Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Προετοιμάζει για την επέλαση των ομίλων και στα καμένα

INTIME NEWS

Πριν ακόμα σταματήσουν να καπνίζουν οι εκατοντάδες εστίες σε πολλές περιοχές της χώρας, εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις τοποθετήσεις του, επιδόθηκε σε μια επιχείρηση δικαιολόγησης της τεράστιας καταστροφής. Πέρα από την αισχρή αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ πάνω στα καμένα, για το ποιος έχει στο «βιογραφικό» του μεγαλύτερη καταστροφή, περισσότερους νεκρούς και πιο πολλά διαλυμένα σπίτια, ο πρωθυπουργός φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι θα παραδώσει στους επιχειρηματικούς ομίλους την αναδάσωση και ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών για να κάνουν μπίζνες με πρόσχημα την «πράσινη ανάπλαση» στις πληγείσες περιοχές.

Οπως χαρακτηριστικά είπε, η κυβέρνηση δίνει «μεγάλη σημασία στις ιδιωτικές δωρεές από επιχειρήσεις, ιδρύματα και ομίλους για την ανασυγκρότηση των περιοχών, ενώ με τον νέο θεσμό του αναδόχου αναδάσωσης, θα μπορεί ένα ίδρυμα, μία επιχείρηση να αναλαμβάνει τη μελέτη αλλά και τα έργα της αποκατάστασης». Ετσι, η κυβέρνηση, αξιοποιώντας τη μεγάλη καταστροφή, ανοίγει διάπλατα στο δρόμο, ώστε οι πληγείσες περιοχές να αποτελέσουν πεδίο επενδύσεων και με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, με προσανατολισμό που θα εξυπηρετεί τους ομίλους και όχι τις ανάγκες των πυρόπληκτων να ζήσουν στον τόπο τους και να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχείρησε να καλύψει τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού στην πρόληψη και την καταστολή των πυρκαγιών πίσω από την κλιματική κρίση, λέγοντας πως αυτή είναι η αιτία της μεγάλης καταστροφής, καθώς οι φετινές πυρκαγιές είχαν πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά και τελικά κατέστρεψαν πάνω από 1 εκατομμύριο στρέμματα γης. Επικαλέστηκε, μάλιστα, τις καταστροφές και σε άλλες μεσογειακές χώρες, χωρίς όμως να αναφέρει ότι το κοινό στοιχείο σε όλα τα κράτη είναι η πολιτική που αντιμετωπίζει ως κόστος την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και αυτό αποτελεί την αιτία των καταστροφών χειμώνα - καλοκαίρι. Υπερασπίστηκε δε το «επιτελικό κράτος», που, όπως είπε, «απάντησε επιτυχημένα σε παράλληλες κρίσεις στον Εβρο, στον εμβολιασμό, εξασφάλισε πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης». Μόνο που αυτό ακριβώς αποδεικνύει ότι αυτό το κράτος, όταν πρόκειται να στηρίξει και να προστατεύσει τον λαό, δεν το κάνει, γιατί ο προσανατολισμός του είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων.

Μόνο σχέδιο το «τρέξτε να σωθείτε»

Οσον αφορά το επιχειρησιακό σκέλος, περιέγραψε τις εκκενώσεις και τη λογική τού «τρέξτε να σωθείτε» ως το ιδανικό σχέδιο αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων και το αντιπαρέβαλε με το ότι δεν υπήρξαν νεκροί, στη λογική τού «ή θα καείς εσύ ή το σπίτι σου». Αλλωστε, το είπε ξεκάθαρα στη δευτερολογία του, όταν αναφέρθηκε στο Μάτι, λέγοντας με χυδαίο τρόπο: «Στη μία τραγωδία μετρούσαμε στρέμματα, στην άλλη νεκρούς». Είπε, ακόμα, ότι οι εκκενώσεις των οικισμών εξασφάλισαν την προστασία της ανθρώπινης ζωής και των ίδιων των οικισμών, όμως στην πραγματικότητα τα χωριά σώθηκαν χάρη στη λαϊκή πρωτοβουλία και αυτοθυσία που επέδειξαν οι κάτοικοι, οι οποίοι απειθαρχώντας στα μηνύματα εκκένωσης, παρέμειναν στα χωριά τους και - μαζί με τους πυροσβέστες - έσωσαν τα σπίτια τους.

Για τα εναέρια μέσα δήλωσε πως γίνεται προσπάθεια να ενισχυθούν παρότι δεν αποτελούν τον κύριο παράγοντα αντιμετώπισης των πυρκαγιών, ενώ για την παντελή έλλειψη μέτρων πρόληψης στα δάση έριξε τις ευθύνες στις αρμόδιες υπηρεσίες, λέγοντας πως δεν έγινε καλή απορρόφηση των κονδυλίων που έδωσε η κυβέρνηση. Θυμίζουμε πως το κονδύλι που έδωσε φέτος η κυβέρνηση ήταν 1,7 εκατ. ευρώ, όταν τα δασαρχεία όλης της χώρας ζητούσαν 17,7 εκατομμύρια ευρώ για τα απαραίτητα έργα.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επιχείρησε για άλλη μια φορά να εμφανιστεί ως υπερασπιστής των πυροσβεστών, που με την αυτοθυσία τους έκαναν ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό. Η κυβέρνησή του, όμως, είναι εκείνη που συνεχίζει την πολιτική υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του Πυροσβεστικού Σώματος, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των πυροσβεστών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ