαντίας» σε βάρος του Ν. Μπογιόπουλου είχε καταγγείλει το ΚΚΕ, σημειώνοντας σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ: «Η αγωγή κατά του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου από την Ενωση Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ), η οποία επιδίδεται στον αντικομμουνισμό με πρακτικές και φρασεολογία βγαλμένη από την εποχή των εκτελέσεων και εξοριών, είναι άθλια και απαράδεκτη. Φαίνεται ότι ορισμένοι πέρα από τη φασιστική και εμετική φρασεολογία της Χρυσής Αυγής αντιγράφουν και τις μεθόδους των διώξεων και των μηνύσεων απέναντι σε όσους καταγγέλλουν τις απαράδεκτες αντικομμουνιστικές πρακτικές. Το γεγονός μάλιστα ότι η ΕΑΑΣ, ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), είναι ένας φορέας που υπάγεται στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, επιβλέπεται άμεσα απ' αυτό και τυπικά εκπροσωπεί το σύνολο των αποστράτων του Στρατού Ξηράς, καθιστά υπόλογη την ίδια την κυβέρνηση».

Οι ευθύνες της κυβέρνησης, που αφήνει να «σέρνεται» μια τέτοια κατάπτυστη δίωξη, είναι μεγάλες, με δεδομένο μάλιστα ότι η ΕΑΑΣ εποπτεύεται από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Η δίωξη σε βάρος του Ν. Μπογιόπουλου έχει προκαλέσει την αντίδραση και άλλων κομμάτων και φορέων. Με χτεσινή του ανάρτηση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ηλιόπουλος αναφέρει ότι «η προσπάθεια εκφοβισμού και φίμωσης της μαχόμενης δημοσιογραφίας δεν θα περάσει» και καλεί την κυβέρνηση και το υπουργείο Αμυνας «να τοποθετηθούν για την ουσία της υπόθεσης».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org