Σάββατο 5 Ιούνη 2021 - Κυριακή 6 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μεταφορά της πείρας από την παρέμβαση σε σημαντικά μέτωπα

Οι κομμουνιστές στέκονται με συνέπεια στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και η συμβολή τους στον δύσκολο αγώνα αναγνωρίζεται πλατιά
Οι κομμουνιστές στέκονται με συνέπεια στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και η συμβολή τους στον δύσκολο αγώνα αναγνωρίζεται πλατιά
Με τη μεταφορά πείρας και συμπερασμάτων από τη δράση της Οργάνωσης το προηγούμενο διάστημα και τις εξελίξεις στην περιοχή, αλλά κυρίως με πλούσια συζήτηση για το πώς θα ανταποκριθεί στα σύνθετα καθήκοντα που βάζουν οι Θέσεις της ΚΕ και σε λίγες μέρες οι Αποφάσεις του 21ου Συνεδρίου, ολοκληρώθηκε η προσυνεδριακή διαδικασία της ΚΟ Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ, με τη Συνδιάσκεψη που υπερψήφισε ομόφωνα τις Θέσεις για το Συνέδριο και εξέλεξε νέα Επιτροπή Περιοχής.

Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης παρακολούθησε αντιπροσωπεία της ΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής επανεξελέγη ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ.

Στη συζήτηση αποτυπώθηκαν η ουσιαστική συμφωνία με τις Θέσεις της ΚΕ και ο προβληματισμός για το πώς θα αναβαθμιστεί η καθοδηγητική δουλειά και θα αντιστοιχηθεί με τις δύσκολες και απαιτητικές συνθήκες στις οποίες καλείται να δράσει το Κόμμα.

Καταγράφηκαν θετικές πλευρές, δυνατότητες και αδυναμίες από την παρέμβαση του Κόμματος για τα οξυμένα προβλήματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής, αλλά και μέσα από το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, που προσφέρεται για συμπεράσματα και γενίκευση σημαντικής πείρας.

Αντιπρόσωποι που πήραν τον λόγο στάθηκαν επίσης στο μέτωπο της Υγείας και στην πλούσια δράση που ανέπτυξαν οι Κομματικές Οργανώσεις στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και πριν από αυτή.

Επίσης, στην αντιπαράθεση με αφορμή τις μεγάλες φυσικές καταστροφές, όπου η προσπάθεια να οργανωθεί μαζικός διεκδικητικός αγώνας από τους πληγέντες απαιτούσε ανεβασμένο επίπεδο στην πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση, σε μια περιοχή όπου οι «πράσινες επενδύσεις», κυρίως στις ΑΠΕ, γίνεται προσπάθεια να σερβιριστούν ως η απάντηση στην κλιματική αλλαγή και πάνε χέρι - χέρι με την αξιοποίηση των φυσικών καταστροφών για την αλλαγή χρήσης στη γη.

Συζητήθηκε ακόμα η συμβολή στην ανασύνταξη του αγροτικού κινήματος, με επίκεντρο τη Φθιώτιδα.

Κατατέθηκε γόνιμος προβληματισμό για το πώς η πείρα και τα συμπεράσματα από αυτές τις σημαντικές μάχες θα γίνουν κτήμα όλης της Οργάνωσης, θα δώσουν ώθηση στην παραπέρα οργάνωση της δουλειάς με βάση τις κατευθύνσεις του Συνεδρίου.

Πολύ περισσότερο που η περιοχή γειτνιάζει με την Αττική και συγκεντρώνει παραγωγικούς τομείς τους οποίους το κεφάλαιο έχει ως προτεραιότητα στο κυνήγι του μεγαλύτερου κέρδους. Τέτοιοι είναι η Ενέργεια, όπου η Στερεά Ελλάδα και η Εύβοια μετατρέπονται σε ενεργειακό κέντρο. Επίσης, κλάδοι της μεταποίησης, με δεκάδες μεγάλα εργοστάσια στις Βιομηχανικές Περιοχές των Οινοφύτων, του Σχηματαρίου, της Θήβας, της Χαλκίδας και της Λαμίας. Τέλος, οι Μεταφορές και τα logistics, ο Τουρισμός και η αγροτική παραγωγή, ιδιαίτερα δε ο τομέας της αγροδιατροφής.

Ο αστικός αυτός σχεδιασμός αφήνει ήδη το αποτύπωμά του στους όρους ζωής και δουλειάς των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής, τους οποίους αναμένεται να επιδεινώσει η επιτάχυνση των αντεργατικών - αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων που το επόμενο διάστημα θα συνδεθούν πιο άμεσα με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, την ώρα που τα δισεκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Ανάπτυξης προορίζονται να δοθούν για τη διασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, στην περιοχή της Στερεάς και της Εύβοιας οι εργαζόμενοι και ο λαός υποφέρουν από τη σημαντική έλλειψη υποδομών, όπως αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα, δευτερεύον οδικό δίκτυο κ.λπ.

Τα νοσοκομεία και οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι σε άθλια κατάσταση και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού (31% σύμφωνα με στοιχεία του 2018) βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της επίσημης φτώχειας, ενώ η ανεργία καλπάζει. Παράλληλα, στην περιοχή καταγράφεται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά νέων που εγκαταλείπουν την Εκπαίδευση και το μορφωτικό επίπεδο είναι από τα χαμηλότερα σε ολόκληρη τη χώρα.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, αναδείχθηκε η ανάγκη της καλής αφομοίωσης των Θέσεων της ΚΕ και των Αποφάσεων του Συνεδρίου, ώστε με νέα εφόδια και την ανάλογη διάταξη δυνάμεων η Οργάνωση να δώσει με αποφασιστικότητα τη μάχη για την ισχυροποίηση του Κόμματος στην περιοχή, να δυναμώσει ο πρωτοπόρος ρόλος της στην οργάνωση της πάλης του λαού.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org