Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2021 - Κυριακή 12 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αλλιώς

Με αφορμή τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και καθώς ενισχύονται οι διεργασίες για τη «στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης» στους καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς, δυναμώνει η προσπάθεια να παρουσιάζονται η λυκοσυμμαχία της ΕΕ και οι κυβερνήσεις της ως η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα ...«αλλιώς». Για παράδειγμα, άρθρο της γαλλικής «Le Monde» που προβλήθηκε και από ελληνικά ΜΜΕ, ισχυρίζεται ότι ενώ οι ΗΠΑ απάντησαν στις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη 2001 με «μυστικές φυλακές, απαγωγές υπόπτων από όλο τον κόσμο και μεταφορά τους στο Γκουαντάναμο», η Γαλλία με την τωρινή δίκη των κατηγορουμένων για τις πολύνεκρες επιθέσεις τον Νοέμβρη του 2015 στο Παρίσι «πρέπει να δείξει ότι οι δημοκρατίες μπορούν να δικάσουν την τρομοκρατία»... Στην πραγματικότητα βέβαια, η ΕΕ είναι χωμένη ως τα μπούνια σε όλη την αιματοβαμμένη απάτη του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Παρέα με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ συμμετείχε στην 20χρονη ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Αφγανιστάν και σε «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις σε άλλα σημεία του πλανήτη. Οι «ιπτάμενες φυλακές» της CIA σουλατσάρανε στα αεροδρόμια όλης της Ευρώπης - και στην Ελλάδα - πριν τραβήξουν για το Γκουαντάναμο, ενώ σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, πίσω από την ενίσχυση της «αντιτρομοκρατικής» νομοθεσίας, βρίσκεται το χτύπημα των λαϊκών ελευθεριών για τη θωράκιση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Πολύ περισσότερο, η προπαγάνδα για τη... «διαφορετική Ευρώπη» αποτελεί ακριβώς το προκάλυμμα για την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ, προκειμένου να μπορεί η λυκοσυμμαχία να διεξάγει και «αυτοτελώς» μεγάλης κλίμακας ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, μαζί ή και χωρίς τις ΗΠΑ, μεγαλώνοντας το «μπόι» της στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, άρα και τους κινδύνους για όλους τους λαούς.

«Πρόοδος»

Την προώθηση της ανήλικης εργασίας, στέλνοντας παιδιά που διαβιούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων για δουλειά στα ξενοδοχεία, φαίνεται ότι προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Παρουσιάζει μάλιστα τη συνεργασία αυτή με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο ως «δράση κοινωνικής πρόνοιας» και ως ...ομαλή αποϊδρυματοποίηση! Στη σχετική του ανακοίνωση και χωρίς πολλές λεπτομέρειες, το υπουργείο κάνει γνωστό ότι αποφάσισαν με τους μεγαλοξενοδόχους την «απασχόληση παιδιών άνω των 16 ετών, που διαβιούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων, σε ξενοδοχειακές μονάδες». Φαίνεται ότι η «πρόοδος» και το «νέο μοντέλο» στις εργασιακές σχέσεις, που η κυβέρνηση προπαγανδίζει, με αποκορύφωμα το αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη, περιλαμβάνουν και την αξιοποίηση των κρατικών μονάδων πρόνοιας ανηλίκων ως «δεξαμενή» φθηνού εργατικού δυναμικού. Επιστροφή στον μεσαίωνα δηλαδή, με επέκταση της ανήλικης εργασίας εν έτει 2021, αντί τα παιδιά να ολοκληρώνουν το σχολείο σήμερα κι ως ενήλικες αύριο να απολαμβάνουν σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής. Και επειδή το κράτος έχει συνέχεια, θυμίζουμε ότι το 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, «θεωρήθηκαν» πάνω από 7,5 χιλιάδες βιβλιάρια ανηλίκων (έναντι 562 θεωρήσεων το 2012), που αποτελεί ρεκόρ, σύμφωνα με τις εκθέσεις του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Με ...αβάντα αυτή την επίδοση, ετοιμάζεται η σημερινή κυβέρνηση να απογειώσει (και) την εργασιακή εκμετάλλευση ανηλίκων, δείχνοντας στην πράξη πώς εξασφαλίζονται τα υπερκέρδη των ομίλων σ' έναν από τους δυναμικότερους κλάδους της καπιταλιστικής ανάπτυξης, τον τουρισμό.

Σκόπευτρα

«Υπάρχουν λίγες κυβερνήσεις στην Ευρώπη που να υπηρέτησαν περισσότερο τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών», είπε o Αμερικανός πρέσβης, αποδίδοντας τα εύσημα στις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, που στήριξαν και στηρίζουν τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό. Εφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα τις υποδομές σε Ρεβυθούσα και Αλεξανδρούπολη, που καθιστούν την Ελλάδα «σταυροδρόμι» στη μεταφορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου, LNG, με την κατασκευή πλωτής και υπόγειας αποθήκης, αντίστοιχα. Οι υποδομές αυτές, σύμφωνα με τον πρέσβη, θα δώσουν τη δυνατότητα μεγαλύτερης διακίνησης LNG προς τις αγορές των Βαλκανίων, συμβάλλοντας καθοριστικά στην «απεξάρτησή» τους από το ρωσικό φυσικό αέριο. Τι λόγους έχει όμως ο λαός να πανηγυρίζει γι' αυτές τις εξελίξεις «ομού κι αντάμα» με τα αμερικανικά και τα ελληνικά μονοπώλια της Ενέργειας και των Μεταφορών; Απολύτως κανέναν! Εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου θα περνάνε από τη χώρα, αλλά ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει πανάκριβα την Ενέργεια σε όλες τις μορφές, ενώ θα διευρύνεται η ενεργειακή φτώχεια. Οσο για την «ενεργειακή διαφοροποίηση» της ΕΕ, αυτή προωθείται στο έδαφος των σκληρών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσία. Που σημαίνει ότι η μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας σ' αυτούς τους ανταγωνισμούς, μόνο κινδύνους έχουν και κανένα όφελος για τον λαό. Πολύ περισσότερο που οι «μπίζνες» με τα αμερικανικά μονοπώλια πάνε χέρι - χέρι με την επέκταση του στρατιωτικού αποτυπώματος των ΗΠΑ στην Ελλάδα, με τις βάσεις να ξεφυτρώνουν η μια δίπλα στην άλλη, «κλειδώνοντας» τη χώρα και τον λαό στα σκόπευτρα των ανταγωνιστών.

Τροχός

Τον νόμο για την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων διαφημίζει ο πρωθυπουργός με άρθρο του στην «Athens Voice», όπου ισχυρίζεται με θράσος πως «ο κάθε εργαζόμενος θα ξέρει ότι στο τέλος του εργασιακού του βίου θα έχει εξασφαλισμένα τα χρήματα που έχει καταθέσει, μαζί με όλα τα επιπλέον κέρδη από την ασφαλή επένδυσή τους...». «Ασφαλής επένδυση» ο τζόγος στα χρηματιστήρια! Αυτό είναι το παραμύθι που πουλάει ο πρωθυπουργός! Δεν είναι βέβαια ο πρώτος «ντελάλης» του χρηματιστηριακού τζόγου με τα λεφτά του λαού, «προς τέρψιν» των ομίλων. Για την ιστορία, θυμίζουμε ανάλογες κυβερνητικές παραινέσεις, όταν το 1999 το χρηματιστηριακό ράλι ήταν σε έξαψη: «Ολοι θα βγουν κερδισμένοι. Και η ελληνική οικονομία και οι ίδιες οι εταιρείες, αλλά και κάθε μέτοχος ο οποίος επενδύει το περίσσευμά του, το αποταμίευμά του» (Γιάννος Παπαντωνίου, 1/9/1999). «Σήμερα ένα εκατομμύριο επενδυτές ξέρουν ότι οι μετοχές στο χρηματιστήριο έχουν αξία» (Κώστας Λαλιώτης, 8/6/1999). «Ο τζίρος του χρηματιστηρίου θα είναι υψηλός και θα αποδώσει αυτά τα οποία έχουμε σχεδιάσει» (Κώστας Σημίτης, 5/9/1999). Ενάμιση χρόνο αργότερα, το στραπάτσο στο χρηματιστήριο έκανε «αέρα κοπανιστό» τις αποταμιεύσεις πολλών χιλιάδων οικογενειών, την ώρα που οι «εισηγμένες» μασουλούσαν τεράστια ποσά για τις επενδύσεις τους. Ολοι ξέρουν λοιπόν καλά ότι «ασφαλείς επενδύσεις» στον ...τροχό της τύχης δεν υπάρχουν. Και ότι από το τζογάρισμα του ιδρώτα τους οι εργαζόμενοι μόνο χαμένοι μπορεί να βγουν.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 11 Σεπτέμβρη

1823 Πεθαίνει ο Βρετανός αστός οικονομολόγος Ντέιβιντ Ρικάρντο.

1922 Εκδηλώνεται στρατιωτικό κίνημα από τους Ν. Πλαστήρα, Στ. Γονατά και Δ. Φωκά, με επίκεντρο τα στρατεύματα που κατέφυγαν στη Χίο και τη Λέσβο μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

1938 Γεννιέται η ηθοποιός Ξένια Καλογεροπούλου.

1943 Τμήματα του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου απελευθερώνουν την πόλη των Καλαβρύτων.

1947 Συνέρχεται στις 11-12 Σεπτέμβρη η 3η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, με κύριο θέμα την πολιτικο-στρατιωτική κατάσταση και τα καθήκοντα του Κόμματος γύρω από τη «δημιουργία ελεύθερου εδάφους στην έκταση της Μακεδονίας και την απελευθέρωση ολόκληρης της Μακεδονίας και Θράκης, με κέντρο τη Θεσσαλονίκη» (Σχέδιο «Λίμνες»).

1964 Καθιερώνεται η ελεύθερη χρήση της δημοτικής γλώσσας στα σχολεία.

1973 Εκδηλώνεται αμερικανοκίνητο στρατιωτικό πραξικόπημα στη Χιλή με επικεφαλής τον στρατηγό Αουγκούστο Πινοσέτ. Οι ΗΠΑ ήταν το πρώτο κράτος που αναγνώρισε την «κυβέρνηση» της στρατιωτικής χούντας.

1986 Πεθαίνει ο πολιτικός και ακαδημαϊκός Παναγιώτης Κανελλόπουλος, δύο φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

2001 Επιθέσεις αυτοκτονίας πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ με 4 αεροπλάνα που κατελήφθησαν και εν συνεχεία χρησιμοποιήθηκαν κατά συγκεκριμένων στόχων στο αμερικανικό έδαφος.

Κυριακή 12 Σεπτέμβρη

1921 Γεννιέται ο Πολωνός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Στανισλάβ Λεμ.

1935 Πραγματοποιείται συνεδρίαση της ΚΕ του ΚΚΕ, στην οποία εγκρίθηκαν οι Αποφάσεις του 7ου Συνεδρίου της Κομμουνιστικής Διεθνούς και ψηφίστηκε σχετική απόφαση για τη συγκρότηση «ενιαίου προλεταριακού μετώπου και τη συνδικαλιστική ενότητα, την πολιτική ενότητα της εργατικής τάξης, το παλλαϊκό ενιαίο μέτωπο, τη δημιουργία αντιφασιστικής κυβέρνησης» και την «πάλη για την ειρήνη».

1959 Η Σοβιετική Ενωση εκτοξεύει με επιτυχία το δεύτερο μη επανδρωμένο σκάφος προς τη Σελήνη («Λούνα-2»). Πρόκειται για το πρώτο σκάφος στην ιστορία της ανθρωπότητας που έφτασε στη Σελήνη και γενικότερα σε εξωγήινο σώμα.

1963 Υπογράφεται στην Αγκυρα η συμφωνία σύνδεσης ΕΟΚ - Τουρκίας.

1980 Ο στρατηγός Κ. Εβρέν, επικεφαλής πραξικοπήματος, ανατρέπει την κυβέρνηση της Τουρκίας υπό τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Το δικτατορικό καθεστώς διήρκεσε 3 χρόνια.

2013 Συνεργείο της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, εργάτες και στελέχη των ταξικών συνδικάτων, που πραγματοποιούσαν αφισοκόλληση για το 39ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο Πέραμα (λίγα μέτρα από την πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης), δέχονται δολοφονική επίθεση από 30 και πλέον χρυσαυγίτες. Επτά κομμουνιστές συνδικαλιστές τραυματίστηκαν. Η ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ απάντησαν με άμεσες και μαζικές κινητοποιήσεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ