Σάββατο 5 Ιούνη 2021 - Κυριακή 6 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
5 ΙΟΥΝΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι καπιταλιστικές επενδύσεις στις αναπλάσεις δεν μπορούν να ικανοποιήσουν το σύνολο των λαϊκών αναγκών

ΗΛΙΑΣ ΤΣΙΜΠΟΥΚΑΚΗΣ, χημικός μηχανικός, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ

ΗΛΙΑΣ ΤΣΙΜΠΟΥΚΑΚΗΣ
ΗΛΙΑΣ ΤΣΙΜΠΟΥΚΑΚΗΣ
Απ' την εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό μέχρι το μεγάλο λιμάνι κι από κει μέσω της Πειραιώς στο κέντρο της Αθήνας...

Απ' τον Βοτανικό μέχρι τη Φιλαδέλφεια κι από κει στο καζίνο Πάρνηθας που «μεταναστεύει» στα «πεδινά», στο Μαρούσι...

Απ' τους Στύλους Ολυμπίου Διός μέχρι το Πεδίον Αρεως ένας «Μέγαλος Περίπατος»... δρόμος.

Εχουμε πλέον πείρα από έναν σχεδιασμό που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Το κεφάλαιο «αναπλάθει» την Αττική, χρησιμοποιώντας το «εργαλείο» του χωροταξικού σχεδιασμού, που ουσιαστικά αποτελεί την αποτύπωση της αντιλαϊκής πολιτικής στον χώρο.

Ο σχεδιασμός αυτός αποτυπώνεται στον Νόμο για το «Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας - Αττικής» του 2014, την πυξίδα παρεμβάσεων για τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και τις τοπικές διοικητικές αρχές.

Κέντρο της Αθήνας και συνολικά η Αττική προορίζονται να αποτελέσουν διεθνή προορισμό τουρισμού «υψηλού επιπέδου», με επέκταση της τουριστικής περιόδου, δικτύωση των πολιτιστικών πόλων και του φυσικού περιβάλλοντος, αξιοποίηση αδόμητων αστικών κενών.

Στο πλαίσιο αυτό το κράτος - κυβερνήσεις, Περιφερειακές και Δημοτικές διοικήσεις αναλαμβάνουν να ρυθμίσουν τις χρήσεις γης, προκειμένου να χωροθετήσουν τις κερδοφόρες επενδύσεις όπου και όπως επιλέγουν οι επενδυτές.

Επενδύσεις που βάφονται «πράσινες», για να χρηματοδοτηθούν με κρατικά ή κοινοτικά κεφάλαια.

Για αυτό και εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης: Η εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων για το 80% του συνόλου των 1.135 Δημοτικών Ενοτήτων της χώρας, όπως και των «Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων», που αφορούν εμβληματικές αστικές αναπλάσεις.

Η κυβέρνηση ΝΔ όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ νομοθετεί, ώστε να απελευθερώσει από κάθε εμπόδιο και κάθε χρονοβόρα διαδικασία τις επενδύσεις. Πρόσφατα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε στην «κατάργηση» των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για έργα που αφορούν αναπλάσεις ή σχεδιασμό αστικού εξοπλισμού κοινόχρηστων χώρων, ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο για τις έτοιμες μελέτες ανάπλασης των «χορηγών».

Αποκαλυπτικό είναι το παράδειγμα του Ελληνικού, το εμβληματικό έργο που με θρησκευτική ευλάβεια προώθησαν διαδοχικές κυβερνήσεις όλων των κομμάτων που βρίσκονται στη σημερινή Βουλή πλην ΚΚΕ: ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΛΑ.Ο.Σ.), Σαμαρά (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), Αλ. Τσίπρα (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) και η σημερινή μονοκομματική του Κυρ. Μητσοτάκη.

Αφού στέρησαν απ' τον λαό της Αττικής τη δυνατότητα να αποκτήσει ένα μεγάλο Μητροπολιτικό Πάρκο 6.000 στρεμμάτων, πνεύμονα πρασίνου για αναψυχή και αθλητισμό στον μεγαλύτερο αστικό αδόμητο χώρο της Ευρώπης, σήμερα δρομολογούν μια «πόλη για λίγους, μέσα στην πόλη» με «πράσινους» ουρανοξύστες με τζόγο και υπερπολυτελείς κατοικίες με ιδιωτική παραλία και μαρίνα για γιοτ σε ένα τοπίο τύπου Ντουμπάι με πράσινο προαύλιο ένα πάρκο όπου τα ψηλά δέντρα θα περιοριστούν στα 668 στρέμματα...

Προχώρησαν σε θέσπιση του ειδικού «Δικαίου της επένδυσης» για παράκαμψη όλων των νόμων για τον τρόπο έκδοσης και ελέγχου των οικοδομικών αδειών, των πολεοδομικών και περιβαλλοντικών όρων που εφαρμόζονται.

Μπαίνει σε κλοιό το κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να «αποστειρωθεί», για να παραδοθεί στην ανάπτυξη των μεγάλων τουριστικών επενδύσεων με ριζική αλλαγή στις δραστηριότητες και την παραγωγική δομή, με τον εκτοπισμό των λαϊκών στρωμάτων, που κατοικούν ακόμα στο κέντρο. Το ιστορικό τρίγωνο μετατρέπεται σε προαύλιο των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων άνω των 150 κλινών και των διεθνών αλυσίδων εμπορίου και διασκέδασης. Η πείρα από μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις δείχνει ότι τέτοιες αναπλάσεις οδηγούν σε τόσο ψηλές αξίες ακινήτων που οι λαϊκές οικογένειες και η πλειονότητα των μικρών επαγγελματιών του κέντρου, αναγκάζονται να μετακομίσουν ή να βάλουν λουκέτο.

Η καπιταλιστική ανάπτυξη επομένως και οι επενδύσεις που κατευθύνονται στις αναπλάσεις δεν στοχεύουν αλλά και δεν μπορούν να ικανοποιήσουν συνολικά τις ανάγκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Μόνο στο στέρεο έδαφος της κοινωνικής ιδιοκτησίας της γης και των μέσων παραγωγής μπορούν να σχεδιαστούν κεντρικά, επιστημονικά οι χρήσεις γης με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο «κομμένο και ραμμένο» στους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων(2022-08-19 00:00:00.0)
Στα μέτρα των επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος του λαού(2022-03-05 00:00:00.0)
Κριτήριο η αναβάθμιση του «τουριστικού προϊόντος» για τα κέρδη, όχι οι ανάγκες του λαού(2021-12-31 00:00:00.0)
Η ανάπλαση στον Αγ. Διονύσιο γίνεται για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων(2020-06-18 00:00:00.0)
...και ανάπλαση κερδών(2007-03-06 00:00:00.0)
«ΟΧΙ» στην τσιμεντοποίηση(2006-09-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ