Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Εφιαλτική η εμπειρία από άλλες χώρες

Eurokinissi

Το νομοσχέδιο αποτελεί χρηματοδοτικό εργαλείο για τα επόμενα 40 χρόνια για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων «και με το βλέμμα στραμμένο στο λεγόμενο ανταποδοτικό κομμάτι της κύριας σύνταξης», ανέφερε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.

Στην ουσία, επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο τίθενται σε εφαρμογή ο αντιλαϊκός «ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων» της ΕΕ και η «Αρχή 15», όπου καταργείται η κρατική υποχρέωση και ευθύνη για κατοχύρωση των συνταξιοδοτικών παροχών που πλέον εξατομικεύονται και εμπορευματοποιούνται. Το δικαίωμα στη σύνταξη μετατρέπεται από συλλογικό κοινωνικό δικαίωμα σε ατομικό και στην Ελλάδα άργησε να εφαρμοστεί λόγω των μεγάλων εργατικών αγώνων.

Εδωσε απάντηση στην επίκληση της κυβέρνησης παραδειγμάτων από σκανδιναβικές χώρες που ήδη εφαρμόζονται αυτές οι κατευθύνσεις, καταθέτοντας στοιχεία που δίνουν οι επίσημες υπηρεσίες των χωρών αυτών και που δείχνουν ότι το τζογάρισμα των επικουρικών συντάξεων σε ιδιωτικούς ομίλους οδήγησε σε απώλεια του εισοδήματος, γενίκευσε τις συντάξεις πείνας, συνέβαλε οι συνταξιούχοι να ζητούν εργασία για συμπλήρωμα του εισοδήματός τους.

Για παράδειγμα, στη Δανία, που διαρκώς επικαλείται η κυβέρνηση εδώ και δεκαετίες, έχει διαχωριστεί η σύνταξη σε εθνική και ανταποδοτική. «Το αποτέλεσμα είναι και εδώ ότι η μόνη εγγύηση είναι η παροχή μιας βασικής σύνταξης φτώχειας και ελεημοσύνης». Οι επενδυτικές εταιρείες τζογάρουν όπου και όπως θέλουν τις εισφορές των χιλιάδων εργαζομένων, ενώ υπολογίζεται ότι ο σημερινός 24χρονος στη χώρα αυτή θα συνταξιοδοτηθεί στα 74. Ολο και περισσότεροι συνταξιούχοι εξαθλιώνονται και αναζητούν διάφορα επιδόματα, ενώ 17 χιλιάδες Δανοί συνταξιούχοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Υπολογίζεται ότι οι χρηματιστηριακές αναταραχές το 2020 κόστισαν στους Δανούς συνταξιούχους πάνω από 300 δισ. κορόνες, περίπου 40 δισ. ευρώ.

Τόνισε πως η Ασφάλιση είναι δικαίωμα και όχι τζόγος, είναι θέμα πολιτικό και οι αγώνες του λαού μπορούν όχι μόνο να καθυστερούν τις αντιλαϊκές πολιτικές, αλλά και να τις ανατρέψουν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ