Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΑΔΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
Ομολογία των τεράστιων ελλείψεων και των κινδύνων από την πολιτική για τους εμβολιασμούς

Κινητοποιήσεις σήμερα στα νοσοκομεία

Από παλιότερη κινητοποίηση των υγειονομικών

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση των υγειονομικών
Σε αναστολή των κανονικών αδειών του προσωπικού από την 1η Σεπτέμβρη για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, το ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ και τις δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προχωρά η κυβέρνηση με έγγραφο που διένειμε το υπουργείο Υγείας, ενώ χτες ανακοινώθηκαν 42 ακόμα θάνατοι και οι διασωληνωμένοι έχουν φτάσει τους 332.

Πρόκειται για κυνική ομολογία των τεράστιων ελλείψεων με τις οποίες λειτουργούν οι δημόσιες δομές Υγείας. Αλλά και για παραδοχή ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί κι άλλο με τις αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων, εξαιτίας της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, που από τη μια θεωρεί «κόστος» τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και από την άλλη χρησιμοποιεί ακόμα και τον αναγκαίο εμβολιασμό ως εργαλείο για νέες αντεργατικές ανατροπές.

Η απόφαση ισχύει μέχρι νεωτέρας και ως αιτία προβάλλεται «η αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών». Στην πράξη η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει τα κενά που θα δημιουργηθούν λόγω της αναστολής καθηκόντων, χωρίς αποδοχές και Ασφάλιση, σε όσους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία παραμένουν ανεμβολίαστοι από 1η Σεπτέμβρη.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής προς τους διοικητές των νοσοκομείων και υπεύθυνους Κέντρων Υγείας ζητούσε να μάθει «τις αναγκαίες προσαρμογές επιχειρησιακού χαρακτήρα στις οποίες θα προβείτε (όπως συγχωνεύσεις κλινικών, περικοπές χειρουργείων κ.ά.), αν διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των δομών Υγείας (...) ή αν η ενδεχόμενη αναστολή καθηκόντων προσωπικού από 1-9-2021 εγκυμονεί κινδύνους λειτουργίας των υπηρεσιών σας (...)»!

Κινητοποιήσεις σήμερα των υγειονομικών

Σε πανελλαδική στάση εργασίας (10 π.μ. - 3 μ.μ.) προχωρούν σήμερα, Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές Υγείας και Πρόνοιας με απόφαση της ΠΟΕΔΗΝ. Τα Σωματεία λένε «ναι» στον μαζικό - καθολικό εμβολιασμό και την άμεση λήψη μέτρων για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Τάσσονται ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό που αποτελεί όχημα για αναστολές εργασίας, απολύσεις και διώξεις.

Στο πλαίσιο των στάσεων εργασίας θα γίνουν συγκεντρώσεις στην Αθήνα στο υπουργείο Υγείας, στη Θεσσαλονίκη στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και στις υπόλοιπες περιοχές στις κατά τόπους Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και στις πύλες των νοσοκομείων. Η ΕΝΙΘ συμμετέχει και στηρίζει τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών.

Στο «Θριάσιο» για τη συμμετοχή στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας θα ξεκινήσει πούλμαν από την είσοδο του νοσοκομείου στις 10 π.μ. Στον «Ευαγγελισμό» η στάση εργασίας ξεκινά στις 11 π.μ. έως τη λήξη της βάρδιας και θα γίνει προσυγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στα ΤΕΠ. Στο ΠΑΓΝΗ η στάση εργασίας θα γίνει απ' τις 12 μ. έως τις 3 μ.μ. με συγκέντρωση στις 12.30 μ.μ. στην 7η ΥΠΕ.

Στο Νοσοκομείο Σάμου ο Σύλλογος καλεί σε συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην κεντρική είσοδο του νοσοκομείου, ενώ στην κινητοποίηση καλεί και το Εργατικό Κέντρο Σάμου. Στη Σύρο, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο του νησιού καλεί σε συγκέντρωση, στις 11 π.μ., μπροστά στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου.

Στο Κιλκίς θα αναχωρήσει λεωφορείο στις 10 π.μ. από την κεντρική πύλη του νοσοκομείου για τη συμμετοχή στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας έχει προκηρύξει στάση εργασίας (8 π.μ. έως 10 π.μ.) και καλεί σε συγκέντρωση στις 9 π.μ., στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου.

Στην ιδιωτική Υγεία - Πρόνοια

Στις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στις ιδιωτικές δομές γήρατος και αναπηρίας και στις αποφάσεις της κυβέρνησης για το ανεμβολίαστο προσωπικό αναφέρεται σε ανακοίνωσή του το κλαδικό Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Κλάδων.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση κατέστησε με νόμο υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των εργαζομένων τις συγκεκριμένες δημόσιες και ιδιωτικές δομές και την αναστολή εργασίας για τους ανεμβολίαστους από τις 16/8. Απαντώντας στον ισχυρισμό του υπουργείου Εργασίας ότι «το ποσοστό των εμβολιασμένων εργαζομένων στις Ιδιωτικές Δομές γήρατος και αναπηρίας από 62% ανέβηκε στο 85% λόγω του υποχρεωτικού εμβολιασμού, όπως επίσης ότι δεν προκύπτουν μεγάλα κενά λόγω έλλειψης προσωπικού», το Σωματείο επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα τα εξής:

«1. Το ποσοστό των εργαζομένων που εμβολιάστηκαν στις ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, πολύ πριν την έναρξη του υποχρεωτικού εμβολιασμού, είναι πολύ μεγαλύτερο από το 62% που παρουσιάζει το υπουργείο. Στα περισσότερα γηροκομεία ο εμβολιασμός των εργαζομένων ήταν καθολικός.

2. Το διάστημα των 3 ημερών που δόθηκε για τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών των εργαζομένων που ζήτησαν εξαίρεση από τον εμβολιασμό, ήταν ασφυκτικό. Το Σάββατο 14 Αυγούστου δημοσιοποιήθηκαν οι προϋποθέσεις και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και στις 18 Αυγούστου έληξε η προθεσμία. Υπάρχουν σήμερα συνάδελφοι που για ιατρικούς λόγους δεν πρέπει να εμβολιαστούν, αλλά δεν πρόλαβαν να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά για τις αιτήσεις εξαίρεσης, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε αναστολή εργασίας.

3. Στο δελτίο Τύπου του υπουργείου, ο εμβολιασμός ξεκόβεται έντεχνα από τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας και εμφανίζεται ως πανάκεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το υπουργείο Εργασίας και συνολικά η κυβέρνηση εξακολουθούν να μην αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις τους για συνολικό σχέδιο προστασίας των χώρων της Υγείας.

4. Αποτελεί πραγματική πρόκληση να ωραιοποιεί το ίδιο το υπουργείο Εργασίας την κατάσταση με τα κενά στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Τα κενά στα γηροκομεία είναι τεράστια και οι εργαζόμενοι δουλεύουν συχνά διπλή βάρδια (16ωρο), χωρίς τήρηση της 11ωρης ανάπαυσης ανάμεσα σε βάρδιες, με ρεπό που δεν δίνονται, με πενθήμερα που δεν τηρούνται.

Η κατάσταση αυτή είναι συνολική στις μονάδες Ιδιωτικής Υγείας και οφείλεται στις συνθήκες εργασίας που ωθούν καθημερινά σε παραιτήσεις δεκάδες εργαζόμενους. Το υπουργείο Εργασίας όφειλε να κάνει μία διασταύρωση του αριθμού εργαζομένων στα γηροκομεία, του αριθμού τροφίμων που περιθάλπονται και να παρέμβει ελεγκτικά (για την τήρηση του νόμου της σύνθεσης προσωπικού) και νομοθετικά για τις συνθήκες εργασίας».

Κάτω τα χέρια από το Νοσοκομείο Θήβας!

Συναυλία για τη στελέχωση του νοσοκομείου της πόλης και όλων των δημόσιων δομών Υγείας της περιοχής οργανώνουν σωματεία και φορείς της Θήβας, αύριο Παρασκευή, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία. «Κάτω τα χέρια από το Νοσοκομείο Θήβας και τις άλλες δομές Υγείας της περιοχής! Η υγεία δεν είναι κόστος - είναι ανάγκη! Εδώ και τώρα πλήρης στελέχωση όλων των δομών Υγείας με μόνιμο προσωπικό!», τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή των φορέων στο κάλεσμά της.

Στη συναυλία θα πάρουν μέρος η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Θήβας, οι Αν. Κατσαβός και Δημ. Βλάχος με αφιέρωμα στο λαϊκό τραγούδι και το μουσικό σύνολο Ευ. Φουντάνα με αφιέρωμα στον Μίμη Πλέσσα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες κινητοποιήσεις χτες ενάντια στους εκβιασμούς και τις αναστολές(2021-09-03 00:00:00.0)
Κοιτάζουν τους εργοδότες στα μάτια και τους εργαζόμενους ...στην τσέπη(2021-08-28 00:00:00.0)
Στάση εργασίας και συγκεντρώσεις αύριο(2021-08-25 00:00:00.0)
Μετακινήσεις υγειονομικών και ιδιώτες από την πίσω πόρτα, αντί για μέτρα προστασίας του λαού(2021-08-20 00:00:00.0)
Σινιάλο στους εργοδότες για απολύσεις με πρόσχημα τους εμβολιασμούς(2021-08-19 00:00:00.0)
Ανεμβολίαστα για φυματίωση χιλιάδες παιδιά(2015-12-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ