Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2021 - Κυριακή 12 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Εκφοβισμός και βία μετά από την απόδραση των έξι Παλαιστινίων

ΡΑΜΑΛΑ.--

Με εφόδους στα σπίτια αμάχων, συλλήψεις άνευ λόγου, αποκλεισμό χωριών και βία, που αποσκοπούν στον εκφοβισμό, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις προσπαθούν να κάμψουν το ηθικό συγγενών των έξι Παλαιστίνιων κρατουμένων, που απέδρασαν με θεαματικό τρόπο τα ξημερώματα της Δευτέρας από τις φυλακές ασφαλείας Γκιλμπόα του βόρειου Ισραήλ σκάβοντας τούνελ.

Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων συνελήφθησαν την Παρασκευή κοντά στην Τζενίν στη Δυτική Οχθη οι δύο αδελφοί και η αδελφή του δραπέτη Μαχμούντ Αρντάχ, που συνελήφθη το 1996, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ ως ο εγκέφαλος της απόδρασης. Νωρίτερα είχαν συλληφθεί άλλα έξι συγγενικά πρόσωπα του Αρντάχ που παραμένουν υπό «διοικητική κράτηση».

Στη Χεβρώνα έγιναν επίσης συλλήψεις συγγενών του άλλου δραπέτη Γιακούμπ Μαχμούντ Κάντρι, ενώ για ανάκριση προσήχθη και ένας 17χρονος Παλαιστίνιος που χτυπήθηκε βάναυσα.

Την Τετάρτη το βράδυ σημειώθηκαν εξεγέρσεις Παλαιστίνιων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές, καθώς δέχτηκαν βάναυση συμπεριφορά και άσκηση βίας με αφορμή την απόδραση, που προκάλεσε αμηχανία στις κατοχικές δυνάμεις. Οι έξι Παλαιστίνιοι δραπέτες έχουν αναχθεί σε εθνικούς ήρωες και αυτό το Σαββατοκύριακο έχουν προγραμματιστεί κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει και εκεί τεταμένη, καθώς οι ανάγκες σε ανοικοδόμηση και ξαναστήσιμο βασικών υποδομών μετά τις 11ήμερες ισραηλινές επιθέσεις του περασμένου Μάη παραμένουν τεράστιες.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org