Σάββατο 5 Ιούνη 2021 - Κυριακή 6 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Για την παρέμβασή μας στη μειονότητα

Στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη το ΚΚΕ και η ΚΝΕ τα προηγούμενα χρόνια προβάλλαμε σταθερά την ταξική ενότητα των εργατών, των λαϊκών στρωμάτων και των παιδιών τους, είτε ανήκουν στην πλειονότητα είτε στη μειονότητα.

Το γεγονός αυτό καταγράφηκε και στις βουλευτικές εκλογές του 2019, όπου ο εργαζόμενος λαός της μουσουλμανικής μειονότητας ενίσχυσε την εμπιστοσύνη του στο ΚΚΕ, αναγνωρίζοντας ότι παλεύει με σταθερότητα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, ενάντια σε κάθε αδικία και διάκριση. Φυσικά, υπάρχουν πολύ περισσότεροι - είναι κυριολεκτικά χιλιάδες - οι νέοι και οι νέες από τη μειονότητα που έχουν ανάγκη τις θέσεις και τη δράση των κομμουνιστών, και οφείλουμε να δρούμε με μαχητικό σχέδιο πολιτικής παρέμβασης που να αγκαλιάζει τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς, τα όνειρά τους για να ζήσουν καλύτερα, όπως αξίζει σε ολόκληρη τη νεολαία της χώρας μας, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες της.

Σήμερα διαθέτουμε εφόδια και πείρα, που μπορούν να πατήσουν γερά πάνω στις πολιτικές εκτιμήσεις του Κόμματος (όπως καταγράφονται στο 2ο κείμενο των Θέσεων της ΚΕ για το 21ο Συνέδριο) ώστε να μετρήσουμε βήματα στην κατεύθυνση ισχυροποίησης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με τη συμμετοχή περισσότερων νέων από τη μειονότητα στις γραμμές μας, όπως και στα διάφορα κινήματα της πόλης και του χωριού. Χρειάζεται, έχοντας καθαρό ότι δεν μιλάμε για μια κοινωνική ομάδα έξω από την ταξική διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας - αντίθετα η βασική αντίθεση του καπιταλισμού, κεφάλαιο-εργασία, ισχύει και μέσα στη μειονότητα - να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς εκφράζεται η πολιτική του ταξικού αντιπάλου και των διαφόρων μηχανισμών του στη συνείδηση αυτού του τμήματος της νεολαίας της περιοχής μας, ώστε να γίνουμε πιο ικανοί στη διαπάλη και στη συσπείρωση στην αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή πάλη. Πολύ περισσότερο που στη μειονότητα, εκτός από την παρέμβαση της τάξης που έχει την εξουσία στη χώρα μας, της ελληνικής αστικής τάξης, υπάρχει πολύμορφη παρέμβαση από αυτή της Τουρκίας και από άλλες πρεσβείες.

Οπως εντοπίζουν οι Θέσεις της ΚΕ, μέσα στο πλαίσιο της όξυνσης των ανταγωνισμών των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας, όπου η καθεμία επιδιώκει να αναβαθμίσει τη θέση της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς στην περιοχή, η τουρκική αστική τάξη προσπαθεί να χρησιμοποιήσει, για να υπηρετήσει τους στόχους της, το μουσουλμανικό θρησκευτικό δόγμα. Η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης όλο το προηγούμενο διάστημα γινόταν και συνεχίζει να γίνεται αντικείμενο αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δύο αστικές τάξεις.

Η τουρκική αστική τάξη παρεμβαίνει μέσω του προξενείου στην Κομοτηνή. Αλωνίζουν στην περιοχή διάφοροι κρατικοί και παρακρατικοί μηχανισμοί της γειτονικής χώρας, που σπέρνουν έναν πολύ επικίνδυνο ιό: Τον ιό του διαχωρισμού σε θρησκευτική βάση, για να παγιδέψουν τη μειονότητα στα συμφέροντα της αστικής τάξης της Τουρκίας. Ετσι ώστε να τον αξιοποιούν στις ιμπεριαλιστικές διεκδικήσεις στην περιοχή, αλλά και με μακρόπνοο σχέδιο, που ίσως σε μια πιο κρίσιμη φάση των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων, αυτός ο διαχωρισμός να παίξει πιο σημαντικό ρόλο.

Η σημασία της μουσουλμανικής μειονότητας για την τουρκική αστική τάξη φαίνεται από τη σταθερή και μακροχρόνια παρέμβασή της σε αυτήν. Το πόσο στοχευμένα αναπαράγουν την αστική της ιδεολογία μέσω της Παιδείας, αξιοποιώντας τη θρησκεία από τη δημοτική κιόλας εκπαίδευση, όπου τα παιδιά από την πρώτη τάξη μέχρι και την έκτη, κάνουν καθημερινά δύο ώρες φροντιστήριο θρησκευτικών μαθημάτων. Σε κάθε ευκαιρία η αναπαραγωγή της προπαγάνδας της γίνεται προσπάθεια να εκφραστεί και στους Συλλόγους Νεολαίας, Αθλητικούς Ομίλους, κ.λπ.

Αντίστοιχα, ειδικό σχέδιο παρέμβασης έχει και η αστική τάξη της Ελλάδας, όπου για χρόνια άφηνε πιο υποβαθμισμένη την πρόσβαση σε Παιδεία, Αθλητισμό, Πολιτισμό. Αλλά και από ενημέρωση και ψυχαγωγία από τις ήδη υποβαθμισμένες της υπόλοιπης Ελλάδας. Εχοντας υποβαθμισμένα τα παραπάνω μπορούν πιο εύκολα και πιο διαχειρίσιμα να διαμορφώσουν την αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο αστικές τάξεις όταν πρόκειται για το κέρδος τους. Αλλοτε (π.χ. στα πλαίσια της συνεκμετάλλευσης) να καθησυχάζουν για τους κινδύνους που κρύβει αυτό.

Ολα αυτά σε συνεργασία με τους διάφορους «εκπροσώπους» της μειονότητας που διατηρούν ανοιχτά σχέσεις με την Τουρκία αλλά και συμμετέχουν σταθερά στα ψηφοδέλτια των αστικών κομμάτων (κυρίως ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΝΔ). Σταθερή παρέμβαση γίνεται από το ΚΙΕΦ και τους ψευδομουφτήδες.

Το αποτέλεσμα των παραπάνω και άλλου είδους παρεμβάσεων όσον αφορά τη συνείδηση της ντόπιας νεολαίας είναι να διαμορφώνονται συντηρητικές έως και σκοταδιστικές απόψεις, που δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα παρά μόνο μίσος για τον συνάνθρωπο. Απόψεις που καλλιεργούνται από πολύ μικρή ηλικία, με αποτέλεσμα κυριολεκτικά πριν καλά καλά μάθουμε να μιλάμε, να μαθαίνουμε να προσευχόμαστε.

Μπορούμε να επιδράσουμε θετικά!

Η δράση των κομμουνιστών και κομμουνιστριών στη μειονότητα, που προβάλλουν την πολιτική του ΚΚΕ και αντικειμενικά έρχονται καθημερινά σε αντιπαράθεση με τους σχεδιασμούς και της τουρκικής αστικής τάξης και της ελληνικής είναι σημαντική και αναγκαία.

Είναι ανάγκη λοιπόν να δίνουμε το έναυσμα στη νεολαία για σκέψη έξω από τα όρια που μας έχουν ορίσει, να δυναμώσει η φωνή των κομμουνιστών που λέει «καμία εμπιστοσύνη στην αστική τάξη», η οποία δεν υπολογίζει τίποτα μπροστά στο βωμό του κέρδους, όπως αποδεικνύεται και από τις στρατιωτικές εισβολές της Τουρκίας σε Συρία, Ιράκ, Κύπρο. Τις δικές της γεωπολιτικές επιδιώξεις στην περιοχή της Παλαιστίνης, όπου παζαρεύει και αυτή, όπως και η αστική τάξη της Ελλάδας, «αναθέρμανση» σχέσεων με το κράτος - δολοφόνο, το Ισραήλ.

Οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους. Εχουν συμφέρον να διεκδικήσουν να ζουν ειρηνικά και να παλεύουν για το δικό τους μέλλον, κόντρα στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, στα καπιταλιστικά κέρδη, που οδηγούν σε εντάσεις, ακόμα και σε πολεμική σύγκρουση. Για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, το «ξερίζωμα» εκείνων των αιτιών που οδηγούν τους λαούς στην «κρεατομηχανή» του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Η πραγματική εγγύηση για τη συνεργασία και την αδελφοσύνη μεταξύ των λαών και των μειονοτήτων θα υπάρξει μόνο όταν οι εργαζόμενοι λαοί πάρουν την εξουσία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία. Ετσι μόνο η καχυποψία, το μίσος και ο διαχωρισμός θα δώσουν τη θέση τους στην ειλικρίνεια, στην αλληλεγγύη, στην πατριωτική, στη διεθνιστική και αντιιμπεριαλιστική στάση και στις δύο χώρες.


Σαλή Εφέντη
Μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η διαμόρφωση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη(2023-06-14 00:00:00.0)
Με αφορμή την ψήφιση του νόμου για τις μουφτείες στη Θράκη(2022-08-12 00:00:00.0)
«Παράκληση» να μείνει εκτός παζαριού η μειονότητα(2020-02-27 00:00:00.0)
Στη Θράκη με το γνωστό «τροπάρι»(2015-07-28 00:00:00.0)
Με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα στη Θράκη(2014-06-22 00:00:00.0)
ΗΠΑ - Τουρκία - Θράκη(2007-01-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ