Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προκλητική προπαγάνδα για την υπεράσπιση του αντιασφαλιστικού εκτρώματος

Eurokinissi

Η συζήτηση στη Βουλή και οι ισχυρισμοί που διατύπωσε η κυβερνητική πλειοψηφία είναι εξίσου αποκαλυπτικοί, όσο και το ίδιο το νομοσχέδιο, για τους πραγματικούς στόχους που έρχεται να εξυπηρετήσει η ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων. Το γεγονός δηλαδή ότι τα κυβερνητικά στελέχη επιστράτευσαν έναν ολόκληρο οχετό ψεύδους, συκοφαντιών και παραπληροφόρησης, μόνο τυχαίο δεν είναι.

Ψηλά στην κυβερνητική προπαγάνδα, που μονότονα επαναλάμβαναν υπουργοί και βουλευτές από το βήμα της Βουλής, ήταν η φράση πως «οι σημερινοί ασφαλισμένοι πληρώνουν για τις συντάξεις των συνταξιούχων», αφήνοντας να αιωρείται η συκοφαντία ότι οι σημερινοί συνταξιούχοι ζουν σε βάρος της νέας γενιάς. Μάλιστα, ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, ενισχύοντας την άθλια κυβερνητική προπαγάνδα, έλεγε ότι οι εισφορές των νέων πάνε στον... «κουβά».

Πρόκειται για μια αισχρή προσπάθεια να καλλιεργηθεί ο κοινωνικός αυτοματισμός, να στραφεί η νέα γενιά ενάντια στους πατεράδες και τους παππούδες της. Να διαγραφεί το γεγονός ότι οι σημερινοί συνταξιούχοι έχουν πληρώσει με το αίμα τους τις πετσοκομμένες συντάξεις τους. Τουλάχιστον το 40% του εισοδήματός τους πήγαινε για δεκαετίες στα ασφαλιστικά ταμεία και στην κάλυψη της Υγείας. Αλλά αυτές οι υπέρογκες κρατήσεις, αντί σήμερα να αποτελούν πηγή χρηματοδότησης και ενίσχυσης των συντάξεών τους, λεηλατήθηκαν από το αστικό κράτος. Το έγκλημα αυτό, τη λεηλασία των αποθεματικών, των εισφορών των σημερινών συνταξιούχων, που έγιναν θαλασσοδάνεια προς το κεφάλαιο και «δωράκια» προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, επιχειρούν να κρύψουν αυτές οι τοποθετήσεις. Ταυτόχρονα η επιμονή της κυβέρνησης σε αυτά τα άθλια επιχειρήματα δείχνει ότι στόχος είναι η επέκταση της λογικής του τζογαρίσματος και στην κύρια Ασφάλιση, όπως χαρακτηριστικά ζήτησε και βουλευτής της ΝΔ στη Βουλή.

Στην ίδια γραμμή είναι και ο κυβερνητικός ισχυρισμός πως δήθεν το κράτος επιχορηγεί με ...υπέρογκα ποσά τις σημερινές συντάξεις, πράγμα που στέκεται εμπόδιο στην «ανάπτυξη», ακόμα και στην άσκηση από την κυβέρνηση «κοινωνικής πολιτικής». Μάλιστα, για να καλλιεργείται ο κοινωνικός αυτοματισμός, ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας επαναλάμβανε τον αριθμό «15 με 16 δισ. ετησίως» (!), επιβεβαιώνοντας ότι η προστασία των συνταξιούχων αποτελεί «βαρίδι» για την καπιταλιστική ανάκαμψη, που οι κυβερνήσεις ψάχνουν τρόπο να ξεφορτωθούν. Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι πάγια στρατηγική του αστικού κράτους είναι να ξεμπερδεύει από την υποχρέωση της χρηματοδότησης της Κοινωνικής Ασφάλισης, ώστε να ανοιχτεί ένα ακόμα πεδίο κερδοφορίας, αλλά και να εξοικονομηθούν πόροι για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων. Αλλωστε, η λεηλασία των ασφαλιστικών εισφορών υπολογίζεται στα 100 δισ. ευρώ, ενώ η πραγματική κρατική επιχορήγηση προς τον ΕΦΚΑ είναι 8,2 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί μόλις στο 4,78% του ΑΕΠ! Μάλιστα, η λειψή αυτή χρηματοδότηση αφορά μόνο στις κύριες συντάξεις και όχι στις επικουρικές, για τις οποίες το κράτος δεν έδωσε ποτέ ούτε ένα ευρώ, ούτε μία δραχμή και όλο το βάρος βάρυνε και συνεχίζει να βαραίνει αποκλειστικά τους εργαζόμενους.

Σημειώνεται επίσης ότι η επιβάρυνση από το χρηματοδοτικό κενό μετάβασης στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα φτάνει μέχρι και τα 78 δισ. ευρώ, κάτι που δεν ...ανησυχεί τόσο την κυβέρνηση, όσο το «κόστος» χρηματοδότησης των συντάξεων. Το κόστος αυτό έτσι κι αλλιώς θα το φορτώσουν και πάλι στα λαϊκά στρώματα. Θα το πληρώσουν όλοι οι φορολογούμενοι, οι σημερινοί συνταξιούχοι και κυρίως η νέα γενιά στις πλάτες της οποίας θα πέσει και αυτό το βάρος, όταν θα έρθει «το πλήρωμα του χρόνου», όπως και οι κίνδυνοι από το τζογάρισμα των εισφορών της. Στον αντίποδα, οι καπιταλιστικοί όμιλοι - μέσα από την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών - θα βάλουν στο χέρι τους ατομικούς κουμπαράδες των νέων και θα «αξιοποιήσουν» κατάλληλα το τζάμπα χρήμα που τους προσφέρεται και που εκτιμάται σε πάνω από 80 δισ. ευρώ.

Πολυφορέθηκε επίσης στη συζήτηση στη Βουλή ο ανυπόστατος ισχυρισμός ότι με την ιδιωτικοποίηση οι νέοι θα λάβουν μεγαλύτερες επικουρικές συντάξεις, ότι «παίρνουν τη σύνταξη στα χέρια τους». Οι αρμόδιοι υπουργοί έδειχναν μάλιστα στη Βουλή κάτι πίνακες με τις ...«μεγάλες αποδόσεις» που θα έχουν οι τζογαρισμένες εισφορές. Απέφυγαν όπως ο «διάβολος το λιβάνι» να αναφερθούν στις συχνές και πασίγνωστες χρεοκοπίες ασφαλιστικών εταιρειών, τραπεζών κ.λπ. που «έκαψαν» στην κυριολεξία ασφαλισμένους και συνταξιούχους, δείχνοντας ότι το μόνο που «παίρνουν στα χέρια τους» είναι το πώς θα χάσουν τις εισφορές τους. Υπενθυμίζουμε άλλωστε πως σύμφωνα με τα επίσημα γνωστά στοιχεία μόνο στην παγκόσμια καπιταλιστική κρίση 2008 και 2009, στα δημόσια και ιδιωτικά κεφαλαιοποιητικά συστήματα εξανεμίστηκαν συντάξεις ύψους 5,4 τρισ. δολαρίων παγκοσμίως!

Η συζήτηση στη Βουλή έδειξε ότι ήδη η κυβέρνηση και οι θιασώτες της έχουν έτοιμο και έβαλαν σε λειτουργία το προπαγανδιστικό τους οπλοστάσιο για την ολοκληρωτική κατεδάφιση της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, σε συνέχεια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών ήταν ο προθάλαμος, το «πεδίο δοκιμών» μιας ευρύτερης επιχείρησης που στο στόχαστρό της θα βάλει και τις κύριες συντάξεις, όπως και την Υγεία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ