Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΒΟΥΛΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Οι αντιασφαλιστικοί σχεδιασμοί θα βρουν απέναντι τη δύναμη του οργανωμένου μαζικού αγώνα

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βουλή για το Ασφαλιστικό

Eurokinissi

«

Φέρνετε για ψήφιση ένα νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί την Επικουρική Ασφάλιση και καταργεί κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με σκληρούς ταξικούς αγώνες. Ο συμβολισμός της ψήφισης αυτού του νομοσχεδίου, σε συνθήκες όπου ο λαός μας δοκιμάζεται, από τις τραγικές συνέπειες του 4ου κύματος της πανδημίας και ενώ μετρά ακόμα τις πληγές του από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία. Γιατί επιβεβαιώνει τη θέληση της κυβέρνησής σας να προχωρήσει την αντιλαϊκή πολιτική της και να υλοποιήσει τη στρατηγική του κεφαλαίου σε συνθήκες όπου ο λαός μας υποφέρει». Τα παραπάνω τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, μιλώντας χτες στη Βουλή για το Ασφαλιστικό.

Οπως κατήγγειλε, με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δίνονται άμεσα 8 δισεκατομμύρια ευρώ στα «κοράκια» των ασφαλιστικών εταιρειών, την ίδια στιγμή που δεν παίρνεται κανένα μέτρο προστασίας της υγείας του λαού, αποκατάστασης των πληγέντων από τις πυρκαγιές με αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων.

Στόχος σας η εξατομίκευση της Κοινωνικής Ασφάλισης

«Ανάγετε σε ατομική ευθύνη την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού όχι μόνο για να κρύψετε τις δικές σας εγκληματικές ευθύνες αλλά γιατί αυτή η κατεύθυνση γίνεται όχημα για να δικαιολογηθούν και να περάσουν μεγάλες ανατροπές. Οπως κάνατε με το νόμο - έκτρωμα που ψηφίσατε τον Ιούνη μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, αναγορεύοντας σε δήθεν ατομική επιλογή την κατάργηση του 8ωρου. Ετσι και με το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης, υλοποιώντας τον αντιδραστικό νόμο Κατρούγκαλου, καθιερώνετε τον "ατομικό κουμπαρά". Δηλαδή, η σύνταξη και οι κοινωνικές παροχές θα εξαρτώνται αποκλειστικά από το ρίσκο και τις επενδυτικές επιλογές του κάθε ασφαλισμένου ξεχωριστά. Το κράτος δεν θα εγγυάται τίποτα», υπογράμμισε.

Χαρακτήρισε προσχηματικό τον τίτλο του νομοσχεδίου, «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά», επισημαίνοντας ότι τους νέους «με την πολιτική σας τους καταδικάζετε στην αμάθεια, στην αβεβαιότητα, στο συνεχές κυνήγι δεξιοτήτων, καθιερώνοντας την Τράπεζα Θεμάτων στα σχολεία, ενισχύοντας τους ταξικούς φραγμούς στην Εκπαίδευση, αφήνοντας έξω από τις πανεπιστημιακές σχολές 40.000 μαθητές και μαθήτριες...».

Αντέκρουσε το κυβερνητικό επιχείρημα ότι δεν θα αλλάξει κάτι στους σημερινούς συνταξιούχους, σημειώνοντας: «Πάλι ψέματα λέτε. Γιατί το κόστος μετάβασης στο νέο σύστημα, το οποίο δεν μπορείτε να προσεγγίσετε ούτε εσείς οι ίδιοι, δηλαδή η τρύπα που θα δημιουργηθεί στα αποθεματικά του σημερινού συστήματος, αφού σταδιακά θα μειώνεται και τελικά θα σταματήσει η καταβολή εισφορών, θα οδηγήσει αντικειμενικά σε νέες μειώσεις συντάξεων, αφού οι δημοσιονομικοί "κόφτες" και τα ματωμένα πλεονάσματα του κρατικού προϋπολογισμού θα κάνουν υποχρεωτική μια τέτοια επιλογή!».

Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι η επίθεση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με την επίθεση στους μισθούς, στις Συλλογικές Συμβάσεις, την αλλαγή προς το χειρότερο στις εργασιακές σχέσεις. «Με ένα νήμα δένονται οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και στον εργάσιμο χρόνο με το Ασφαλιστικό», τόνισε, προσθέτοντας: «Η βρώμικη προπαγάνδα σας, η οποία βαφτίζει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και τη νέα διαρροή στα ασφαλιστικά ταμεία ως καθαρή αύξηση στους ονομαστικούς μισθούς, δεν θα περάσει! Μειώνετε συνολικά τον εργατικό μισθό και αυτή είναι η μόνη αλήθεια».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του επισήμανε «Ο στόχος σας και η συρροή όλων των αντιασφαλιστικών νόμων σε αυτό οδηγεί, στο εξής: Να φτάσουμε στην εξατομίκευση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ενας εργαζόμενος να δίνει όσα και αν έχει και με βάση αυτό θα λαμβάνει. Αν δεν έχει, θα του εξασφαλίζεται ένα υποτυπώδες πλέγμα παροχών, στα όρια της ανέχειας, μία σύνταξη στα 380 ευρώ, και αυτή πάλι αν έχει 20 χρόνια εργασίας. Θα πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές, αλλά δεν θα ξέρει αν θα πάρει τελικά σύνταξη και ποιο θα είναι το ύψος της, αφού αυτή θα είναι αποτέλεσμα του χρηματιστηριακού τζόγου. Αλλά και ούτε θα ξέρει πότε θα βγει στη σύνταξη, αφού στη στρατηγική του κεφαλαίου είναι η καθιέρωση κινήτρων για παραμονή στην εργασία και μετά τη συμπλήρωση του ορίου συνταξιοδότησης».

Διεξοδική αναφορά έκανε στις επιδιώξεις σε επίπεδο ΕΕ για δουλειά έως τα 74, στο όνομα της «γήρανσης του πληθυσμού της Ευρώπης», ποινικοποιώντας την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και κουνώντας παράλληλα το δάχτυλο στους εργαζόμενους για τη «βιωσιμότητα των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης»! Ενώ θύμισε ότι πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΕΕ, που ΝΔ - ΚΙΝΑΛ ψήφισαν ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε με λευκό, «προβλέπει την παράταση του εργάσιμου βίου, την απόσυρση του κράτους από την όποια ευθύνη φροντίδας των ηλικιωμένων, την ανάπτυξη κερδοφόρων δραστηριοτήτων για την πώληση αγαθών και υπηρεσιών που έχουν ανάγκη οι ηλικιωμένοι κ.λπ.».

Κανένα κόμμα που κυβέρνησε δεν είναι αθώο του αίματος

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι «το τωρινό ασφαλιστικό νομοσχέδιο παίρνει τη σκυτάλη από τις αντιδραστικές αλλαγές που έχουν επιβάλει και οι προηγούμενες κυβερνήσεις: Οι δικές σας, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθεί κατά γράμμα τις ανατροπές οι οποίες βασίζονται στη "νέα αρχιτεκτονική" του νόμου Κατρούγκαλου (...) Και επειδή βγαίνουν πολλοί στα κεραμίδια αυτές τις μέρες, θεωρώντας ότι έχουμε μνήμη χρυσόψαρου, να μιλήσουμε καθαρά.

Η εφαρμογή του "νόμου Κατρούγκαλου" ήταν αυτή που γονιμοποίησε το έδαφος για να προχωρήσει και στη χώρα μας η αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ για τους "3 πυλώνες", πάγιες θέσεις δηλαδή της σημερινής κυβέρνησης. Ηταν ο νόμος που βάθυνε την κλιμάκωση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων των προηγούμενων ετών. Με αυτόν τον νόμο και με τα ίδια εργαλεία της ΕΕ μονιμοποιήθηκαν οι περικοπές στις συντάξεις. Αυτός ήταν ο νόμος που στην ουσία αποτέλεσε το "πλυντήριο" για τις αντιασφαλιστικές ανατροπές μέσα στα χρόνια της κρίσης».

Αναφορά έκανε και στα πεπραγμένα του ΚΙΝΑΛ τονίζοντας ότι «οι πιο εμβληματικοί και άγριοι αντιασφαλιστικοί νόμοι έχουν τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ, ξεπήδησαν μέσα από τη μήτρα του νομοσχεδίου Γιαννίτση που η πάλη των συνδικάτων και συνολικά των εργαζομένων το απέρριψε».

«Κανένα λοιπόν από τα κόμματα που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια δεν είναι αθώο του αίματος. Εχουν βάλει ανεξίτηλη σφραγίδα σε θεμελιακές ανατροπές και αυτό ο λαός μας δεν το ξεχνά», σημείωσε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε ότι με το νομοσχέδιο «ξεδιπλώνεται το σχέδιο συνολικής ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος, έτσι ώστε από κοινωνικό δικαίωμα να μετατραπεί σε "επένδυση" και ατομικό ρίσκο (...) Δημιουργείτε ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για τις επόμενες δεκαετίες, με άξονα την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους κινδύνους που ελλοχεύουν από μια τέτοια εξέλιξη, θυμίζοντας πώς κατέρρευσαν οι φούσκες του χρηματιστηρίου, πώς διαλύθηκαν δικαιώματα και περιουσίες ασφαλισμένων από την ΑΣΠΙΣ, την «Enron» και πολλές άλλες ασφαλιστικές εταιρείες που βάρεσαν κανόνι. «Μόνο κινδυνολογία δεν είναι τα σενάρια που μετατρέπουν την Κοινωνική Ασφάλιση σε τζόγο και ρίσκο. Μας λέτε πως είναι διασφαλισμένες οι συντάξεις και πως δεν υπάρχει τζόγος. Αλήθεια, φωστήρες μου, πώς μπορούν να γίνουν συνώνυμες οι λέξεις "διασφάλιση" και "ρίσκο"; Ποιος δεν καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από αυτό;», υπογράμμισε.

«Η ασφάλιση κάτω από οποιονδήποτε φορέα που λειτουργεί με τους νόμους της αγοράς είναι καθαρά κερδοσκοπική επιχείρηση, με μοναδικό κριτήριο τη μεγιστοποίηση του καπιταλιστικού κέρδους των λίγων. Με βάση αυτό, φυσικά και πάσχει από αναξιοπιστία. Είναι απλά "φτερό στον άνεμο", μπροστά στον κίνδυνο της πτώχευσης και της κατάρρευσης», σημείωσε.

Οπως κατήγγειλε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στόχος «είναι η πλήρης απαλλαγή της εργοδοσίας από την υποχρέωση που με νόμο είχε καθοριστεί να επιστρέφει μέσω των εισφορών στο κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα ένα μέρος της κλεμμένης υπεραξίας, της απλήρωτης εργασίας δηλαδή του εργαζόμενου που της φέρνει κέρδη», ενώ με δεδομένο ότι αποσύρεται σταδιακά το κράτος από τη χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, προέβλεψε ότι «θα τεθεί άμεσα σοβαρό ζήτημα για τις σημερινές συντάξεις».

Κατεξοχήν ταξικό το πρόβλημα της Κοινωνικής Ασφάλισης

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνθηκε στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες που ανήκουν στα εργατικά και λαϊκά στρώματα, υπογραμμίζοντας:

«Η δύναμη του οργανωμένου, δυναμικού, μαζικού αγώνα, μακριά από Μεσσίες και σωτήρες των ίδιων κυβερνητικών εναλλαγών, μπορεί να μπλοκάρει σχεδιασμούς και μέτρα, να αποσπάσει κάποιες νίκες, ακόμα και σε ένα "γήπεδο" που ο συσχετισμός παραμένει αρνητικός, παλεύοντας όμως ταυτόχρονα να αλλάξει αυτός ο αρνητικός συσχετισμός (...) Το ΚΚΕ αγωνίζεται για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, για την οικοδόμηση ενιαίου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, που περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας, τις παροχές και υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας. Για το ΚΚΕ το πρόβλημα της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι φυσικά πολιτικό, κατεξοχήν ταξικό, καθώς αποτελεί ένα πεδίο που φαίνονται πιο ευδιάκριτα τα όρια του εκμεταλλευτικού συστήματος που βρίσκεται σε σήψη και σε πλήρη αντίθεση με την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών (...) Δεν τρέφουμε αυταπάτες! Το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως και των μισθών, του χρόνου εργασίας, των εργασιακών σχέσεων δεν μπορούν να λυθούν μέσα στο σύστημα της εκμετάλλευσης. Η λύση τους δεν εξαρτάται δηλαδή από ένα σοσιαλδημοκρατικής ή νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης σχέδιο ή έναν συνδυασμό τους, αλλά απαιτεί εντελώς διαφορετικό σχεδιασμό, απαιτεί κεντρικό σχεδιασμό. Απαιτεί δηλαδή μια οικονομία που απέναντι από τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων θα βάζει τις σύγχρονες, συνεχώς διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει καθόλου ότι καθόμαστε και αναμένουμε ως παρατηρητές ή πως παραπέμπουμε τις λύσεις σε ένα αόριστο μέλλον. Επειδή ακριβώς δεν υποτιμάμε τις σημερινές ανάγκες, δρούμε με αποφασιστικότητα στο σήμερα, παλεύουμε μέσα από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα συνδέοντας τη συνολική μας πρόταση με την ανακούφιση του εργαζόμενου λαού από τις συνέπειες των αντεργατικών πολιτικών. Αυτή η σημερινή πάλη και οι καθημερινοί αγώνες εντάσσονται στη συνολική πρόταση του ΚΚΕ για έναν διαφορετικό δρόμο εξέλιξης και ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας, που στηρίζεται στην αντίληψη ότι πρωταγωνιστής και παραγωγός του πλούτου είναι ο εργαζόμενος λαός.

Με βάση αυτήν τη συνεπή και μοναδικά ρεαλιστική θέση, από τη σκοπιά των συμφερόντων του λαού, εναντιωνόμαστε στο νομοσχέδιο για την Επικουρική Ασφάλιση, το οποίο αποτελεί τμήμα των ευρύτερων ανατροπών συνολικά στην Κοινωνική Ασφάλιση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ