Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2021 - Κυριακή 12 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Συνομιλία Προέδρων με «αμοιβαία ανησυχία»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν την Παρασκευή οι Πρόεδροι των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, μετά από επτά μήνες, σε μια περίοδο που έχει ενταθεί ο πολυεπίπεδος ανταγωνισμός μεταξύ τους, με τις ΗΠΑ να ανησυχούν καθώς η Κίνα απειλεί την πρωτοκαθεδρία τους στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Στις ανακοινώσεις που εκδόθηκαν μετά τη συνάντηση από τις δύο πλευρές, διαπιστώνεται αυτή η σχέση ανταγωνισμού αλλά και αλλληλεξάρτησης των δύο καπιταλιστικών οικονομιών. Στο δελτίο Τύπου του Λευκού Οίκου σημειώνεται ότι έγινε μία «ευρεία, στρατηγική συζήτηση σε τομείς όπου τα συμφέροντά τους συγκλίνουν και σε περιοχές όπου τα συμφέροντα, οι αξίες και οι προοπτικές αποκλίνουν». Ωστόσο, ο Μπάιντεν δεν παρέλειψε να εκφράσει την ελπίδα ότι οι δύο πλευρές μπορούν να συνεργαστούν σε θέματα «αμοιβαίας ανησυχίας, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά την κλιματική αλλαγή και την αποτροπή πυρηνικής κρίσης στην Κορεατική Χερσόνησο». Σε γενικές γραμμές - πάντα κατά την άποψη της Ουάσιγκτον - Μπάιντεν και Σι συζήτησαν για την «ευθύνη που έχουν τα δύο έθνη να διασφαλίσουν πως ο ανταγωνισμός δεν θα εκτραπεί σε σύγκρουση».

Η ανακοίνωση της κινεζικής προεδρίας κάνει λόγο για «ειλικρινή και σε βάθος» συζήτηση και αναφέρει: «Η Κίνα και οι ΗΠΑ είναι αντίστοιχα η μεγαλύτερη αναπτυσσόμενη και η μεγαλύτερη αναπτυγμένη χώρα. Οπου μπορούν να χειριστούν τη σχέση τους καλά, αυτό έχει επίπτωση στο μέλλον του κόσμου και αυτό είναι ένα ζήτημα του αιώνα στο οποίο οι δύο χώρες θα πρέπει να δώσουν μία καλή απάντηση. Με τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίζει τόσο πολλές προκλήσεις, η Κίνα και οι ΗΠΑ πρέπει να κοιτάξουν τα πράγματα σε εύρος και να επωμιστούν σημαντικές ευθύνες». Αναφέρεται επίσης πως «οι δύο χώρες θα πρέπει να κοιτάξουν μπροστά και να δείξουν στρατηγικό κουράγιο και πολιτική αποφασιστικότητα, ώστε να επαναφέρουν τις σινοαμερικανικές σχέσεις στη σωστή τροχιά σταθερής ανάπτυξης το συντομότερο δυνατόν, για το καλό και των δύο λαών αλλά και του κόσμου».

Οσον αφορά θέματα τριβής και αντιπαράθεσης, το Πεκίνο δηλώνει ότι «πρότεινε τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων και αξιωματούχων, ώστε να προχωρήσουν ο συντονισμός και η συνεργασία σε κλιματική αλλαγή, πανδημία COVID-19, οικονομική ανάκαμψη και μεγάλα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ