Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Μετακινήσεις, τρίμηνες συμβάσεις και ιδιώτες προβλέπει η τροπολογία

Ρυθμίσεις που παρατείνουν τις διατάξεις αναφορικά με τις μετακινήσεις του υγειονομικού προσωπικού από δομή σε δομή, προβλέπουν προσλήψεις συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και την ανάθεση υπηρεσιών σε ιδιωτικές εταιρείες, περιλαμβάνει η τροπολογία που κατατέθηκε από την κυβέρνηση, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των κενών που προκύπτουν από την αναστολή καθηκόντων.

Η τροπολογία, που αποτελεί «πρόβα τζενεράλε» της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ» της γενικευμένης επιχειρηματικής λειτουργίας προβλέπει έναν ακόμα γύρο μετακινήσεων προσωπικού σε νοσοκομεία και κλινικές με τη γνωστή συνταγή του «μπαλώματος» των μεγάλων κενών. Συγκεκριμένα, οι μετακινήσεις προσωπικού εντός της ίδιας ΥΠΕ ή μεταξύ διαφορετικών ΥΠΕ, με αποφάσεις των διοικητών παρατείνονται έως το τέλος του έτους. Δίνεται η δυνατότητα για μετακινήσεις προσωπικού του ΕΚΑΒ «για χρονικό διάστημα τριών μηνών, με δυνατότητα παράτασης για τρεις μήνες ακόμη», ενώ προβλέπεται η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού από τις ΤΟΜΥ σε ΚΥ και άλλους φορείς.

Παράλληλα, προβλέπεται η δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου (άρθρο 2), με τρίμηνες συμβάσεις που μπορούν να παραταθούν για τρεις μήνες ακόμα μετά τη λήξη τους.

Οσον αφορά στην ανάθεση υπηρεσιών σε τρίτους (άρθρο 3), η κυβέρνηση κάνει ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση εμπορευματοποίησης της Υγείας, δίνοντας τη δυνατότητα στις διοικήσεις δομών και νοσοκομείων να συνάπτουν συμβάσεις προμήθειας υπηρεσιών (διοικητικού προσωπικού, καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης, συντήρησης, πληροφοριακών συστημάτων) με εταιρείες «κατά παρέκκλιση των κείμενων εθνικών διατάξεων περί δημοσίων συμβάσεων». Η διάρκεια των συμβάσεων θα είναι τρίμηνη, με δυνατότητα παράτασης για άλλους τρεις μήνες, και το κόστος καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του εκάστοτε φορέα με έκτακτη επιχορήγηση από το υπουργείο Υγείας.

Αντίστοιχα, για την κάλυψη κενών που προκύπτουν από την αναστολή καθηκόντων παραϊατρικού προσωπικού στον εργαστηριακό τομέα, οι διοικήσεις μπορούν «να αναθέτουν άμεσα τις σχετικές υπηρεσίες σε συμβεβλημένα με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) εργαστήρια», ενώ ανάλογη πρόβλεψη υπάρχει για τη σύναψη συμβάσεων με «κατόχους αδειοδοτημένων ασθενοφόρων του ιδιωτικού τομέα».

«Οποιος δεν εμβολιαστεί θα παραμείνει σε καθεστώς αναστολής για όσο χρειαστεί», ανέφερε στο μεταξύ σε χτεσινή του δήλωση ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, επιχειρώντας να φορτώσει στους «λίγους ανεμβολίαστους» τις ευθύνες της κυβέρνησης για το χάλι της υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος Υγείας. Προανήγγειλε, επίσης, τροπολογία που θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους υγειονομικούς εμβολιαστούν με την πρώτη δόση να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά «με την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του εμβολιασμού τους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ