Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ"
ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΕΥΒΟΙΑΣ
Κανένα χωριό χωρίς οργάνωση, κανένας μόνος του, όλοι μια γροθιά!

Αποσπάσματα από τις ομιλίες στο συλλαλητήριο

Ο πρόεδρος των ρετσινάδων, Βαγγέλης Γεωργαντζής
Ο πρόεδρος των ρετσινάδων, Βαγγέλης Γεωργαντζής
Το μεγάλο συλλαλητήριο ξεκίνησε με την ομιλία του Μπάμπη Τσιβίκα, μέλους του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου. Εκ μέρους και της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Κηρίνθου σημείωσε μεταξύ άλλων: «Οργανωμένοι, ενωμένοι όπως ήδη κάνουμε. Εχουν ήδη γίνει πάνω από 15 Επιτροπές στα χωριά και συνεχίζουμε! Εχουμε στόχο και θα τα καταφέρουμε να γίνουν Επιτροπές παντού! Κανένα χωριό χωρίς οργάνωση! Κανένας μόνος του!

Είμαστε όλοι εδώ! Ολοι εμείς, που δώσαμε μάχη σώμα με σώμα με τη φωτιά για να σώσουμε ό,τι μπορούμε από τα σπίτια μας, τα χωράφια μας, τη ζωή μας! Ολος ο λαός της Βόρειας Εύβοιας, ρετσινάδες, αγρότες, κτηνοτρόφοι, μικροί επαγγελματίες, εργαζόμενοι, είμαστε εδώ, με τα σωματεία μας, τους συλλόγους μας, τις επιτροπές μας.

Σήμερα εδώ ζούμε συγκλονιστικές στιγμές! Εργαζόμενοι από όλη την Ελλάδα έχουν έρθει εδώ, βρίσκονται μαζί μας στον τόπο μας. Εχουν κάνει δική τους υπόθεση τον αγώνα μας! Σας ευχαριστούμε πολύ, μας δίνετε δύναμη, κουράγιο, αντοχή, ελπίδα.

Σήμερα μέσα στη μαυρίλα που άφησε η πυρκαγιά ανθίζουν η αλληλεγγύη, η διεκδίκηση, ο αγώνας για να ζήσουμε στον τόπο μας.

Τόσες μέρες έχουμε αποδείξει τι σημαίνει ένας για όλους και όλοι για έναν! Καταγράφοντας τις ανάγκες σε κάθε χωριό. Οργανώνοντας στοχευμένα τη βοήθεια και την αλληλεγγύη στον καθένα και την καθεμιά.


Απομονώνοντας καιροσκόπους, τρωκτικά που νομίζουν ότι θα πατήσουν πάνω στην ανάγκη μας. Για να φτάσουν τρόφιμα σε κάθε σπίτι, ζωοτροφές σε κάθε κτηνοτρόφο, ζάχαρη σε κάθε μελισσοκόμο. Οπως κάθε μέρα φτάνει το φαγητό στο Στέκι μας, που ετοιμάζουν με φροντίδα οι γυναίκες της περιοχής για να το μοιράσουμε σε όλους.

Διεκδικούμε 100% αποζημίωση από το πρώτο και για το κάθε ζώο, ελιά, αγροτικό μηχάνημα, μελίσσι, αποθήκη, σπίτι. Μαζί με τον Αγροτικό Σύλλογο, το Σωματείο ρετσινάδων, όλοι μαζί χτίζουμε μέρα με τη μέρα τείχος διεκδίκησης, αγώνα, ελπίδας!».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Δαυίδ Τσούπρος, από την Επιτροπή Πυρόπληκτων Κεχριών, και ακολούθως ο Στάθης Αλμπάνης, πρόεδρος του Συλλόγου Μελισσοκόμων Ιστιαίας, που αναφέρθηκε στις σοβαρές ζημιές που υπέστησαν οι μελισσοκόμοι της περιοχής από τις πυρκαγιές. Οπως είπε, «το βασικό αίτημα είναι ένα: Να ζήσουμε στον τόπο μας με αξιοπρέπεια. Θέλουμε να δουλέψουμε να χτίσουμε τη ζωή μας. Να προστατευτούμε από τις πλημμύρες για να μην πνιγούμε».

Μίλησαν ακόμα ο Δημήτρης Στολίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Συκοπαραγωγών Ταξιάρχη, ο οποίος τόνισε πως «σε αυτόν τον αγώνα είμαστε όλοι μαζί, θα παλέψουμε μέχρι το τέλος», και η Κυριακή Πολίτου, από την Επιτροπή Αγώνα Πυρόπληκτων Βασιλικών και Τσαπουρνιάς, η οποία επισήμανε μεταξύ άλλων πως «μονόδρομος για τις αποζημιώσεις είναι η ενότητα και η διεκδίκηση».

Απαντάμε στα «κοράκια» και στους γυρολόγους


Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Στάθης Λιαγκάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Αννας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Η μεγάλη συμπαράσταση και αλληλεγγύη είναι όμως για εμάς, τον πολύπαθο λαό της Βόρειας Εύβοιας, και μια ηθική δέσμευση. Οτι τον αγώνα που σήμερα ξεκινάμε ενωμένοι σαν μια γροθιά θα τον πάμε μέχρι τέλους».

Και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται, όσα βρώμικα σχέδια και αν εξυφαίνουν, να βάλουν σε δοκιμασία την ενότητά μας. Οσο και αν προσπαθήσουν οι υπουργοί και συμβουλάτορες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, οι διάφοροι επιχειρηματίες που ορμάνε τώρα σαν τα όρνια στο κάρμα, οι δήμαρχοι και τοπικοί και περιφερειακοί παράγοντες.

Αρχισαν τα σούρτα - φέρτα, επιδιώκουν να ξεμοναχιάσουν τον κτηνοτρόφο, τον αγρότη, τον ρετσινά και τον επαγγελματία τάζοντας δήθεν μεροκάματο, δουλειά σε έργα που θα αναλάβουν αυτοί που μας καταστρέφουν. Μέχρι και η ΤΕΡΝΑ, που λίγους μήνες πριν πέταγε στον δρόμο 200 εργαζόμενους, έρχεται τώρα να μας δώσει δήθεν μεροκάματο από τις πράσινες μπίζνες που σχεδιάζει.

Εδώ όλοι είμαστε μια γροθιά. Ολοι μαζί για όλα όσα διεκδικούμε για όλους τους κατοίκους της περιοχής. Για τους αγροτοκτηνοτρόφους, τους ρετσινάδες, τους επαγγελματίες, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.


Εμείς θα κάνουμε την Εύβοια με τον αγώνα μας καλύτερη από πριν, όχι οι κυβερνητικές "επιτροπές" με τα κοράκια - μεγαλοεργολάβους που καραδοκούν να κάνουν τα νέα τους σχέδια για να αυγατίσουν τα κέρδη τους.

Εχουμε πικρή πείρα τι ακολουθεί μετά από μια μεγάλη καταστροφή.

Το ζήσαμε το 2016 στην πυρκαγιά στη Λίμνη. Το 2018 στη φονική πλημμύρα στο Μαντούδι. Μας το φωνάζουν οι πνιγμένοι στο Ληλάντιο και την Καστέλα. Ακόμα και οι καμένοι στο Μάτι της Αττικής.

Ακόμα καπνίζουν τα κουφάρια των κορμών και έρχονται οι αθεόφοβοι προκλητικά, χωρίς ντροπή, αλλά με θράσος και λένε μετά από 10 μέρες "βγάλτε τα καμένα ζώα από το μαντρί να τα μετρήσουμε, να δούμε πόσα κάηκαν, βρείτε αυτά που έγιναν στάχτη".

Σήμερα "κόκκινο" το σπίτι και ακατάλληλο, ο επόμενος έλεγχος "κίτρινο", δηλαδή κατοικήσιμο.

Αδήλωτο το μαντρί, οι υποδομές, δεν υπάρχουν αποζημιώσεις. Δεν έχεις τιμολόγια για τις υποδομές, τα εργαλεία, δεν έχεις φράγκο. Δεν πλήρωσες τον ΕΛΓΑ, δεν έχει αποζημίωση. Αυτά και άλλα χειρότερα θα δούμε. Καμία εμπιστοσύνη στους διάφορους γυρολόγους. Ερχονται φίλοι ντυμένοι οι εχθροί μας. Κλείστε τους την πόρτα!

Διακηρύσσουμε σήμερα από εδώ, τον κόμβο της Στροφυλιάς, και το μαντάτο θα το πάνε παντού σε όλη την Ελλάδα όλοι όσοι σήμερα είναι εδώ με φυσική παρουσία και μας συμπαραστέκονται αλλά και όσοι είναι μαζί μας με το μυαλό και την καρδιά τους».

Θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους

Πανοραμική άποψη της συγκέντρωσης
Πανοραμική άποψη της συγκέντρωσης
Στο βήμα ακολούθησε ο Βαγγέλης Γεωργαντζής, πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών - Δασεργατών Εύβοιας, ο οποίος ανήγγειλε τη διεξαγωγή συλλαλητηρίου των πυρόπληκτων στην Αθήνα, το επόμενο διάστημα.

Ανάμεσα σε άλλα σημείωσε: «Είναι προστυχιά αυτό που κάνει ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, που ενώ παίρνει τηλέφωνα για να γίνει συνάντηση, την ίδια ώρα έρχεται σαν τον κλέφτη στα καμένα χωριά μας και υπόσχεται εξασφάλιση του εισοδήματος για 5 χρόνια. Αλήθεια, τι εισόδημα και με τι όρους;

Μπορεί να έχει ημερομηνία λήξης η εργασία για την αποκατάσταση της καταστροφής που υπέστη η Βόρεια Εύβοια από δικιά τους ευθύνη; Να τα αφήσουν αυτά!

Η σημερινή μεγάλη συγκέντρωση του λαού της Βόρειας Εύβοιας είναι η απάντηση στους υπεύθυνους της καταστροφής του τόπου μας και σε όσους προσπαθούν να σπάσουν την ενότητά μας. Τους δηλώνουμε ότι εμείς δεν θα φύγουμε από αυτόν τον τόπο, ότι θα πληρώσουν για το έγκλημα που έκαναν. Θα παλέψουμε σαν ένας άνθρωπος, μια γροθιά, για να δικαιωθούν τα αιτήματά μας.

Οι προτάσεις των υπαίτιων της καταστροφής μας, της κυβέρνησης, δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες μας. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ότι θα καιγόμαστε κάθε καλοκαίρι και θα πνιγόμαστε τον χειμώνα. Ο άνθρωπος έφτασε στον Αρη και εδώ παλεύουμε την πυρκαγιά με τις κλάρες να την σβήσουμε όπως πριν από 3.000 χρόνια.

Ο Στάθης Λιαγκάκης, από τον Αγροτικό Σύλλογο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας
Ο Στάθης Λιαγκάκης, από τον Αγροτικό Σύλλογο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας
Είναι ντροπή όλος αυτός ο πλούτος να έχει αφεθεί στη μοίρα του και την ίδια ώρα να δίνουν πακτωλό χρημάτων σε εταιρείες και επενδυτές.

Είναι πρόκληση να ζητάς επί 9 μέρες μέσα πυρόσβεσης και αεροπλάνα και να μας στέλνουν περιπολικά και τζιπ παραγόντων. Το κράτος έδειξε συνειδητά πλήρη αδυναμία να προστατεύσει τα δάση της χώρας, όμως έδειξε ότι έχει έναν ολόκληρο στρατό από αστυνομικές δυνάμεις που με τις σειρήνες έδιωχναν τον κόσμο για να δει από μακριά τα σπίτια του να καίγονται.

Για άλλη μια φορά η ανυπακοή του λαού στις εντολές και στην προσπάθεια επιβολής της εκκένωσης, μαζί με τη μεγάλη αλληλεγγύη από όλη τη χώρα, απέτρεψε την ολική καταστροφή των χωριών μας.

Οι προτεραιότητες διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων είναι πολύ μακριά από τις δικές μας ανάγκες. Τα δισεκατομμύρια τρέχουν για την "πράσινη" ανάπτυξη που, όπως βλέπετε γύρω μας, είναι μαύρη για τη ζωή μας. Πακτωλός εκατομμυρίων για αιολικά, για επιδοτήσεις εταιρειών, για το ΝΑΤΟ. Την ίδια ώρα που ρέει το χρήμα για τους λίγους και πολύ πλούσιους, μειώνουν τους μισθούς των εργατών, το οκτάωρο γίνεται 10ωρο, η σύνταξη πείνας πάει για τα 72, ιδιωτικοποιούν τα ασφαλιστικά ταμεία, η φορολογία μάς τσακίζει.

Η θωράκιση της χώρας με υποδομές σε αντιπυρική, αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση δεν θεωρείται ότι αποδίδει αρκετά κέρδη και δεν χρηματοδοτείται. Ολα μοιάζουν να είναι εναντίον μας. Ο βίος γίνεται αβίωτος.

Η Κυριακή Πολίτου, από την Επιτροπή Βασιλικών - Τσαπουρνιάς
Η Κυριακή Πολίτου, από την Επιτροπή Βασιλικών - Τσαπουρνιάς
Συμφέρει, συμπατριώτες, η καταστροφή και οι συνθήκες έκτακτης κατάστασης μετά από καταστροφές. Εκεί, στο όνομα του επείγοντος και με απευθείας αναθέσεις, το πάρτι γίνεται ασύδοτο. Ο θάνατός μας τα κέρδη τους.

Η κυβέρνηση, που μοναδικό σχέδιο είχε τρεχάτε να σωθείτε, πανηγυρίζει ότι δεν έχει νεκρούς, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά κανείς δεν λέει ότι πρέπει να είχαμε νεκρούς, όμως εδώ μας άφησαν στο έλεος να καούμε και να πεθαίνουμε κάθε μέρα».

Να κόψουν το λαιμό τους και να βρουν λεφτά

«Μετά την καταστροφή ήρθαν για ακόμη μία φορά να μας χτυπήσουν στην πλάτη, τοπικοί και κυβερνητικοί παράγοντες», συνέχισε ο Βαγγέλης Γεωργαντζής.

«Δήθεν ότι νοιάζονται. Ομως μάθαμε και πάθαμε. Η κοροϊδία έχει και τα όριά της. Πριν ακόμα σβήσουν τα κάρβουνα ο υπουργός Περιβάλλοντος, που ήρθε σαν τον κλέφτη, μας έκανε τον σπόνσορα της ΤΕΡΝΑ. Είπε πως υπάρχουν πολλά λεφτά, όμως δεν προορίζονται για εμάς. Αν ήταν για εμάς θα είχαν δοθεί καιρό πριν.

Είναι οι ίδιοι που δεν έκαναν τίποτα για να καθαριστεί το δάσος από τη ζημιά του χειμώνα, παρά τις εκκλήσεις μας. Είναι οι ίδιοι μαζί με τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν που έκαναν τα Δασαρχεία πουκάμισα αδειανά, χωρίς το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό, που τα πυροσβεστικά είναι σαράβαλα και το προσωπικό ελάχιστο. Ηταν ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα.

Ο Δημήτρης Στολίδης, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Συκοπαραγωγών Ταξιάρχη
Ο Δημήτρης Στολίδης, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Συκοπαραγωγών Ταξιάρχη
Τρέχουν όλοι να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Συσκέψεις επί συσκέψεων, με κύριο σκοπό όχι την άμεση έναρξη της αποκατάστασης της καταστροφής, αλλά πώς θα διασπάσουν τον ενιαίο αγώνα μας.

Σε προχτεσινή σύσκεψη Περιφέρειας και δήμων ο αντιπεριφερειάρχης δήλωσε πως οι δασεργάτες τσακώνονται μεταξύ τους και αν δεν τα βρουν τις επόμενες μέρες θα δοθούν τα έργα σε εργολάβους.

Καταρχήν είμαστε όλοι οι δασεργάτες ενωμένοι, αλλά τι θέλει ο αντιπεριφερειάρχης, να πάμε μεροκάματο στην ΤΕΡΝΑ; Είναι ή δεν είναι υποχρεωμένος ο περιφερειάρχης και οι δήμοι να καθαρίσουν τους δημόσιους δρόμους ώστε να είναι ασφαλείς; Πώς θα το κάνει;

Να απαιτήσει εδώ και τώρα κονδύλια από την κεντρική εξουσία. Να κόψουν τον λαιμό τους και να βρουν λεφτά και να γίνουν άμεσα τα έργα.

Τι δουλειά έχει η ΤΕΡΝΑ στο σπίτι μας; Να μας πετάξει ένα ξεροκόμματο για να μας κλείσει τα μάτια και το στόμα και να αλώσουν τα βουνά μας; Θα τα πούμε καλά και με τον περιφερειάρχη και με κάθε σπόνσορα αυτών που στραγγαλίζουν τη ζωή μας. Θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους».


Ο Στάθης Αλμπάνης, από τον Σύλλογο Μελισσοκόμων Ιστιαίας
Ο Στάθης Αλμπάνης, από τον Σύλλογο Μελισσοκόμων Ιστιαίας

Ο Δαυίδ Τσούπρος, από την Επιτροπή Πυρόπληκτων Κεχριών
Ο Δαυίδ Τσούπρος, από την Επιτροπή Πυρόπληκτων Κεχριών

Ο Μπάμπης Τσιβίκας, από την Επιτροπή Κηρίνθου
Ο Μπάμπης Τσιβίκας, από την Επιτροπή Κηρίνθου

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ