Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Νέες κινητοποιήσεις χτες ενάντια στους εκβιασμούς και τις αναστολές

Την ασφυκτική κατάσταση που διαμορφώνεται στα νοσοκομεία με ευθύνη της κυβέρνησης καταγγέλλουν τα σωματεία των υγειονομικών

Αθήνα
Αθήνα
Με νέες συγκεντρώσεις έξω από το υπουργείο Υγείας στην Αθήνα, το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα, χτες το πρωί εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία έδωσαν συνέχεια στην πάλη τους για ενίσχυση των νοσοκομείων, απαιτώντας να παρθεί πίσω το μέτρο για τις αναστολές εργασίας, η μετατροπή δηλαδή του εμβολιασμού σε όχημα νέας επίθεσης στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Οι κινητοποιήσεις έγιναν στο πλαίσιο στάσης εργασίας που προκήρυξαν η ΠΟΕΔΗΝ και Σωματεία Εργαζομένων σε νοσοκομεία.

Στη συγκέντρωση στην Αθήνα συμμετείχαν με τα πανό τους σωματεία από τα νοσοκομεία της Αττικής, ενώ τη συγκέντρωση και πορεία που ακολούθησε προς τη Βουλή συνόδευε ένα κομβόι ασθενοφόρων. Κατά τη διάρκειά της μάλιστα κρατήθηκε και ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας διάταξη νόμου που ψήφισε το καλοκαίρι, θέτει από προχτές σε αναστολή καθηκόντων, χωρίς μισθό και Ασφάλιση για όσο διαρκεί, τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στις δημόσιες δομές Υγείας της χώρας. Επίσης, από την 1η Σεπτέμβρη η κυβέρνηση ανέστειλε τις κανονικές άδειες ομολογώντας έτσι τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και τις επιπτώσεις που έχουν, οι οποίες οξύνονται με τις αναστολές καθηκόντων.

Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Θεσσαλονίκη
Συνολικά υπολογίζεται να τεθούν σε αναστολή περίπου 10.000 εργαζόμενοι (γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό κ.ά.). Ηδη την 1η Σεπτέμβρη υπολογίζεται ότι μπήκε σε αναστολή σχεδόν το 60%, γεγονός που ήδη έχει προκαλέσει προβλήματα λειτουργίας σε νοσοκομεία.

Σημειώνεται ότι σε αναστολή εργασίας άρχισαν να τίθενται και οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ στην Κεντρική Μακεδονία, με αποτέλεσμα να προκύψει μείωση των πληρωμάτων που εξυπηρετούν τις ανάγκες των ασθενών. Σύμφωνα με πληροφορίες, από 449 εργαζόμενους του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη οι 75 είναι ανεμβολίαστοι. Ετσι χτες υπήρξαν επιπτώσεις στην πρωινή βάρδια, που λειτούργησε με μείον τέσσερα ασθενοφόρα. Στην προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά που δημιουργούνται, η διοίκηση αποφάσισε την ανάκληση όλων των αδειών που έχουν δοθεί στους εργαζόμενους που έχουν εμβολιαστεί, ακόμη και αυτών που επρόκειτο άμεσα να συνταξιοδοτηθούν.

Αντίστοιχα είναι και τα προβλήματα που καταγράφονται στη Δράμα, τα οποία αναδείχθηκαν στη χτεσινή κινητοποίηση, αφού εκτιμάται ότι το 15% του ήδη υποστελεχωμένου προσωπικού του νοσοκομείου εκδιώκεται με το απαράδεκτο μέτρο της κυβέρνησης. Οπως αναφέρθηκε από τον Γιάννη Παπαδόπουλο, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, οι ελλείψεις νοσηλευτριών ενδέχεται να οδηγήσουν στη συγχώνευση της Ορθοπεδικής κλινικής του νοσοκομείου με τη Χειρουργική. Να σημειωθεί πως ήδη, λόγω Covid, η Ορθοπεδική δέχεται τα περιστατικά από την Οφθαλμολογική, την ΩΡΛ και την Ουρολογική κλινική του Νοσοκομείου.

Στη Νάουσα, συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε το πρωί έξω από το Νοσοκομείο και ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης, η οποία κατέληξε στο δημαρχείο.

Στη Χαλκίδα αρχικά έγινε συγκέντρωση στην πύλη του Νοσοκομείου, ενώ στη συνέχεια έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του διοικητή, ενώ παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στην πύλη του Νοσοκομείου Λαμίας.

Στη Σάμο ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου πραγματοποίησε τρίωρη κατάληψη στις διοικητικές υπηρεσίες για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, με μεγάλη συμμέτοχη εργαζομένων. Οπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, σε περίπτωση που τεθούν εκτός εργασίας υγειονομικοί, το ήδη υποστελεχωμένο νοσοκομείο θα απορρυθμιστεί εντελώς.

Στο Ηράκλειο Κρήτης, συγκέντρωση έξω από την 7η Υγειονομική Περιφέρεια έκαναν τα Σωματεία Εργαζομένων των νοσοκομείων ΠΑΓΝΗ, «Βενιζέλειο» και Αγίου Νικολάου.

Μεγαλώνουν τα προβλήματα και στην Πάτρα

Συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους, αντιδρώντας στην κυβερνητική απόφαση που προβλέπει αναστολή των καθηκόντων για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς και διεκδικώντας την ενίσχυση των νοσοκομείων, έδωσαν και στην Αχαΐα εργαζόμενοι στο χώρο της δημόσιας Υγείας, από κοινού με τα σωματεία τους.

Στη μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην έδρα της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας στην Πάτρα συμμετείχαν εργαζόμενοι από νοσοκομεία της Αχαΐας, μεταξύ των οποίων ΠΝΠ Ρίου, «Αγ. Ανδρέα», «Καραμανδάνειου» και Αιγίου, αναδεικνύοντας τα ήδη μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη λειτουργία των ιδρυμάτων, καθώς και ότι αυτά θα μεγεθυνθούν, με την εφαρμογή των αναστολών.

Στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, με επικεφαλής τον πρόεδρο, Δημήτρη Μαρμούτα, ενώ μέλη της διοίκησης συμμετείχαν στην παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του διοικητή της 6ης ΥΠΕ.

Οπως καταγγέλθηκε από τα σωματεία των εργαζομένων, το μέτρο της αναστολής θα δημιουργήσει νέα, ακόμη μεγαλύτερα κενά στα ήδη υπάρχοντα στα νοσοκομεία όλης της Αχαΐας, αλλά και συνολικά της 6ης ΥΠΕ. Η κυβέρνηση μάλιστα ετοιμάζεται να καλύψει τα κενά με μετακινήσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, ακόμη και από νομό σε νομό!

«Οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη λειτουργία κλινικών στα νοσοκομεία είναι να υπάρχουν τουλάχιστον 17 άτομα. Αυτή τη στιγμή ο μ.ο. λειτουργίας των κλινικών στο Ρίο είναι 12», ανέφερε χαρακτηριστικά το μέλος της διοίκησης του Σωματείου των Εργαζομένων, Αντώνης Ντάσιος, λέγοντας ότι οι κλινικές είναι ήδη κάτω από τα όρια ασφαλείας. Πρόκειται για κενά που θα οδηγήσουν το νοσοκομείο σε κατάρρευση λόγω των αναστολών. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι με τα παραπάνω μέτρα «δίνεται η ευκαιρία στους ιδιωτικούς ομίλους να αυξήσουν την πελατεία και τα κέρδη τους, αφού τα νοσοκομεία δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τις λαϊκές ανάγκες».

Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση στο δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Πάτρας και συγκεκριμένα στον «Αγιο Ανδρέα», όπου έτσι κι αλλιώς οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις 300.

ΕΚ Πάτρας: «Απαράδεκτο να αξιοποιείται ο εμβολιασμός ως μέσο εκβιασμού!»

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, αφού με τον νόμο για τον "υποχρεωτικό εμβολιασμό" έδειξε το δρόμο στην εργοδοσία για να εξαπολύσει έναν νέο γύρο επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Και τονίζει ότι η κυβέρνηση «αντί να στηρίξει το δημόσιο σύστημα Υγείας, αντί να υποχρεώσει τους εργοδότες να πάρουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, αντί να ενισχύσει την ουσιαστική, επιστημονική ενημέρωση για την ανάγκη του καθολικού εμβολιασμού, επιδιώκει με την πολιτική της να αναγάγει την προστασία της Υγείας αποκλειστικά στην ατομική ευθύνη των ίδιων των εργαζομένων.

ΤΟ ΛΕΜΕ ΚΑΘΑΡΑ! Δεν θα ανεχτούμε καμία επίθεση στα εργασιακά και ατομικά δικαιώματα των εργαζομένων. Καμία αναστολή σύμβασης, καμία απόλυση, καμία πειθαρχική δίωξη ειδικά των συναδέλφων μας υγειονομικών και εκπαιδευτικών».

Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας ξεκαθαρίζει ότι από την πρώτη στιγμή έχει ταχθεί υπέρ του καθολικού, δημόσιου και δωρεάν εμβολισμού, με στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων, με συνεχή ενημέρωση των εργαζομένων για να καταπολεμηθούν διάφορες αντιεπιστημονικές, σκοταδιστικές θεωρίες, με πλήρη προληπτικό έλεγχο και παρακολούθηση των εμβολιασμένων, με αξιοποίηση όλων των ασφαλών εμβολίων και φαρμάκων.

Απαιτεί από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τα απαράδεκτα μέτρα των απολύσεων και των αναστολών και διεκδικεί την άμεση ενίσχυση με προσωπικό και υποδομές των νοσοκομείων, των ΚΕ και ΤΟΜΥ. Την άμεση επαναλειτουργία και τον εξοπλισμό του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος, νέων κλινών ΜΕΘ. Επίσης μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, αλλά και για την ασφαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ