Σάββατο 5 Ιούνη 2021 - Κυριακή 6 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πιο σύνθετες απαιτήσεις απέναντι στον αστικό σχεδιασμό για την ανάκαμψη

Από περιοδεία του ΚΚΕ στη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη
Από περιοδεία του ΚΚΕ στη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη
Με επιτυχία έγινε στις 23 Μάη η Συνδιάσκεψη της Οργάνωσης Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, όπου επιβεβαιώθηκε η συμφωνία με τις Θέσεις της ΚΕ για το 21ο Συνέδριο με την ομόφωνη υπερψήφισή τους από το Σώμα. Στις εργασίες παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ με επικεφαλής τον Τηλέμαχο Δημουλά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής επανεξελέγη ο Νίκος Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ.

Η πλούσια και εποικοδομητική προσυνεδριακή δουλειά, που ολοκληρώθηκε με τη Συνδιάσκεψη, δίνει ώθηση στη συνολική προσπάθεια των Οργανώσεων της Πελοποννήσου να γίνει ο ρόλος του ΚΚΕ ακόμα πιο διακριτός στις πλατιές εργατικές - λαϊκές μάζες, ως ο φορέας νέων ιδεών, της επαναστατικής κοινωνικής προοπτικής, της πραγματικής διεξόδου από τα αδιέξοδα που σωρεύει ο καπιταλισμός.

Τόσο εισηγητικά όσο και από τις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων, εντοπίστηκε η ανάγκη βελτίωσης της καθοδηγητικής δουλειάς, αναβάθμισης της ιδεολογικής - πολιτικής - μορφωτικής δουλειάς του Κόμματος και της ΚΝΕ, ως όρος για να ανταποκριθεί η Οργάνωση στις σύγχρονες απαιτήσεις της ταξικής πάλης, σε όλα τα μέτωπα.

Η Συνδιάσκεψη ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το πώς εκφράζονται οι εξελίξεις και οι ανταγωνισμοί στην Πελοπόννησο, στο πλαίσιο της στρατηγικής της αστικής τάξης για ενεργότερη εμπλοκή στους στρατιωτικούς - πολιτικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ και της επιδίωξης για ανάδειξη της χώρας σε τεχνολογικό, ενεργειακό και οικονομικό κόμβο στήριξης των ευρωατλαντικών σχεδίων.

Στο πλαίσιο αυτό, καταγράφεται η εντεινόμενη παρέμβαση των ΗΠΑ στους τομείς της Ενέργειας, του Τουρισμού και του αγροδιατροφικού τομέα, ταυτόχρονα με την προσπάθεια για την προώθηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και την «αναχαίτιση του αντιαμερικανισμού», μέσα από παρεμβάσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα, τον Πολιτισμό κ.ά.

Αντίστοιχα ενισχύεται η προσπάθεια διείσδυσης της Κίνας, με αποτέλεσμα την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το πιλοτικό πρόγραμμα δικτύων 5G από κινεζική εταιρεία στην Καλαμάτα, που σήκωσε θύελλα αντιδράσεων με αντιδραστικό - σκοταδιστικό περιεχόμενο, οι οποίες όμως σταμάτησαν ξαφνικά, όταν έφυγε από τη μέση η κινεζική εταιρεία. Αλλά και η Ρωσία, μέσα από διάφορα επιχειρηματικά και άλλα σχήματα, προσπαθεί να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή.

Στοιχείο των κλιμακούμενων ανταγωνισμών και της βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας σε αυτούς, με επίκεντρο την Πελοπόννησο, είναι και η συμφωνία Ελλάδας - Ισραήλ, ύψους 1,65 δισ. δολαρίων, για τη δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην 120 ΠΕΑ, στην Καλαμάτα.

Οι εξελίξεις στην οικονομία

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην οικονομία της περιοχής σε συνάρτηση με τον αστικό σχεδιασμό για την ανάκαμψη, τη Συνδιάσκεψη απασχόλησαν ζητήματα προσανατολισμού και διάταξης δυνάμεων, προκειμένου να γίνει αποτελεσματικότερη η παρέμβαση για την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, τη συγκρότηση της κοινωνικής συμμαχίας.

Σημειώθηκε, για παράδειγμα, η σταθερή και πολύχρονη μείωση των αυτοαπασχολούμενων αγροτών, που ακολουθεί την πανελλαδική τάση και επιβεβαιώνει την όξυνση των προβλημάτων για τους βιοπαλαιστές αγρότες, αναδεικνύοντας την ανάγκη να αναπτυχθεί η δουλειά με βάση τις αποφάσεις της Ευρείας Ολομέλειας της ΚΕ.

Στη μεταποίηση, πρώτος κλάδος παραμένει αυτός του Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, σε στενή διασύνδεση με την αγροτική παραγωγή, που σε κάποιες περιπτώσεις την έχει συγχωνεύσει στην επιχείρηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Περιφέρεια υπάρχουν 37 μεγάλες επιχειρήσεις, με κύκλο εργασιών από 10 έως 200 εκατ. ευρώ, ενώ άλλες 150 περίπου επιχειρήσεις έχουν πάνω από 1 εκατ. τζίρο. Ο κύριος όγκος αυτών βρίσκεται σε Αργολίδα και Κορινθία. Η μεγάλη συγκέντρωση αυξάνει τις απαιτήσεις για τη δουλειά της Οργάνωσης στην εργατική τάξη.

O Τουρισμός είναι επίσης από τους κλάδους όπου στηρίχτηκε η καπιταλιστική ανάκαμψη από την προηγούμενη κρίση στην Πελοπόννησο, με ιδιαίτερη ένταση σε Μεσσηνία και Αργολίδα. Ενώ και ο Επισιτισμός διογκώθηκε τα τελευταία χρόνια.

Η «πράσινη ανάπτυξη» φέρνει καινούργια δεδομένα και για την παρέμβαση του Κόμματος στην περιοχή, με αναγκαίες προσαρμογές από νομό σε νομό. Για παράδειγμα, οι απαιτήσεις είναι πιο σύνθετες στην Αρκαδία, όπου κλείνουν λιγνιτικές μονάδες και εντείνεται η προσπάθεια χειραγώγησης και ενσωμάτωσης των εργαζομένων και του λαού της περιοχής στα «πράσινα» σχέδια των ομίλων για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Συνολικά στην περιοχή αυξάνονται οι επενδύσεις στις ΑΠΕ.

Η «ψηφιακή οικονομία» περνά με διάφορους τρόπους σε όλο το φάσμα των δυναμικών και των νέων καπιταλιστικών επενδύσεων στην Πελοπόννησο, με σοβαρή κινητικότητα τα τελευταία χρόνια.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αγροτική παραγωγή και στη σύνδεση με τον κλάδο των Τροφίμων - Ποτών, με τεχνολογίες αύξησης της παραγωγικότητας, προγράμματα επιμόρφωσης «έξυπνης γεωργίας», δορυφορικής παρακολούθησης των καλλιεργειών, ιχνηλάτησης της πορείας του προϊόντος «από το χωράφι στο ράφι», προώθηση της «καινοτομίας» στην αγροτική παραγωγή και μεταποίηση.

Στη Συνδιάσκεψη συζητήθηκε η πλούσια πείρα της ΟΠ την τελευταία διετία από την παρέμβαση του Κόμματος στην εργατική τάξη, για την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, με ανέβασμα της ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης.

Αντίστοιχα, αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός για την καλύτερη οργάνωση της δουλειάς με τους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους των πόλεων, την προώθηση της κοινωνικής συμμαχίας, σε μια περιοχή που συγκεντρώνει πολυάριθμα τέτοια λαϊκά στρώματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σημαντική υποδομή και πείρα για το αναγκαίο «άλμα» στην κομματική δουλειά(19/6/2021)
Πλούσια πείρα από την πρωτοπόρα δράση του Κόμματος(19/3/2017)
Μαχητικά και αισιόδοξα μπροστά στα νέα σύνθετα καθήκοντα της πάλης(16/3/2017)
Οι εξελίξεις στην περιοχή βάζουν ψηλότερα τον πήχη(15/3/2013)
Θετική πείρα από τη δουλειά στην εργατική τάξη(6/3/2013)
Με αυξημένη απαιτητικότητα για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ(18/4/2007)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org