Τρίτη 27 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΗΠΑ
«Προειδοποιήσεις» του Πεκίνου με αφορμή την επίσκεψη Σέρμαν

Οι γεωπολιτικές αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, στο πλαίσιο της επιδίωξης των ΗΠΑ να διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία τους στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, τροφοδοτούν συνεχώς με ένταση τις διμερείς σχέσεις, όπως επιβεβαιώθηκε και από την επίσκεψη που πραγματοποιεί εδώ και λίγες μέρες στην Κίνα η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν.

Ο Κινέζος ομόλογός της, Σίε Φενγκ, συναντώντας την Σέρμαν στη βόρεια πόλη Τιαντζίν εκτίμησε ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο και αντιμετωπίζουν «σοβαρές δυσκολίες». Κατηγόρησε την κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι προσπαθεί να δαιμονοποιήσει την Κίνα και να της επιρρίψει την ευθύνη «για τα δικά τους δομικά προβλήματα». Κάλεσε παράλληλα τις ΗΠΑ να αλλάξουν «την εσφαλμένη αντίληψη και την επικίνδυνη πολιτική τους», λέγοντας πως «κατά βάση αυτό οφείλεται στο ότι κάποιοι Αμερικανοί βλέπουν στην Κίνα έναν κατά φαντασία εχθρό».

Ο ίδιος, μιλώντας αργότερα στο κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο «Phoenix», ξεκαθάρισε ότι η Κίνα «ποτέ δεν θα δεχτεί πως μία χώρα, οποιαδήποτε χώρα, είναι ανώτερη από τις άλλες».

Οι δηλώσεις αυτές μοιάζουν να συνεχίζουν τον φραστικό πόλεμο που σημειώθηκε τον περασμένο Μάρτη, στις πρώτες διμερείς συναντήσεις Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων στο Ανκορατζ στην Αλάσκα. Η Σέρμαν έφτασε στην Κίνα την Κυριακή, λίγες μέρες μετά την εκεί επίσκεψη του Αμερικανού απεσταλμένου για την Κλιματική Αλλαγή, Τζον Κέρι. Μεταξύ άλλων αναμένεται να συναντήσει και τον Κινέζο ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι. Οι διαβουλεύσεις επιχειρείται κατά κάποιον τρόπο να προετοιμάσουν το έδαφος για μία πιθανή συνάντηση των Προέδρων των δύο χωρών, Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ, τον ερχόμενο Οκτώβρη, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του G20.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ