Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συντηρείται η κόντρα ΗΠΑ - Κίνας για την προέλευση του κορονοϊού

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες λένε τώρα πως «δεν έχουν καταλήξει σε ασφαλές συμπέρασμα», σύμφωνα με ΜΜΕ

Chinatopix

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας σχετικά με την προέλευση του SARS-CoV-2, που είναι ενταγμένη στον ευρύτερο γεωπολιτικό ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, η έκθεση που είχε παραγγείλει τον Μάη από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δεν επιτρέπει την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων σχετικά με το αν ο νέος κορονοϊός προήλθε από κάποιο ζώο ή ξέφυγε από το κινεζικό εργαστήριο της Γουχάν.

Παρά τις έρευνες και τις αναλύσεις τους, οι υπεύθυνοι των υπηρεσιών πληροφοριών δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε μια οριστική εξήγηση, σύμφωνα με την εφημερίδα «Washington Post», η οποία επικαλείται δύο Αμερικανούς αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα. Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, οι υπηρεσίες πληροφοριών θα επιχειρήσουν μέσα στις επόμενες μέρες να αποχαρακτηρίσουν τμήματα της έκθεσης για ενδεχόμενη δημοσιοποίησή τους.

Η Κίνα, η οποία απορρίπτει κατηγορηματικά το σενάριο της διαρροής του ιού από εργαστήριο, κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι διαδίδει «θεωρίες συνωμοσίας». Χτες η Κίνα επανήλθε και επέκρινε «την πολιτικοποίηση» της προέλευσης του κορονοϊού από τις ΗΠΑ και απαίτησε αντίστοιχα να ερευνηθεί ένα στρατιωτικό εργαστήριο των ΗΠΑ, στο Φορτ Ντέτρικ στο Μέριλαντ.

«Το να φορτώνονται οι ευθύνες στην Κίνα δεν μπορεί να εξαγνίσει τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Φου Κονγκ, γενικός διευθυντής του τμήματος ελέγχου των εξοπλισμών του υπουργείου Εξωτερικών, σε συνέντευξη Τύπου.

«Είναι δίκαιο, αν οι ΗΠΑ επιμένουν ότι αυτή είναι μια έγκυρη υπόθεση, να καλέσουν με τη σειρά τους να γίνει μια έρευνα στα εργαστήριά τους», είπε ο Φου. Επιπλέον ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κίνας στα Ηνωμένα Εθνη κάλεσε τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να διεξαγάγει έρευνα σε εργαστήρια των ΗΠΑ.

Η έρευνα για την προέλευση της Covid-19 «βρίσκεται σε νεκρό σημείο» και επείγει να ξαναρχίσει, επειδή με το πέρασμα του χρόνου καθίσταται δυσκολότερη, σύμφωνα με τους ειδικούς, που τον Μάρτη συνέταξαν μια έκθεση για το θέμα αυτό, για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Η αναζήτηση της προέλευσης του ιού SARS-CoV-2 βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή» και «το παράθυρο ευκαιρίας για τη διεξαγωγή αυτής της κρίσιμης έρευνας κλείνει γρήγορα», εκτιμούν σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature». «Τα αντισώματα μειώνονται με τον καιρό: Το να συλλέξουμε δείγματα (ζώων) και να εξετάσουμε ανθρώπους που ενδέχεται να είχαν εκτεθεί στον ιό πριν από τον Δεκέμβριο του 2019 θα δώσει επομένως ολοένα και λιγότερα αποτελέσματα», εξηγούν.

Νέα στοιχεία για μείωση της αποτελεσματικότητας

Την επιλογή της ενισχυτικής δόσης ήδη από τον Σεπτέμβρη, χωρίς παράλληλα να θωρακίζουν τον λαό με άλλα ουσιαστικά μέτρα προστασίας που αποτελούν «κόστος» για τα καπιταλιστικά κράτη και τους επιχειρηματικούς ομίλους, συνεχίζουν να προωθούν μια σειρά κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με τη μελέτη «ZOE COVID» στη Βρετανία, η προστασία μετά από δύο δόσεις των εμβολίων των «Pfizer»/«BioNTech» και της «AstraZeneca» αρχίζει να μειώνεται εντός εξαμήνου, γεγονός που αξιοποιείται για να αναδείξει την αναγκαιότητα ενισχυτικών δόσεων.

Μετά από 5-6 μήνες από τη δεύτερη δόση, το εμβόλιο της «Pfizer» εμποδίζει τη μόλυνση κατά 74% και ως προς το εμβόλιο της «AstraZeneca» η αποτελεσματικότητα μειώθηκε από 77% σε 67% έπειτα από 4-5 μήνες. Προηγούμενη ανάλυση δεδομένων εκτιμούσε ότι τα εμβόλια παρέχουν προστασία για τουλάχιστον έξι μήνες.

Με βάση το χειρότερο δυνατό σενάριο, η προστασία μπορεί να πέσει κάτω από το 50% για τους μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους και τους υγειονομικούς υπαλλήλους μέχρι τον χειμώνα, σημειώνει ο Τιμ Σπέκτορ, ερευνητής της μελέτης.

«Φέρνει στο επίκεντρο την αναγκαιότητα για την ανάληψη κάποιας δράσης. Δεν μπορούμε απλώς να καθόμαστε και να παρακολουθούμε την προστασία να μειώνεται σταδιακά, ενώ τα κρούσματα παραμένουν υψηλά και η πιθανότητα μόλυνσης επίσης εξακολουθεί να είναι μεγάλη», δήλωσε στην τηλεόραση του BBC.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις αμερικανικές υγειονομικές αρχές, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων της «Pfizer» και της «Moderna» μειώθηκε από 91% σε 66% από τότε που η παραλλαγή «Δέλτα» έγινε κυρίαρχη στις ΗΠΑ, δηλαδή από τις αρχές Ιούλη. Οι συντάκτες της μελέτης σημειώνουν, ωστόσο, ότι αυτή η μείωση μπορεί να μην προκλήθηκε μόνο από την παραλλαγή «Δέλτα», αλλά και από μια αποτελεσματικότητα που φθίνει με την πάροδο του χρόνου.

Οι ΗΠΑ ενδέχεται να θέσουν την πανδημία υπό έλεγχο και να επιστρέψουν σε κάποια κανονικότητα την άνοιξη του 2022, με την προϋπόθεση ότι θα έχει εμβολιαστεί η μεγάλη πλειοψηφία του αμερικανικού λαού, δήλωσε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος, Αντονι Φάουτσι. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα πως όταν και άλλα εμβόλια, εκτός από αυτό της «Pfizer», λάβουν πλήρη έγκριση στις ΗΠΑ, το ποσοστό των εμβολιασμών θα αυξηθεί.

Πάντως ξεκαθάρισε πως ο χειμώνας αναμένεται «περίπλοκος» εξαιτίας και δύο άλλων ιών που τυπικά κυκλοφορούν τη χειμερινή περίοδο, της γρίπης και του αναπνευστικού (RSV).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ