Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Αδιαφορία για την υγεία και τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών

Το υπουργείο Παιδείας στοιβάζει 27 - 28 μαθητές στις αίθουσες, σε συνθήκες πανδημίας, προκειμένου να μην προσλάβει τον απαραίτητο αριθμό εκπαιδευτικών

Από παλιότερες κινητοποιήσεις
Από παλιότερες κινητοποιήσεις
Συνεχίζονται οι εύλογες αντιδράσεις ενάντια στις αιφνιδιαστικές και γενικευμένες συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία που προωθεί η κυβέρνηση τώρα, μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αναστατώνοντας το πρόγραμμα των σχολείων και στοιβάζοντας 27 και 28 μαθητές στις αίθουσες σε συνθήκες πανδημίας, προκειμένου να μην προσλάβει τους απαραίτητους εκπαιδευτικούς αλλά να «κουκουλώσει» τα κενά.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Το υπουργείο Παιδείας έσπασε τα κοντέρ αναλγησίας. Αδιαφορεί τόσο για την υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών, όσο και για τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών». Και προσθέτει:

«Κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘ από τη μια βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών, την ίδια στιγμή που όλοι οι ειδικοί μιλάνε για έξαρση της πανδημίας ιδιαίτερα στη νεολαία. Από την άλλη αγνοούν τα τεράστια μορφωτικά και εκπαιδευτικά κενά που έχουν δημιουργηθεί, με τα σχολεία κλειστά για σχεδόν δύο χρόνια, και στοιβάζουν σαν σαρδέλες τα παιδιά μέσα στα τμήματα. Είναι τραγικό και βαθιά αντιεκπαιδευτικό εν μέσω σχολικής χρονιάς να κλείνουν και να συγχωνεύουν τμήματα, να μετακινούνται μαθητές, να απαξιώνεται η εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτή είναι η αναβάθμιση για την οποία μιλάνε.

Το υπουργείο προσπαθεί να εξαφανίσει με τέτοιες απαράδεκτες μεθοδεύσεις τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, κενά που η ίδια η υπουργός ομολόγησε σε πρόσφατη συνέντευξή της και για τα οποία, ξεδιάντροπα, κατηγόρησε τους καρκινοπαθείς συναδέλφους και τις εγκυμονούσες συναδέλφισσες επειδή παίρνουν τις άδειες που δικαιούνται! Λίγη ντροπή δεν βλάπτει!».

«Η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις θεωρούν την κάλυψη των κενών κόστος», συνεχίζει, θυμίζοντας τις αντίστοιχες νομοθετικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που έκοψε μαθήματα και ώρες από τα σχολεία και απογύμνωσε τα ολοήμερα για να μειώσει τους αναγκαίους εκπαιδευτικούς.

Η ΑΣΕ απαιτεί να μην κλείσει κανένα τμήμα και επαναλαμβάνει τις διεκδικήσεις της για αραίωση των μαθητών στις τάξεις, αξιοποίηση αιθουσών και προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τις ανάγκες.

Εντονες αντιδράσεις από γονείς και εκπαιδευτικούς

Γονείς και εκπαιδευτικοί σε μια σειρά περιοχές προχωρούν σε κινητοποιήσεις και διαβήματα διαμαρτυρίας, αντιδρώντας στις συγχωνεύσεις.

Σε παραστάσεις διαμαρτυρίας προχώρησε χτες ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Αττικής «Ο Σωκράτης» μαζί με γονείς του 10ου και του 14ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών, όπου επιβάλλονται συγχωνεύσεις τμημάτων. Αρχικά πήγαν στον δήμο Αχαρνών ζητώντας να πάρει θέση για το θέμα και να εκδώσει ένα ψήφισμα συμπαράστασης, όμως εισέπραξαν άρνηση. Ακολούθως διαμαρτυρήθηκαν στην οικεία Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που παρέπεμψε στις σχετικές κεντρικές αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας.

Τις κινητοποιήσεις τους συνεχίζουν σήμερα γονείς και εκπαιδευτικοί από τη Νέα Ιωνία, ενάντια στις συγχωνεύσεις στο 10ο και στο 7ο Δημοτικό Σχολείο, προχωρώντας σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β' Αθήνας.

Εκπρόσωποι της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης διαμαρτυρήθηκαν χτες στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, επισημαίνοντας ειδικά τις περιπτώσεις συγχωνεύσεων στο 11ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης και στο 30ό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης. Από την πλευρά της Διεύθυνσης ειπώθηκε ότι θα εξεταστούν αυτές οι περιπτώσεις.

Στον νομό Ηλείας, ανάμεσα στα 17 τμήματα που προτίθεται το υπουργείο να συγχωνεύσει, τα δύο βρίσκονται στα πληγέντα από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές χωριά Λάλα και Πελόπιο! «Είναι απόλυτα δίκαιη η αγανάκτηση των κατοίκων των συγκεκριμένων περιοχών, αλλά και όλων των υπόλοιπων, όταν κυριολεκτικά μέσα σε μια νύχτα βλέπουν τα παιδιά τους να οδηγούνται σε παραπέρα στοίβαγμα», σημειώνει το ΚΚΕ σε σχετική Ερώτησή του στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας, ζητώντας: «Να σταματήσουν άμεσα οι σαρωτικές συγχωνεύσεις τμημάτων στους δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας και συγκεκριμένα σε: 3ο και 4ο Γυμνάσιο Πύργου, 2ο ΕΠΑΛ Πύργου, Γυμνάσιο Καράτουλα, Λύκειο Καράτουλα, Γυμνάσιο Πελοπίου και Γυμνάσιο Λάλα, αλλά και τμημάτων σε Αμαλιάδα, Βάρδα, Ζαχάρω και Κρέστενα».

Στην Κρήτη, τέλος, η Γενική Συνέλευση Γονέων του 2ου Λυκείου Ιεράπετρας με ψήφισμά της ζητά να ανακληθεί η απόφαση για συγχώνευση τμημάτων της Β' Λυκείου και δημιουργία τμημάτων με 27 και 28 μαθητές. Αντίστοιχα, ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γυμνασίου Μοιρών Ηρακλείου με ψήφισμά του διαμαρτύρεται για τη σύμπτυξη τμημάτων της Β' Γυμνασίου και για τη δημιουργία τάξεων των 28 ατόμων. Τα ψηφίσματα αυτά κατατέθηκαν από το ΚΚΕ στη Βουλή ως Αναφορά προς την υπουργό Παιδείας.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org