Τρίτη 8 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΗΠΑ - ΚΙΝΑΣ
Μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του αμερικανικού κεφαλαίου

Στο επίκεντρο η παραγωγή ημιαγωγών (τσιπ) και η εφοδιαστική αλυσίδα

Στο πλαίσιο της συνολικότερης αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας, φουντώνει ο ανταγωνισμός και στον κρίσιμο τομέα των ημιαγωγών (τσιπ), που αφορά μεταξύ άλλων τις βιομηχανίες ηλεκτροκίνησης, τηλεπικοινωνιών και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

Την περασμένη Παρασκευή, η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ ψήφισε νομοσχέδιο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ έναντι της Κίνας, με έμφαση στην ενίσχυση της αμερικανικής παραγωγής ημιαγωγών με 52 δισ. δολάρια. Το νομοσχέδιο, γνωστό ως «America COMPETES Act 2022», προβλέπει επίσης επενδύσεις 45 δισ. δολαρίων για την ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Σε δήλωσή του ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στάθηκε στη σημασία του νομοσχεδίου για «να ξεπεράσουμε στον ανταγωνισμό την Κίνα και τον υπόλοιπο κόσμο στον 21ο αιώνα».

Οι ημιαγωγοί, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων κατασκευάζεται στην Ασία, είναι απαραίτητοι για την παραγωγή κινητών τηλεφώνων, αυτοκινήτων και άλλων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, ακόμα και για τη λειτουργία των συσκευών παροχής οξυγόνου στα νοσοκομεία. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, σήμερα το 4% των συστατικών μερών των αυτοκινήτων αποτελείται από ημιαγωγούς, ωστόσο το 2030 το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 20%.

Η αμερικανική κυβέρνηση επιχειρεί να πριμοδοτήσει την παραγωγή τους στις ΗΠΑ, με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, να καλεί σε στήριξη των επενδύσεων σε αυτόν τον τομέα, ώστε οι ΗΠΑ να μη βρίσκονται πλέον «στο έλεος άλλων χωρών». Με φόντο τα τεράστια πακέτα κρατικής χρηματοδότησης, η εταιρεία «Intel» ανακοίνωσε ήδη ότι από τα τέλη του έτους θα κατασκευάσει δύο εργοστάσια ημιαγωγών στο Οχάιο.

Σημειωτέον, το νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίστηκε μόνο από τους Δημοκρατικούς και καταψηφίστηκε από τους Ρεπουμπλικάνους (222 ψήφοι υπέρ, 210 κατά), παρότι τον περασμένη Ιούνη και τα δύο κόμματα ψήφισαν στη Γερουσία ένα παρόμοιο νομοσχέδιο.

Στο επίκεντρο των διαφωνιών - και των νέων παζαριών που θα ακολουθήσουν - βρίσκεται και αυτήν τη φορά η κόντρα για τη μοιρασιά των τεράστιων κρατικών πακέτων στα διαφορετικά τμήματα του αμερικανικού κεφαλαίου: Οι Ρεπουμπλικάνοι, πέρα από το πρόσχημα του κατά πόσο το νέο νομοσχέδιο αναγκάζει το Πεκίνο να λογοδοτήσει και για τις «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», επισημαίνουν ότι προβλέπει «υπερβολικές επενδύσεις» για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Ανησυχίες» των ΗΠΑ για μη τήρηση της εμπορικής συμφωνίας με το Πεκίνο

Στο μεταξύ, σε μία ακόμα πλευρά της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας, την ίδια ώρα που η Ουάσιγκτον προωθεί νέες κυρώσεις και δασμούς κατά κινεζικών μονοπωλίων, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν κατηγορούν το Πεκίνο ότι δεν έχει υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα για την αγορά αμερικανικών προϊόντων και υπηρεσιών αξίας 200 δισ. δολαρίων το 2020 και το 2021.

Τα παραπάνω προβλέπονται σε εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας που είχε υπογραφεί τον Γενάρη του 2020, επί προεδρίας Τραμπ, με στόχο την «εξομάλυνση» του «εμπορικού πολέμου» μεταξύ των δύο χωρών, παρότι και μετά την υπογραφή της παρέμειναν δασμοί εκατοντάδων δισ. δολαρίων σε προϊόντα και στις δύο πλευρές.

Στη συμφωνία αναφερόταν ότι η Κίνα θα αυξήσει τις αγορές αμερικανικών βιομηχανικών και αγροτικών προϊόντων, Ενέργειας και υπηρεσιών. Σύμφωνα ωστόσο με στοιχεία που δημοσιεύει το πρακτορείο «Reuters», το Πεκίνο έχει καλύψει μόνο το 60% αυτής της δέσμευσης.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το Εμπόριο, Σάρα Μπιάνκι, ανέφερε ότι οι σχετικές συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας είναι «πολύ δύσκολες».

Επισημαίνεται ότι το 2020 το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ με την Κίνα ήταν 310,3 δισ. δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ