Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ
Μηχανισμός κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής

Πρόσθετες διευκρινίσεις σχετικά με τα 15 αντιλαϊκά ορόσημα που απαιτούνται για την εκταμίευση δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης προς τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους ζήτησε η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κλιμάκιο της οποίας, υπό τον υποδιοικητή της Διεύθυνσης Δημοσιονομικής Πολιτικής, Ντ. Κοστέλο, βρίσκεται από χτες στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καταβολή της 1ης δόσης (μετά την προκαταβολή που ήδη έχει εκταμιευθεί) αναμένεται για τις αρχές του 2022. Το σχετικό αίτημα της κυβέρνησης και αφού στο μεταξύ δοθεί το πράσινο φως στη δέσμη με τα 15 ορόσημα, προσδιορίζεται για τις αρχές του επόμενου μήνα. Ουσιαστικά πρόκειται για διαδικαστικό ζήτημα, καθώς η κυβέρνηση έχει «καθαρίσει» το πεδίο με τα αντιλαϊκά ορόσημα της περιόδου, όπως ο εργασιακός νόμος - τερατούργημα, τα φορολογικά και άλλα κίνητρα για τους επιχειρηματικούς ομίλους κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση, οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που προβλέπονται στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας θα συνδυάζονται με την πάγια διαδικασία των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επόμενη βδομάδα αναμένεται να ανακοινώσει τις προτάσεις αναφορικά με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, που με τη σειρά τους θα συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο των αντιλαϊκών διεργασιών και παζαριών και τους επόμενους μήνες.

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ, σε νέα έκθεση που δημοσιοποίησε χτες, βλέπει τα ελλείμματα του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού να παραμένουν και τα επόμενα χρόνια, δείχνοντας ουσιαστικά στην κατεύθυνση ισοδύναμων αντιλαϊκών μέτρων.

Παράλληλα, οι δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειώνονται σταδιακά στο 52,4% το 2022, στο 50,9% το 2023, στο 50,2% το 2024, στο 49,1% το 2025 και στο 48,3% το 2026, ενώ το κρατικό χρέος, παρά τους όποιους ρυθμούς ανάκαμψης, αναμένεται το 2025 να επιστρέψει στα επίπεδα του 2019, δηλαδή κοντά στο 185% του ΑΕΠ.

Εντάξεις έργων

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε το πράσινο φως σε 36 επιπλέον έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1,34 δισ. ευρώ, προς ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Μεταξύ αυτών η διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, ο βόρειος οδικός άξονας Κρήτης, η αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και άλλων υποδομών.

Μεγάλο τμήμα των συγκεκριμένων επιχειρηματικών πλάνων θα «τρέξει» με τη μορφή Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) καθώς και πλήθος ιδιωτικών επενδύσεων που θα χρηματοδοτούνται μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του κρατικού προϋπολογισμού.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org