Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί

Ευκαιρία, για να παρουσιάσουν τις δικές τους αντιδραστικές παραλλαγές, βγαλμένες από τα κιτάπια του κεφαλαίου, για το τζογάρισμα των αποθεματικών των Ταμείων, την ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος και τη σταδιακή απαλλαγή κράτους και εργοδοτών από την Ασφάλιση, βρήκαν και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε «ύβρι στις σημερινές και στις επόμενες γενιές των Ελληνίδων και των Ελλήνων» και «βαθιά αντικοινωνική πράξη». Ξέχασε, ωστόσο, ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο πατάει στο έδαφος που καλλιέργησε η πολιτική της δικής του κυβέρνησης, ο αντιδραστικός νόμος Κατρούγκαλου, χτίζοντας πάνω στις αντιασφαλιστικές ανατροπές που αυτός εισήγαγε, υπηρετώντας τη στρατηγική του κεφαλαίου και τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Προσπέρασε και τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις που φέρουν τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ, επιρρίπτοντας ευθύνες μόνο στη σημερινή κυβέρνηση για την κατάργηση του 8ωρου, την ακύρωση της ισχύος των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τους μισθούς πείνας!

Μάλιστα, όχι μόνο προσπέρασε τα αντιασφαλιστικά και αντεργατικά πεπραγμένα της κυβέρνησής του αλλά είχε και το θράσος να ισχυριστεί ότι η κυβέρνησή του ήταν αυτή που με τις ευλογίες των αρμόδιων ευρωπαϊκών οργάνων παρέδωσε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, «με όλες του τις αδυναμίες, αλλά βιώσιμο για πρώτη φορά τα τελευταία είκοσι χρόνια», δίχως φυσικά να πει ότι η βιωσιμότητα στην οποία αναφέρεται οικοδομήθηκε πάνω στο πετσόκομμα των συντάξεων κατά 30%, στην κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, στη δραστική μείωση των κοινωνικών παροχών, δημιουργώντας πρόβλημα για τη «βιωσιμότητα» των ίδιων των συνταξιούχων και των οικογενειών τους. Στην προσπάθεια, εξάλλου, να καλύψει τα βαθιά ίχνη που αφήνει η στρατηγική σύμπλευση με τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, αλλά και να βγάλει λάδι το σύστημα της εκμετάλλευσης, υπερασπιζόμενος την αυταπάτη μιας εξωραϊσμένης εκδοχής του, ο Αλ. Τσίπρας απέδωσε τις επιλογές της κυβέρνησης σε ιδεοληψία και επιχείρησε να ισχυριστεί ότι σε όλον τον καπιταλιστικό κόσμο «παντού στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ» το «κοινωνικό κράτος και οι δομές του ενισχύονται, γίνονται προσπάθειες να βελτιωθούν οι εργασιακές συνθήκες σε μια σειρά από χώρες για να διαφυλαχτεί η κοινωνική συνοχή...»!

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φ. Γεννηματά, κατέθεσε τις δικές της προτάσεις για τάχα «τολμηρές αλλαγές που θα στηρίξουν το δημόσιο Κοινωνικό Ασφαλιστικό σύστημα» που λίγη διαφορά έχουν από τα όσα προωθεί η σημερινή κυβέρνηση. Μάλιστα, χαρακτήρισε τα επαγγελματικά ταμεία ως «πραγματική μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού» και καυχήθηκε ότι την ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ το 2010. Επόμενη ...ρηξικέλευθη πρόταση του ΚΙΝΑΛ είναι, όπως είπε η πρόεδρός του, η «θεσμοθέτηση ελάχιστου και εγγυημένου εισοδήματος για τους συνταξιούχους με επαναφορά μιας νέας μορφής ΕΚΑΣ», δηλαδή συνέχιση της ελεημοσύνης της εθνικής σύνταξης με άλλο όνομα.

Ο πρόεδρος της Ελ. Λύσης, Κ. Βελόπουλος, πρότεινε στην κυβέρνηση αντί να «παίξει τα λεφτά των Ελλήνων» στο χρηματιστήριο να τα επενδύσει «στα σίγουρα», όπως έκαναν «οι Καναδοί που τα ασφαλιστικά τους ταμεία επένδυσαν στο "Ελευθέριος Βενιζέλος"» ή «οι Νορβηγοί όπου τα ασφαλιστικά τους ταμεία επένδυσαν τα κεφάλαιά τους στις εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Ο δε πρόεδρος του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης, ανέφερε ότι «θα φέρουμε νόμο αποσύνδεσης των συντάξεων από τον τζόγο των χρηματαγορών» για να «συνδέσουμε τα συνταξιοδοτικά ταμεία με τη νέα αναπτυξιακή τράπεζα που προτείνουμε, της οποίας οι μετοχές θα αποτελέσουν κεφάλαιο των δημόσιων συνταξιοδοτικών ταμείων»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι απαιτήσεις της καπιταλιστικής ανάπτυξης καθορίζουν τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό(2021-09-02 00:00:00.0)
Απέναντι στο νέο γύρο της επίθεσης και τη δηλητηριώδη προπαγάνδα που τον συνοδεύει(2019-10-12 00:00:00.0)
Νέα επιδρομή σε συντάξεις - παροχές(2013-02-01 00:00:00.0)
Ετοιμάζουν νέα επέλαση(2013-01-08 00:00:00.0)
Συνένοχοι για τη σφαγή των συντάξεων(2011-12-24 00:00:00.0)
Αξιοποιούνται για «κούρεμα» των συντάξεων(2011-11-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ